Destiny 2 - zhodnocení PC verze
zdroj: tisková zpráva

Destiny 2 - zhodnocení PC verze

5. 11. 2017 10:00 | Téma | autor: Daniel Kremser |

Trvalo to více než tři roky, ale konečně jsme se dočkali. Druhý díl Destiny i přes menší zpoždění dorazil i na PC, aby ukázal, čemu že to mnozí hráči na konzolích tak propadli (viz mou recenzi z konzolové verze). A už nyní je jasné, že to nebude mít snadné. Sice jsem totiž Destiny 2 dohrál na PC, ale bylo to nejslabších 20 hodin, které jsem ve hře strávil. A to rozhodně nestaví PC verzi do nejlepšího světla. Jenže pořád hovořím o srovnání s konzolovou verzí, které jsem dal devítku a jde o vynikající hru. I na PC to totiž byla parádní jízda, která sice možná netrumfla zážitek z hraní konzolové verze, ale ostudu na rozdíl od jiných portů rozhodně nedělá.

Jednooký mezi slepými?

Když Bungie oznámili dvojku Destiny, patřil jsem spíše ke skeptikům, kteří razili politiku dalších datadisků a rozšíření k jedničce namísto úplně nové hry. Jedním z důvodů bylo i rozhodnutí vydat hru na PC, tedy platformu od přirozeného konzolového prostředí značky skutečně na hony vzdálenou nejen ovládáním, ale i stylem hraní, žánrovými trendy, a tak trochu i komunitou, která může vnímat specifika MMO a online her odlišně od konzolového publika.

Dneska už vím i na základě své recenze konzolové verze, že jsem neměl pravdu. Destiny 2 je totiž skvělou hrou na konzoli i PC, a to navzdory faktu, že konverze na počítače není nějak extra vyšperkovaná co do funkcí. Žádný nový obsah, žádné přepracování hry samotné, a už vůbec ne žádná velká péče přímo ze strany Bungie, kteří momentálně počítají i s opožděným vydáváním patchů na PC. Prostě port jedna ku jedné.

Nablýskaný Osud

Mnoho čtenářů teď asi odpoví, že jsem se musel zbláznit, protože přece autoři citelně upravili grafiku tak, aby hráči na počítači mohli kolektivně zajásat nad viditelně lepším audiovizuálem, dokonce i oproti například PS4 Pro. Proti tomu se samozřejmě nedá nic namítat, protože Destiny je na PC skutečně nádhernou hrou a oproti konzolovým verzím to poznáte na první pohled. Textury jsou ostřejší, framerate je lepší, a hlavně barevně mi hra přijde daleko povedenější.

Všechno je zkrátka jakýmsi způsobem nablýskanější a obzvláště hra světla a stínů nejednou vyrazí dech. V tomhle ohledu skutečně PC posouvá zážitek z hraní. Pochvalu autoři zaslouží i za optimalizaci, protože ani s na dnešní poměry jen lehce nadprůměrnou sestavou jsem neměl vůbec žádné problémy s výkonem.

Destiny 2 PC verze zdroj: tisková zpráva

První přikázání: překopat ovládání

Pokud počítáte pixely a stále ještě řešíte žabomyší války o rozlišení, nebo nedej bože FPS, pak máte asi jasno. PC vede! Ovšem pokud hledáte především co nejlepší herní zážitek, pak byste možná ještě měli číst dále. I navzdory jasně viditelným výhodám počítačů stran grafiky si totiž pořád myslím, že jinak si hru prostě musíte více užít na konzoli, a to už třeba jen kvůli ovládání.

F1 až FX, numerické klávesy a k tomu ještě polovina klávesnice, to je ovládací rozhraní kompletně se vymykající jakýmkoli FPS konvencím. Od kdy je proboha granát na Fku a kdo vymyslel, že trojice nejdůležitějších schopností vaší postavy bude na klávesách hned vedle sebe tak, abyste každých pár minut nahmátli špatně a mohli začít dobrou čtvrtinu raidu úplně od znova? Destiny je prostě na PC nutno nainstalovat a okamžitě kompletně překopat rozložení tlačítek. Opravdu. Udělejte to.

Myšičko myš, nikdo tě nechce

Čest autorům, že to vůbec jde, ale ani po desítkách minut lámání si hlavy nad optimální kombinací kláves jsem nikdy nedosáhl pohodlí gamepadu a dokonalého ovládacího schématu známého z konzolí. Podobně na tom byl i zbytek klanu, a asi není úplně nejlepší vizitkou autorů, když se vede napříč komunitou polemika o nejlepší klávesu pro granát ještě i dneska, několik dnů po vydání.

