Deskovkový duben - Hellboy útočí
Téma zdroj: tisková zpráva

Deskovkový duben - Hellboy útočí

29. 4. 2018 9:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Rising Sun

3–5 hráčů | 90–120 minut | Od 14 let | kompetitivní

Čerstvá novinka od věhlasného vydavatelství Cool Mini Or Not (CMON) si vzala na paškál fantaskní feudální Japonsko. Do této divoké doby se vracejí prastaří bohové, aby zde jednou pro vždy zjednali pořádek. Někde tam dole se v různých částech japonských ostrovů choulí až pět klanů, které mezi sebou soupeří o moc. Vy stanete v jejich čele a stejně jako ve skutečnosti není válka tím jediným řešením vašich sporů.

Rising Sun je docela podobná výborné hře Blood Rage. Obě spojuje talentovaný designér Eric M. Lang, úspěšné studio CMON, špičková kvalita figurek a hlavní mechanismus – vláda nad územím. Ale na rozdíl od Blood Rage se tady moc daleko nedostanete, pokud nebudete uzavírat aliance.

Rising Sun zdroj: tisková zpráva

Líté boje jsou možnou cestou k vítězství, ale rovněž s sebou přináší spoustu naštvaných sousedů. Proto bude možná lepší uchýlit se k politice. To sice může znít nudně, ale kdo hrál Diplomacy nebo deskovou Hru o trůny, ten ví, jaké emoce takový mechanismus přináší.

Rising Sun má alespoň ze suchého popisu šanci nechat za sebou velkou spoustu konkurence. Skvělé téma, nádherné figurky, talentovaný autor, intrikaření, možnost spáchat seppuku… Zní to opravdu skvěle a já se nemůžu dočkat, až si to sám vyzkouším. Vy můžete také díky vydavatelství Blackfire, které se u nás postaralo o českou verzi.

Azul

2–4 hráči | 30–45 minut | Od 8 let | kompetitivní

Dáme si opravdu malou lekci z historie. Před stovkami let žil byl portugalský král Manuel I. Ten se jednoho krásného dne vydal na návštěvu do slavné Alhambry, kde se nestačil divit. Objevil zde totiž azulejos, tedy barevné dlaždice, jimiž byly paláce vyzdobené. Okamžitě po svém návratu do Portugalska přikázal stavební firmě stejné vylepšení jeho vlastního honosného sídla.

Teď si asi říkáte, co má tento minipříběh společného s nějakou deskovkou. Azul je totiž o těch zmiňovaných dlaždicích. A jejich krásu zachytává dokonale. Já vím. Takové téma je asi stejně tak lákavé, jako vyšívání deček v Patchwork. Ale i když obě hry svým klidným stylem necílí na hardcore hráče hledající pořádné sci-fi, vlastní hratelností okupují ta nejvyšší místa v žebříčcích.

Azul zdroj: tisková zpráva

Azul si odbyla premiéru na loňském největším evropském veletrhu v Essenu a jen se po ní zaprášilo. Obrovského zájmu si všimlo české vydavatelství Mindok, které se poměrně pohotově postaralo o českou verzi. A proč je Azul momentálně 47. nejlépe hodnocenou hrou na BoardGameGeek, a zároveň jedničkou mezi abstraktními i rodinnými hrami?

Může za to jednoduchý systém, který ale odměňuje dumající hráče. Celá hra v podstatě spočívá jen v braní dlaždic z nabídky, jejich pokládání na vaši hráčskou desku a následné obodování v rámci celé „podlahy“. Je docela obtížné vyvolat ve vás touhu tímto jednoduchým popisem, ale zdání tentokrát opravdu klame. Stejně jako v případě Patchwork jde o výbornou párovou záležitost, kterou si ale užijí klidně i dvě dvojice.

azul zdroj: tisková zpráva

První Marťané: Dobrodružství na rudé planetě

1–4 hráči | 60–90 minut | Od 10 let | kooperativní

S blížícím se odletem lidstva za kolonizací Marsu se neobjevují pouze úspěšné knihy a filmy o tomto tématu, ale také deskové hry. Těch vyšlo loni hned několik, v češtině pak výborná hra Mars: Teraformace. Nicméně ta je silně kompetitivní, zatímco v Česku díky Rexhrám právě vydaná deskovka První Marťané: Dobrodružství na rudé planetě je čistá kooperace.

