Další kontroverze Valve: Na Steamu se nachází hra Rape Day, jejímž centrálním prvkem je znásilňování
zdroj: Valve

Další kontroverze Valve: Na Steamu se nachází hra Rape Day, jejímž centrálním prvkem je znásilňování

5. 3. 2019 14:32 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Valve se v červnu minulého roku rozhodlo, že už nadále nehodlá přísně vybírat, které hry pustí na Steam a raději otevře brány všemu, co není ilegální nebo „trolling“. Ať si na Steamu každý najde, co ho zajímá, my zákazníkům nic přikazovat nebo zakazovat nebudeme – taková byla základní myšlenka. Odstranění celého síta s sebou ovšem přináší problémy. Pak se rázem na Steamu dají střílet děti ve školách nebo, v nejnovějším případě hry Rape Day, brutálně znásilňovat a vraždit ženy.

Rape Day, na který sem ani nebudu dávat odkaz, je vizuální novela odehrávající se během zombie apokalypsy. Vy hrajete za člověka, který chodí po městě, znásilňuje a vraždí. Hra obsahuje „násilí, sexuální útoky, nedobrovolný sex, sprosté výrazy, nekrofilii a incest“ doprovázené explicitními, poměrně realistickými ilustracemi.

Hra je uzavřená za věkovou bránou 18+ (ne že by to byla zas taková bariéra) a její produktová stránka na Steamu návštěvníka okamžitě uvítá neuvěřitelně nepříjemnými screenshoty. Potenciální zákazníci jsou lákáni na následující sadu aktivit: „Urážej, zabíjej a znásilňuj ženy podle vlastního uvážení.“

Hra původně obsahovala i scénu, v níž hlavní postava utopí nemluvně a následně ho rozmlátí k nepoznání, případně ho odkopne (tam ovšem autorovi vadilo, že neví, jak daleko je možné odkopnout malé dítě). Scéna s nemluvnětem však byla odstraněna, protože by podle slov autora mohla vést k zakázání celé hry.

Právě zákaz obsahu zahrnujícího „zneužívání dětí“ je jedním z mála pravidel, kterými se hry na Steamu musí řídit. Obsah pro dospělé dále musí být uzamčený a označený (což Rape Day splňuje) a nesmí porušovat zákony žádné země, kde se bude prodávat.

Rape Day by měl vyjít letos v dubnu – hra je podle autora hotová, ale schvalovací proces Valve stále ještě běží a trvá prý déle, než je obvyklé. Nebylo by vůbec překvapivé, kdyby hra byla nakonec, stejně jako Active Shooter z prostředí masakru na americké škole, zakázána coby zmiňovaný trolling, zvlášť když se na rozdíl od Shootera ani nesnaží skrývat, že zobrazované zločiny glorifikuje: „Přeskočte předehru a užijte si svůj Znásilňovací den – zasloužíte si ho,“ píše se na produktové stránce.

Je to hra, která by ještě před pár lety kolovala tak maximálně někde po 4chanu, takže je opravdu zvláštní vidět ji v regálech největšího herního obchodu. Pořád ještě očekávám, že schvalovacím procesem neprojde, spíš ji potká stejný osud jako Active Shootera, ale kontrola by v ideálním světě měla proběhnout ještě dřív, než se taková hra vůbec dostane na Steam a celému světu na oči.

Nejnovější články