Takže ano, PC verzi jsem hrál na ovladači. Dle mého má myš své místo jen v PvP. Jste-li totiž kovaný PC hráč a ovladač nemáte, přicházíte opravdu o hodně a především pak přestává platit tvrzení, že Destiny má nejlepší gunplay a ovládání ze všech současných FPS. To, co působí s gamepadem přirozeně a cizelovaně s klávesnicí a myší ztrácí eleganci.

Zvukové prkotiny

Další, možná drobnou, leč otravnou chybou je větší nepřizpůsobení uživatelského rozhraní pro osobní počítače a monitory. Větší nepohodlí je způsobené nejen ovládáním, ale třeba i tím, že jednotlivá menu a vůbec UI Destiny 2 jsou uzpůsobeny gamepadu a hraní z gauče, s větším odstupem od velké TV. Na PC se nepříjemně míchají textová pole nebo dochází k prolínání titulků a menu. Podobných prkotin, včetně technických problémů stran zvuku a vypadávajícího dabingu, je momentálně PC verze plná. A byť nejde o nic hrozného, samozřejmě to na zážitku nepřidává.

PC verze se tak bát sice nemusíte, protože se určitě nekoná žádná tragédie, ale zároveň silně doporučuji mít gamepad a PC verzi upřednostnit pokud vám jde o co nejlepší vizuální stránku, nebo zkrátka konzoli nemáte. Potom vám jsou pochopitelně jakákoli srovnání, ve kterých PC verze nakonec zaostává, úplně fuk a vy po hře sáhněte, jelikož je pořád stejně skvělá.

zdroj: Vlastní

Konzolovka jak vyšitá

Spíše než optimalizaci a grafiku by hráči na PC měli spíše řešit to, jestli jim vůbec vyhovuje typ a styl hry, který Destiny představuje. Platí totiž to, co bylo řečeno v recenzi konzolové verze. Destiny se za těch pár let vůbec nezměnila, a jaká byla jednička, taková je ve svých základech a filozofii herního designu i dvojka. Ve všem sice lepší, ovšem nijak revolučně jiná, a tedy i v mnoha ohledech poplatná ještě minulé konzolové generaci. Jde o titul, který transformuje tradiční žánry MMO, FPS a RPG do moderní podoby. Zkrátka chytře navržená hra, která umí dělat kompromisy například v rozloze herního světa a prodat je jako pozitiva.

Vystačí si s málem

Jde ale stále i o hru, jejíž obsah je postavený na nekonečném grindu. Herní design, jednotlivé mise, lokace, a nakonec celá struktura, to je konzolový obsah par excellence. Ovšem titul dělaný jen na PC by rozhodně zvládl více. Kouzlo Destiny tkví především v tom, jak ukázkově zvládá využívat i méně rozlehlé lokace a dokáže nacpat zábavný obsah do pár místností, například ve formě parádního raidu.

Stejně tak je třeba mít na paměti, že jde o hru pouze pro šest hráčů v PvE a čtyři v případě PvP, a to je na současné trendy PC hraní poměrně málo. Zároveň pak ale platí, že se obejdete bez kamarádů, protože Destiny nabízí dost obsahu jak pro vlky samotáře, tak i pro komunitně zaměřené hráče.

Žádný problém

Pokud tak hru podobnou Destiny 2 opravdu sháníte a zároveň nemáte konzoli, nevidím vlastně nakonec s PC verzí žádný problém. Ano, oproti konzolím tomu chybí jistá plynulost, ovšem dá se s tím žít bez větších problémů. Počítačová verze navíc znamená oživení stojatých vod současné end game a PvP mety. Na rozdíl od konzolí například na PC tak masivně nedominuje scout meta, a vzhledem k upravenému chování zbraní může počítač poskytovat zajímavou alternativu těm, co už hrají na konzolích.

I ve světle tohoto faktu tak musím nakonec hodnotit příchod Destiny na PC jednoznačně pozitivně. Autoři to zvládli a se stoprocentní konzolovkou se popasovali se ctí. Hráčům, kteří po očku po Destiny pokukovali již delší dobu, ale neměli konzoli PC verze radost bezesporu udělá.

Nejnovější články