Čínský účet Blizzardu otevřeně chválí potrestání hongkongského streamera
zdroj: tisková zpráva

Čínský účet Blizzardu otevřeně chválí potrestání hongkongského streamera

11. 10. 2019 11:15 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Herním světem v těchto dnech otřásá poměrně velká kontroverze: Blizzard potrestal profesionálního hráče Hearthstonu kvůli tomu, že během streamu vyjádřil podporu demonstrantům v Hongkongu. Zatímco americká pobočka k tomu vydala vcelku neutrální tiskové prohlášení, její čínská sestra se na sociálních sítích do blitzchunga pořádně obula.

Pro základní přehled o situaci doporučuji přečíst Vaškův úterní článek, který shrnuje, co se v případě blitzchungova vyloučení vlastně stalo. Americký Blizzard v oficiálním prohlášení uvedl jako důvod porušení oficiálních esportových pravidel. Na účtu na sociální síti Weibo spravované oficiálním čínským partnerem Blizzardu, společností Netease, byli ovšem na blitzchunga o dost přísnější.

Podle IGN zní jejich stanovisko zhruba takto: „Vyjadřujeme své silné rozhořčení, odsuzujeme události, které se odehrály minulý víkend v soutěži Hearthstone Asia Pacific a naprosto se vyhraňujeme proti šíření osobních politických myšlenek během jakýchkoliv akcí (nebo her). Zapojení hráči budou zabanováni a s komentátory bude okamžitě ukončena jakákoliv spolupráce. Budeme chránit naši národní hrdost.“

HK Weibo zdroj: IGN (video)

V anglicky psaném příspěvku se přitom cituje pouze článek 6.1, podle kterého Blizzard může potrestat každého, kdo podle jeho uvážení poškodí veřejné mínění o firmě, uráží velkou část veřejnosti nebo jinak poškozuje image společnosti. V blitzchungově případě bylo trestem okamžité vyloučení z turnaje, zákaz činnosti na jeden rok a vynulování odměny v turnaji ve výši 10 000 dolarů.

Kromě reakce ze strany čínské pobočky ale vzniká i spousta akcí na blitzchungovu podporu. Jeden z oficiálních komentátorů Hearthstonu, Nathan „ThatsAdmirable“ Zamora, oznámil, že se po zbytek sezóny Grandmasters nebude účastnit žádných streamů a odmítá i moderovat na letošním BlizzConu.

„Blitzchungovy činy na podporu Hong Kongu mnou zarezonovaly víc, než jsem si dokázal představit. Postavit se za to, v co věříte, chce odvahu i ochotu něco obětovat. Jeho činy jsou pro mě inspirativní a plně ho podporuji,“ píše Zamora na svém Twitteru.

K protestu proti blitzchungově vyloučení se přidal i jeden z bývalých profesionálních hráčů Hearthstonu, Brian Kibler, podle kterého Blizzard naprosto překročil všechny meze. Stejně jako Zamora se neplánuje účastnit oficiálních livestreamů, pokud se něco nezmění.

HK Blizzard zdroj: tisková zpráva

Protestovalo se i v samotném sídle Blizzardu. Okolo třiceti zaměstnanců se sešlo u velké sochy orka, kde už před několika dny někdo překryl nápis, podle kterého na každém hlase záleží. Dle fotografie na Redditu měli demonstranti deštníky, které jsou jedním ze symbolů probíhajících hongkongských protestů.

„Krok, který Blizzard proti tomu hráči podnikl, je dost odporný, ale ne moc překvapivý. Blizzard v Číně vydělává hodně peněz, ale teď je společnost v pozici, kdy nemůže dodržovat své vlastní hodnoty,“ řekl serveru Daily Beast jeden z dlouholetých zaměstnanců. Čínský technologický gigant Tencent vlastní v Blizzardu 5% podíl, za loňský rok činily příjmy z asijsko-pacifického regionu 12 %.

Do podpory blitzchunga se zapojili i cosplayeři. Na Redditu se objevil příspěvek s titulkem: „Chtěla jsem tenhle cosplay spálit, ale takhle je mnohem užitečnější.“ Cosplayerka Zephronica se převlékla za Mei, čínskou postavu z Overwatche, inspirovala se ovšem uniformou hongkongských demonstrantů, kterým kromě deštníku nechybí ochranné brýle, plynová maska nebo transparent.

Další z populárních příspěvků navrhuje, že by se na nadcházejícím BlizzConu měli účastníci převléct za Medvídka Pú a další prohongkongské/protičínské symboly jako formu protestu.

HK Mei zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články