První Marťané nebudou mnohým z vás vůbec cizí. Malé vodítko se ukrývá v podtitulu hry, který odkazuje na výbornou Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově. Obě hry má totiž na triku polský velikán Ignacy Trzewiczek a když to řeknu velice ošklivě, tak jsou První Marťané přeskinovaným Robinsonem.

první marťané zdroj: tisková zpráva

Ale tak to vypadá jen na první pohled. Obě hry sdílejí brutální náročnost, přehršel možností a problémů, které musíte řešit a zajímavý systém pracantů, kdy vyslání jednoho představuje riziko, zatímco dva splní svůj úkol bez nutnosti házet kostkou. Ale pak už narazíte na samé odlišnosti spojené s tématem.

Na Marsu totiž nevyrábíte věci z okolo nalezeného harampádí, ale snažíte se přežít v již vybudované základně. Ta se neustále porouchává, jak se do ní opírá nepříznivé počasí rudé planety. Hrozí vám vyhladovění, udušení a jiná nebezpečí spojená s prozkoumáváním planety. A do toho všeho musíte dát vzniknout prvnímu živou. No, bude to fuška.

první marťané zdroj: tisková zpráva

Drop It

2–4 hráči | 20 minut | Od 8 let | kompetitivní, týmová

Drop It, neboli Pusť to, by na vás mohli pokřikovat například policisté, když byste kolem sebe mávali banánem v domnění, že držíte nabitou devítku. Stejně tak se od svých přátel dočkáte podobných slov, když se za žádnou cenu nechcete vzdát nějakého svého miláška. Anebo to sami zakřičíte na psa, když vám nechce vrátit míček.

V tomto případě je však Drop It název zajímavé hry, která jako by se inspirovala v Tetrisu. Jak už název napovídá, budete v ní něco pouštět a jak přirovnání k Tetrisu napovídá, půjde o různě tvarované dílky. Ty postupně vhazujete do speciálního průhledného zásobníku a získáváte za ně vítězné body.

drop it zdroj: tisková zpráva

Má to však několik úskalí. Každý z hráčů vlastní stejnou sadu dílků ve své barvě, kterých se postupně zbavuje vhazováním do zásobníku. Cílem je nasbírat co nejvíce bodů, které obdržíte na základě pozice právě vhozeného dílku. Počítá se výška v zásobníku a několik málo bodů rozesetých po těle konstrukce.

Jenže vtip je v to, že žádné body nedostanete, pokud se vámi vhozený čtverec dotýká jiného čtverce, jiného dílku stejné barvy nebo určitých míst na stěnách a podlaze zásobníku. To je docela dost překážek a právě díky nim je Drop It taková sranda. Nesmíte to brát vážně, i když se dá taktizovat. Můžete hrát „deatchmatch“ nebo „týmový deathmatch“. Na každý pád nezůstane u jediné partie, protože hru dokážete do hodinky protočit třeba čtyřikrát.

drop it zdroj: tisková zpráva

Kickstarterový bonus – Hellboy: The Board Game

1–4 hráči | 60–90 minut | Od 14 let | kooperativní

Kdo by neznal obrovského rudocha s upilovanými rohy, kterému vdech život komiksák Mike Mignola. Možná ho znáte spíš ze zatím dvou natočených filmů, kde v hlavní roli díky svému vzhledu nemohl stanout nikdo vhodnější než Ron Perlman. Třetí chystaný film sice přišel o tohoto herce, ale David Harbour ze Stranger Things má také nepřehlédnutelnou hellboyovskou bradu…

Nicméně konečně nadešel moment, na který jsem napjatě čekal několik měsíců. Deskovka Hellboy. Naštěstí ne z produkce Cryptozoic, kteří si jen zaplatí licenci a pak vydají polotovar. Hellboy: The Board Game má na svědomí firma Mantic Games, kterou můžete znát třeba díky hrám Deadzone, Walking Dead: All Out War nebo Kings of War. Všechny s překrásnými figurkami.

Hellboy: The Board Game zdroj: tisková zpráva

Deskovkový Hellboy je přesně takový, jaký jsem si ho představoval. Veškeré ilustrace (ať už na herním plánu nebo na kartách) se nesou v duchu komiksové předlohy, takže se na to moc hezky kouká. Stejný pohled vysílám plastovým figurkám, kterých v balení naleznete přes sto. To proto, že jediná dostupná pledge na Kickstarteru obsahuje kromě základu i několik rozšíření. Tleskám.

Jedná se o kooperativní hru, kde se ujímáte starých známých – nejen Hellboye, ale i Aba, Liz nebo třeba Johanna Krause. Společně řešíte rozličné investigativní mise, jejichž rozluštění je pro vás při prvním zahrání naprostou záhadou. Nemělo by to však bránit znovuhratelnosti. Hra vás i s poštovným vyjde na nemalých 150 dolarů, ale už kvůli sobě věřím, že to bude stát za to. Hellboy dorazí v únoru příštího roku.

Nejnovější články