DayZ si nekoupíte v Austrálii, ale v nejnovějším Humble Bundle ano
zdroj: Bohemia Interactive

DayZ si nekoupíte v Austrálii, ale v nejnovějším Humble Bundle ano

7. 8. 2019 13:34 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Australská vládní klasifikační agentura zamítla žádost místního distributora českého DayZ k udělení povolení prodávat hru na australském území. A to i přesto, že podle mezinárodního hodnocení IARC získala rating MA15+ a skrz digitální distribuční kanály je i v Austrálii volně dostupná. Třeba v novém Bohemia Interactive Humble Bundlu.

Podle tweetu účtu Ref Classification, který se podle sebepopisu zabývá cenzurou v Austrálii ve filmech, hrách, knihách, televizi, časopisech a na internetu, DayZ ke klasifikaci přihlásil australský kamenný obchod Five Star Games. „K zamítnutí došlo i přesto, že DayZ v uplynulých deseti měsících třikrát obdrželo rating MA15+ (brutální násilí, online interaktivita) v systému IARC,“ píše se na Twitteru.

Oficiální důvod zamítnutí je poměrně obecný, cituje totiž článek 1(a) australského zákona o počítačových hrách: „Hry, které zobrazují a jinak pokrývají sex, užívání drog nebo závislost, zločin, krutost, násilí, pobuřující či odporné jevy tak, že porušují standardy morálky, slušnosti obecně přijímané rozumnými dospělými do té míry, že by neměly být klasifikovány.“ Což v překladu znamená, že záleží na individuálním posouzení.

Spekuluje se o tom, že by mohlo jít o podobný případ jako v případě State of Decay, kterému australské úřady neudělily povolení kvůli tomu, že se v něm užívají drogy k doplnění zdraví. V DayZ si totiž můžete píchnout morfium.

zdroj: tisková zpráva

Pokud ale i přes drogové eskapády chcete vývojáře z Bohemky podpořit a ještě k tomu přispět na charitu, zvažte aktuální Humble Bundle. Tam sice DayZ pořídíte až v nejdražším, třicetidolarovém tieru, i na těch nižších ale najdete pár zajímavých titulů.

Za jediný dolar dostanete deset let starou Armu 2, helikoptérový simulátor Take on Helicopters, remake Carrier Command: Gaea Mission a výlet na rudou planetu Take on Mars. Za 20 dolarů pak pořídíte Arma X: Anniversary Edition (sebranou kolekci první a druhé Army s dodatky) a datadisk Apex k Armě 3. Samotná Arma 3 se nachází v tieru „zaplaťte víc než průměr“, což v době psaní článku činilo 10 dolarů a 10 centů. Spolu s ní je tam ještě strategie Original War, sandboxové Ylands a westernový Pound of Ground od Centauri Production.

Výtěžek z charitativní části poputuje na americký Červený kříž. Humble Bundle od Bohemky můžete kupovat za částku dle vlastního uvážení do 20. srpna.

Nejnovější články