Dabér Troy Baker se v Borderlands 3 neobjevil kvůli odborům
zdroj: tisková zpráva

Dabér Troy Baker se v Borderlands 3 neobjevil kvůli odborům

2. 10. 2019 8:50 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Nejen Claptrap se ve třetích Borderlands dočkal jiného hlasu. Dabéra vystřídal i Rhys, kterého opustil známý veterán videoherního dabingu Troy Baker. Ten s ním začínal pod křídly Telltale v Tales From The Borderlands. Důvod? Záleží, koho se zeptáte. Jako u většiny sporů je to i tentokrát tvrzení proti tvrzení, Baker ale říká, že je to kvůli jeho příslušnosti k odborům.

Šéf Gearboxu Randy Pitchford nejdřív v dubnu zkrátka tvrdil, že Troy Baker nabídku odmítl. Ten ale ve stejné době říkal, že by ho moc potěšilo se moct v roli Rhyse zase objevit. Gearbox mu ale prý suše oznámil, že se tak nestane.

Problémem v tomto případě nejsou peníze ani vzájemná nesnášenlivost, ale odborová organizace Screen Actors Guild (SAG-AFTRA). Baker je jejím členem a podle jejích ustanovení nesmí přijímat zakázky od firem, se kterými odbory nemají uzavřenou dohodu o tom, že dabérům budou poskytovat férovou mzdu, bezpečné pracoviště a zdravotní pojištění. A Gearbox se podle Polygonu k jejímu uzavírání nemá.

zdroj: Archiv

Zato poskytl vyjádření pro Kotaku: „Troy je výjimečný talent a byli jsme zklamaní, když s námi odmítl spolupracovat na Borderlands 3 potom, co jsme mu to nabídli. Přejeme mu do budoucna to nejlepší a doufáme, že ví, že nabídka spolupráce stále platí.“

„Gearbox je firma se sídlem v Texasu a dle texaského práva nikomu nemůžeme upírat právo na zaměstnání na základě příslušnosti či nepříslušnosti k odborům a odborovým organizacím. Coby firma vlastněná a vedená talentem Gearbox pracuje na tom, aby platové a pracovní podmítky splňovaly nebo překračovaly odborové standardy. Navíc se snažíme najímat lokální dabéry, kdykoliv je to možné, takže nám udělalo radost, že jsme mohli nastartovat Troyovu kariéru.“

Naráží tím na jeho vedlejší roli v Brothers in Arms: Road to Hill 30 z roku 2005, trvalo ale několik dalších let a spoustu menších rolí, než se z Bakera stala hvězda videoherního dabingu, takže se s tím velkolepým startem dá minimálně trochu polemizovat.

Troye Bakera naštěstí ztráta Rhyse nemusí až tak mrzet – v příštím roce si zopakuje roli Joela v The Last of Us: Part 2, objeví se i zanedlouho v Death Stranding. Kromě Rhyse si ho můžete pamatovat jako Drakea z Uncharted, Taliona z Shadow of War, Bookera z BioShock Infinite a mnoha dalších rolí – jen ne z Borderlands 3.

Nejnovější články