Co si v roce 2019 rozhodně chceme zahrát - redakční anketa
zdroj: tisková zpráva

Co si v roce 2019 rozhodně chceme zahrát - redakční anketa

3. 1. 2019 18:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Rok 2018 je u konce a my ho postupně hodnotíme v naší sérii Best of článků. Ale přece nebudeme pouze lpět na minulosti, když se před námi otevírá dalších 12 měsíců plných skvělých her! Každý jsme vybrali tři tituly, od kterých toho letos očekáváme nejvíc a které nám v žádném případě neuniknou. Loni jsme se párkrát pěkně sekli, třeba v případě The Crew 2 (Adame), Vampyr (Vašku) a BattleTech (Aleši). Snad letos budeme mít šťastnější ruku.

Adam Homola

In the Valley of Gods

In the Valley of Gods zdroj: tisková zpráva

Jasně, o nové hře od Valve toho pořád vlastně moc nevíme, ale v tomhle případě mi zatím stačí marketingové zaklínadlo „od tvůrců XY“. Firewatch je jedna z mých nejoblíbenějších her roku 2016 a to málo, co jsme z In the Valley of Gods viděli, vypadá víc než zajímavě. Pro mě osobně možná ještě zajímavěji než svého času Firewatch. Snad to ve Valve nepokazí a všechno to do sebe zapadne tak hezky, jako před necelými třemi lety.

Yoshi’s Crafted World

Yoshi for Nintendo Switch (pracovní název) zdroj: tisková zpráva

Na Yoshiho jsem se těšil už minule. Ze seznamu nejočekávanějších her ho nehodlám vyškrtávat ani při takhle ostré konkurenci, protože je prostě příliš ňuňu. Jen se na něj podívejte! Roztomilý plyšák, co hopsá po ručně vyrobených diorámách je něco, co se ve hrách nevídá. Vizuál má nový Yoshi asi tak stejně zajímavý a unikátní jako ten předchozí.

Navíc tu tak nějak očekávám, že si Nintendo svoji novou plošinovku pohlídá a že tu vysoko nastavenou laťku kvality minimálně udrží. A (nejspíš) půjde celou hru odehrát ve dvou lidech najednou. Na tohle se prostě nemůžu netěšit.

Neznámá indie hra

otazník zdroj: tisková zpráva

Loni mě naprosto a absolutně odzbrojily Into the Breach a Dead Cells. Nebýt Red Dead Redemption II, mám jednu z nich na prvním místě svého osobního TOP 10 za rok 2018. Ani o jedné z nich jsem přitom před vydáním skoro nic nevěděl. Proto se i letos nejvíc těším na menší hru, o jejíž existenci v tuhle chvíli možná ani nevím, ale nakonec mě dokonale pohltí.

Vašek Pecháček

Heaven’s Vault

Heaven's Vault zdroj: tisková zpráva

Nezapomenutelná 80 Days je jednou z nejlepších mobilních her, které znám (a zahrát si ji můžete i na PC). Proto mě přirozeně zajímá další projekt studia inkle, Heaven’s Vault. Je to nelineární příběhová adventura, ve které zkoumáte minulost zapadlého koutu vesmíru. A luštíte dávný jazyk. A činíte zásadní rozhodnutí. A celé to vypadá nádherně. AAA to sice není, ale s chutí obětuju všechny Far Cry a Call of Duty na světě, abych se mohl podívat do regionu Nebula.

Star Wars Jedi: Fallen Order

Palpatine zdroj: tisková zpráva

Ve vesmíru ještě zůstanu, konkrétně v jedné předaleké galaxii. Když se studio stojící za vynikajícím Titanfallem pustí do hry z mého milovaného univerza Star Wars, je načase se napřímit a zbystřit sluch. A šuškanda praví, že bychom se Star Wars Jedi: Fallen Order měli dočkat už letos. Vzhledem k tomu, že ve vášnivých debatách pravidelně obhajuju dokonce i oba díly Force Unleashed, budu pád Jediů vyhlížet s palpatinovským nadšením.

