Deskovka Vampire: The Masquerade vás nechá tvořit vlastní bloodline
Novinka zdroj: tisková zpráva

Deskovka Vampire: The Masquerade vás nechá tvořit vlastní bloodline

16. 4. 2019 14:10 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Vampire: The Masquerade – Heritage je od včerejších odpoledních hodin na Kickstarteru, kde si dala za cíl vybrat alespoň 850 tisíc korun. Půl dne uteklo a tvůrci už bouchají šampaňské při pohledu na 4.4 milionu korun, které jim svým příspěvkem přislíbilo přes dva tisíce zájemců o ambiciózně znějící deskovku. A do konce kampaně zbývá ještě 14 dní…

Heritage se přidává k jednomu z nezajímavějších trendů mezi deskovkami poslední doby. Jde totiž o takzvané Legacy, čímž se nazývají deskovky s obsáhlou, dlouhodobou kampaní. Každá jednotlivá partie hru trvale pozměňuje a ovlivňuje tak všechny následující hry.

Tento mechanizmus je snad jedinou logickou volbou, když si jako autor deskovky dáte za cíl pokrýt 700 let vývoje upířího světa. A ne, v tomto případě nejde o kooperaci, jak tomu u Legacy her často bývá. Hrajete za soupeřící vampýří rody a klany a každý si vytváříte vlastní pokrevní linii. A to doslova.

V jádru jde o karetní hru, ve které si z nabídky mnoha desítek postav (jak už to ve World of Darkness bývá, i historických) vybíráte nové členy do své "party". Ti se fyzicky stávají potomky jiného již existujícího upíra (karty se částečně překrývají, aby vyjádřili pokrevní pouto). Nicméně při vytváření rodu musíte dbát vlastností nových členů.

Každý má například nějakou osobnost a jakmile se vám sejde několik určitých osobností, můžete zahrát mocné intriky a pořádně zahýbat situací na stole. Každý nový přírůstek do rodiny zároveň okamžitě ovlivní situaci na hned třech herních plánech, které se průchodem kampaní mění. Někdy se snažíte zabírat území Evropy, jindy se snažíte, aby řád zvítězil nad chaosem.

Všechny postavy můžete i vylepšit, tedy otočit je na druhou stranu, kde se vám zpřístupní jejich speciální schopnosti (k hraní potřebujete obaly na karty s neprůhlednými zády, které naštěstí jsou součástí hry). Zároveň jim můžete přidat další schopnosti pomocí samolepek a trvale je tak pozměnit k obrazu svému.

Vampire: The Masquerade - Heritage zdroj: tisková zpráva

Ve hře najdete i spoustu obálek, které ukrývají vaše herní předměty, ale i mnohá tajemství, která musíte odhalit hraním kampaně a jejích příběhových misí. Ta je rozdělená do sedmi kapitol, z nichž se každá rozprostírá na třech po sobě jdoucích hrách. Celkem vás tedy čeká 21 sezení, během kterých si projdete zmíněných 700 let historie, od vrcholného středověku po současnost.

U Legacy her bývá obvyklé, že je potřeba hru odehrát s jednou skupinou hráčů, aby byl každý v obraze a hru si pořádně užil. Ale Vampire: The Masquerade – Heritage obsahuje i několik samostatných misí nesouvisejících s kampaní, takže si můžete zahrát jen tak s kýmkoliv.

Deskovku si můžete předobjednat na Kickstarteru a měla by vám dorazit v prvním čtvrtletí příštího roku. Na výběr máte ze dvou edic. Základní za zhruba 1 900 i s poštovným vám kromě hry zajistí i všechny odemčené cíle (zatím je odemčen jen jeden, díky kterému budete mít všechny postavy už obalené).

Kickstarter edice za zhruba 2 700 i s poštovným přidá k výše zmíněnému hezčí žetony, plakát a tři rozšíření. Všechna přidají nové příběhy, ale jedno z nich bude určené jen pro silné povahy kvůli brutálním událostem a explicitním ilustracím.

Nakonec jen dodám, že úplně jiná firma mezi tím připravuje další deskovou adaptaci Vampire: The Masquerade – Chapters, která bude rovněž vyvedená formou Legacy, ale v tomto případě půjde o hru s figurkami, se kterými budete plnit různé úkoly na hexovém plánu. Už tedy není pochyb, že značku Vampire: The Masquerade čekají další zlaté časy.

Nejnovější články