Detektivní agentura Pinkerton chce žalovat Take-Two kvůli Red Dead Redemption 2
zdroj: tisková zpráva

Detektivní agentura Pinkerton chce žalovat Take-Two kvůli Red Dead Redemption 2

15. 1. 2019 17:10 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

O gangu Dutche van der Lindeho asi stěží můžeme prohlásit, že by byl morálně čestný a jednal v souladu se zákonem. I proto mu jdou v Red Dead Redemption 2 po krku nejen detektivové z Pinkertonovy agentury. Nástupci jejich reálné inspirace teď žalují vydavatele Take-Two, protože prý v hráčích mohl vyvolat falešný pocit, že se Pinkerton Consulting & Investigations podílela na vývoji hry.

Švédská Pinkerton Consulting & Investigations, moderní reinkarnace Pinkertonovy detektivní kanceláře založené v roce 1850, se chystá podat žalobu na vydavatele Rockstaru, Take-Two. Využití detektivů a množství odkazů na Pinkertony podle žaloby mohlo vést k přesvědčení hráčů o jejich podílu na vývoji, za což si detektivní kancelář dělá nárok buď na finanční kompenzaci, nebo dokonce na procenta podílu z prodejů, o čemž vydavatele informovala v polovině prosince.

Navíc jí vadí, že detektivové jsou ve hře vykreslení coby padouši, o čemž se dá minimálně polemizovat, vzhledem k tomu, že hlavní hrdina Arthur Morgan a jeho přátelé rozhodně nejsou žádní svatoušci. Asi jako kdyby FBI žalovala Take-Two za to, že se vás v GTA snaží dopadnout policie, když ukradnete armádní vrtulník. 

V případě, že se požadovaných peněz, ať už prostřednictvím jednorázového odškodnění, nebo smlouvou o procentech, nedočkají, jsou prý připraveni přikročit k dalším právním krokům, tedy k oné žalobě za neoprávněné používání obchodní značky.

Take-Two se zatím odvolává na první dodatek Ústavy Spojených států, který zaručuje svobodu projevu: „Pinkertoni nemají právo použít obchodní značku na svou minulost a bránit tvůrcům odkazovat na jejich agenty ve vyobrazeních z amerického Západu.“ Zároveň dodává, že na Pinkertony v minulosti odkazovalo množství jiných děl, třeba westernoví Psanci, seriál Deadwood, a bývalým zaměstnancem zmíněné detektivní kanceláře byl i Booker DeWitt v Bioshock Infinite.

„Umělecká díla z Divokého západu mohou v mezích zákona obsahovat reálné události, postavy i firmy,“ píše se ve vyjádření vydavatele. Zároveň je v něm formulována pochybnost nad tím, že by si kdokoliv mohl splést vyobrazení v Red Dead Redemption 2 se stále ještě aktivní agenturou. „Historická fikce – seriály, filmy, divadelní hry, knihy i hry – by velmi utrpěla, kdyby podobné nároky měly jen sebemenší šanci u soudu uspět.“

V tomto případě se nedá moc pochybovat o tom, že se dnes téměř neznámá bezpečnostní agentura Pinkerton C&I snaží přiživit na slávě svých kdysi věhlasných předchůdců. V rámci děje přitom ani nejde o kdovíjak klíčové postavy. Detektivové se objeví jen asi v desítce misí ze 106 hlavních.

Spíš tak jde o zoufalý pokus vytřískat z úspěchu Red Dead Redemption 2 něco pro sebe. V minulosti se švédská agentura pokoušela obohatit na americké rockové skupině Weezer, jejíž album z roku 1996 nese prostý název Pinkerton. Hudebníci ho přitom pojmenovali po postavě z opery Madam Butterfly, která s detektivy nemá nic společného. Pinkerton C&I si tenkrát řekli o 2 miliony dolarů, soud jejich nároky nicméně zamítl.

Nejnovější články