Mount & Blade II: Bannerlord

Mount & Blade II: Bannerlord zdroj: tisková zpráva

Až příliš jsem studiu TaleWorlds věřil, když jsem Mount & Blade II: Bannerlord zařadil už do svého loňského výběru nejočekávanějších her. Pokračování kultovního Warbandu mě prozatím odmítá pustit do svého otevřeného světa, kde si chci hrát na šermíře, obchodníka a generála, ale letos už to, při všech svatých, přece musí vyjít! Čím dřív, tím líp, ať se můžou moddeři pustit do práce a otevřít brány Středozemě, Západozemí, Římské říše...

Aleš Smutný

Ace Combat 7: Skies Unknown

Ace Combat 7 zdroj: tisková zpráva

Právě jsem s vyděšením zjistil, že šestce už je jedenáct let a rozpačitý Assault Horizon vyšel v roce 2011. Takže sedmička tu měla dávno být a opravdu doufám, že své naděje na ni neupínám marně. Snad se neblýskne nějakou hloupou mechanikou, jako byly „dogfighty“ v Assault Horizon.

Imperator: Rome

Imperator: Rome zdroj: tisková zpráva

Jak bych se mohl netěšit na strategii od Paradoxu z antického Říma? Intriky, války, víc intrik, další intriky, zasedávání dětí a vraždění rivalů… Myslím, že tohle si rovnou řekne o LongPlay a konstatování, že Brutus a jeho kamarádi byli jen amatéři.

Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem: Three Houses zdroj: tisková zpráva

Vsadím se, že v době, kdy první pořádný Fire Emblem na Switch vyjde, Adam už bude díky Octopath Traveler závislý na japonských SRPG. Každopádně, pro mě je návrat k Fire Emblemu spojený s velkým očekáváním, které se váže k nové konzoli od Nintenda. Nová grafika a soubojové sekvence vypadají skvěle a přidají trochu toho pozlátka pro, snad, stále stejně dobrou hratelnost, která se s touhle sérií táhne už nějaký ten pátek.

Patrik Hajda

 The Sinking City

The Sinking City zdroj: tisková zpráva

Kdybyste mě napnuli na skřipec a chtěli po mně jedinou nejočekávanější hru, nakonec bych povolil a dal přednost Cthulhu před krokodýlem. The Sinking City mi učarovalo pro mě neuvěřitelným způsobem.

Nelíbí se mi grafika, animace, dabing (všechny dojmy pochází z rozpracované verze). Ale fakt, že nemáte k dispozici žádné nerealistické ukazatele, se alespoň od pohledu stará o nefalšovaný roleplay a dává nevídaný prostor detektivnímu vyšetřování. Musíte používat oči, mapu bez svítících vykřičníků a ptát se lidí na cestu a konkrétní osoby. Jestli z tohohle nebude minimálně 8/10, tak budu mít pěkně zkažený den.

Yoshi’s Craft World

Yoshi for Nintendo Switch (pracovní název) zdroj: tisková zpráva

Nebyl bych to já, kdybych se netěšil na Yoshiho. K zelenému krokodýlovi mám vztah už od výtečné plošinovky Croc. Kdykoliv je mi nabídnuto hrát za Yoshiho, neváhám a ne náhodou mám doma jeho krásného obřího plyšáka.

Nadcházející Yoshi’s Craft World je vlastně jeho herním zpodobněním. Plyšák v papírovém světě. Za mě jasný kandidát na nejkrásnější hru příštího roku (však ona konkurence ještě vyplave) a totální povinnost na mém Switchi.

Dirt Rally 2.0

DiRT Rally 2.0 zdroj: tisková zpráva

Každý rok se najde alespoň jedna závodní hra, na kterou se můžu těšit. Loni jich bylo požehnaně (stejně jako výsledných zklamání), ale rok 2019 zatím neslibuje záplavu automobilové zábavy.

Asi můžeme počítat s dalším dílem F1, Forzy a různých motorek, ale ti všichni (doufám!) skončí v prachu Dirt Rally 2.0. Jednička byla jedinou hrou, která se zážitkem přiblížila legendárnímu Richard Burns Rally. Dvojka slibuje totéž s mírně vylepšenými systémy. Tak snad neodstartujeme závodní sezónu 2019 zklamáním.

Jiří Svák

Sekiro: Shadows Die Twice

Sekiro: Shadows Die Twice zdroj: FromSoftware

Asi mi ještě nestačilo utrpení ze tří dílů Dark Souls a Bloodborne, takže jsem na nový počin od FromSoftware patřičně zvědavý. Z videí je jasné, že se boj rozšíří z horizontální roviny i do vertikálního směru. Velmi mě zajímá, jak se prvky skákání a úderů z výšky projeví na pocitu ze soubojů. Svalová paměť je mrška, tak snad nebudu dostávat nepřiměřenou čočku.

Beyond Skyrim: Morrowind

Beyond Skyrim Morrowind zdroj: tisková zpráva

Ano, není to nová hra, ale modifikace té staré, přesto do tohoto seznamu patří. Když jsem byl kvůli předcházejícímu dílu Beyond Skyrim: Bruma ochotný nanovo rozehrát Skyrim: Special Edition, rozhodně si nenechám ujít ani další část modderské skládačky odehrávající se tentokrát na severu Morrowindu. Sheogorad v enginu Skyrimu SE, ještě v mém ENB setupu? Na to se prostě jako závislák Elder Scrolls těšit musím.

Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima zdroj: tisková zpráva

Zda tenhle samurajský titul vyjde ještě v roce 2019, nevím, přesto ho vyhlížím s očekáváním. Jak mě v Red Redemption II ohromilo zpracování sněhu, ostrov Cušima mě ve videích zaujal svými travnatými plochami s uchvacující atmosférou. Snad pánové a dámy ze Sucker Punch Productions neprovedou před vydáním nějaký downgrade grafiky. Přece jenom, stařičkému PS4 už dochází dech. Nebo že by hra vyšla rovnou na PlayStation 5?

Šárka Tmějová

In the Valley of Gods

In the Valley of Gods zdroj: tisková zpráva

Když jsem byla malá, mezi má vysněná povolání patřila kromě baletky a princezny taky archeoložka. Ať už za to může Lara, nebo je to vina Indiana Jonese, stejně to neklaplo, In the Valley of Gods by to ale svým zasazením mohlo suplovat docela příjemně. Navíc jsem v sobě loni objevila skrytou lásku k poušti a africkým zemím, a přestože se reálné Údolí bohů nachází v Americe, tahle hra od tvůrců Firewatch je zasazená do Egypta. Hurá mezi velbloudí hrby!

Death Stranding

Death Stranding zdroj: tisková zpráva

Prvotina od osamostatněných Kojima Productions byla oznámená už v roce 2016 a jde o záležitost vskutku tajnosnubnou. Kolem Death Stranding existuje internetový kult, aniž by někdo měl jasno, o co půjde z hlediska hratelnosti, protože si všechny oficiální materiály dávají záležet na tom, aby neodhalily vůbec nic konkrétního.

Podle Kodžimových nápověd by hra měla vyjít ve stejný rok, ve kterém se odehrává anime Akira, což je, podržte se, rok 2019. Možná půjde o kolosální zklamání, možná o geniální hru o moderních staroegyptských bozích, mě mystické věci baví tak jako tak.

The Outer Worlds

The Outer Worlds zdroj: tisková zpráva

Coby fanynce starých Falloutů, Kotorů a vlastně celého rozvětveného žánru příběhových singleplayerových RPG mi nejnovější počin Obsidianu na seznamu vyhlížených titulů rozhodně nemůže chybět. Hlavně když estetikou připomíná můj milovaný Bioshock a ještě k tomu se odehrává ve vesmíru. Všechno nasvědčuje tomu, že jsme si s The Outer Worlds souzení, což zvyšuje i potenciál průšvihu, ale velká láska vyžaduje obdobně velkou důvěru, takže jim ji prozatím věnuju.

Nejnovější články