Dice Forge – deskovka s unikátním craftingem kostek
Recenze zdroj: tisková zpráva

Dice Forge – deskovka s unikátním craftingem kostek

Název:
Dice Forge
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
45 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

5. 5. 2018 17:34 | Deskovky | autor: Alladjex |

Dice Forge

2-4 hráči | 40 minut | Od 10 let | kompetitivní | česky, bez textu

Zatímco české slovo kovárna ve mně popravdě žádné velké emoce nevzbuzuje, anglické forge ve mně rezonuje energií řezavého čerstvě odlitého ingotu. Už před dvěma lety se objevily zkazky o hře, v níž se budou kostky v průběhu hry měnit pod rukama. Vědělo se, že titul, v němž si ukováte svoje vlastní šestistěnky, ponese příhodné jméno Dice Forge.

Fantasy ilustrace, hrdinové bojující proti mytickým příšerám. Protože o hře nebylo dlouho známo mnoho detailů, začala si mysl vytvářet vlastní fantaskní představy o tom, jaký zážitek nás vlastně čeká; a hlavně jakých rozměrů. V mojí mysli se tak neopodstatněně objevují Darksiders, kde se jen tak mimochodem nachází opravdu pěkná Forge. Pardon, kovárna nebo spíš huť.

Vydavatelem je ovšem francouzský Libellud, který rozhodně nepatří k producentům epických RPG záležitostí. Dalším varováním, že skutečnost může snadno zůstat pozadu za nabubřelým očekáváním a půjde spíš o menší hru, mohlo být oznámení české lokalizované verze pod taktovkou Blackfiru. Lokalizace totiž spočívala pouze v překladu pravidel a jejich vložení do krabice, která i na našem trhu nese původní anglický název. Jenže vyvstává otázka…

Dice Forge zdroj: tisková zpráva

Karty perfektně doplňují krásnou grafiku herní desky.

... je to všechno špatně?

Jednoduše není! Dice Forge je v jádru velmi jednoduchá hra. Ale hned od začátku si ji budete užívat a o jednu hru později pochopíte, že i ve hře v kostky se skrývá až překvapivá míra důvtipu a strategie. Uprostřed stolu se rozkládá svět naplněný kouzelnými bytostmi, zvláštními a pravděpodobně i nebezpečnými monstry. Ty jsou v podobě ilustrovaných karet rozloženy okolo stejně podařeného herního plánu, který je rozdělený na dvě poloviny – měsíční a sluneční. Dva, tři nebo čtyři hrdinové se vydávají na výpravy do různých zákoutí tohoto papírového světa.

Jeho obyvatele ale neberou po temeni palicí nebo mečem, jak bývá ostatně zvykem. Využívají jejich magických schopností a služeb ke svému prospěchu za pomoci měsíčních nebo slunečních střepů, v závislosti na tom, na které polovině herního plánu je karta usazená. Efekty jsou nejčastěji okamžité jednorázové výhody, občas ale představují pravidelný bonus v tahu hráče nebo speciální akce. Někteří ze služebníků navíc mohou očarovat hrdinovu kostku a nahradit jednu její stěnu novým, často neotřelým kouzlem!

Hráčovou zbraní na cestě stát se miláčkem bohů jsou totiž dvě trochu přerostlé kostky, které asi nejvíc připomínají Lego. Kostru šestistěnky můžete oholit až na dřeň sundáním všech strany s obrázky, které lze následně nahradit nějakým vylepšením. Zatímco všichni začínáte se stěnami, které v případě peněz poskytují nuzný jeden peníz, během hry se na vašich kostkách může objevit podstatně větší sumička.

Vedle peněz můžete při výměně stěn sáhnout také po příjmu slunečních či měsíčních střepů nebo rovnou po přímočarém, nudném zisku vítězných bodů. Střepy, kterým stejně nikdo neřekne jinak než krystaly, slouží k nákupu zmiňovaných karet, z nichž některé nabízejí tzv. „zakostkování“ speciální stěny se zvláštním efektem. Ale k čemu slouží peníze?

Hráč na řadě se totiž nemusí nutně vypravit pobíjet – nebo spíše podplácet – nestvůry. Druhou možností, kterou má v zásobě, je návštěva svatyně. Na samostatné desce jsou vyskládané stěny kostek, které je možné od úplatných kněží pořídit za naškudlené zlato. Po nákupu jednoduše vyberete na svých kostkách stěny, které už nechcete nebo nepotřebujete a nahradíte je novými, které jste zaopatřili s boží pomocí.

Dice Forge zdroj: tisková zpráva

Každý dílek ve svatyni má své místo.

Kovárna na kostky

Předností Dice Forge oproti jiným kostkovým hrám je to, že příjem ze svých kostek získávají všichni u stolu na začátku tahu každého hráče. Zato výpravu mezi karty nebo do chrámu za novými stěnami může realizovat vždy jen aktivní hrdina. Ale protože příjem získávají hráči průběžně, mohou nad svým následujícím tahem dopředu dumat.

Kostky už od začátku hry poskytují malý, ale důležitý příjem peněz i střepů. Proto vždy, když se hráč dostane na řadu, může si pořídit nějakou tu kartičku nebo alespoň trochu vylepšit svoji kostku. Samozřejmě jsou ty šestistěnné potvory řízené štěstěnou a své tahy si nemůžete plánovat dopředu kompletně, jako kdybyste hráli šachy. Nicméně svůj osud řídíte přinejmenším z dáli, pokud se například rozhodnete preferovat peněžní strategii tím, že své kostky pokryjete především zlatými symboly vyšší hodnoty.

V první partii můžete nabýt chybného dojmu, že jde o primitivní záležitost tepající v rytmu: „Hodím, hodím, hodím, hodím a něco koupím“. Když hrají tři hráči, tak odeberete jedno „hodím“. A přestože role štěstí lze jen těžko přehlížet, nepozornost a nerozvážné stavění vlastních kostek rozhodně nedláždí cestu k vítězství. S každou další odehranou hrou vystrkuje své růžky strategie.

Dice Forge zdroj: tisková zpráva

Díky proděravělým deskám se nemusíte bát drkání do stolu!

Nejenže je nutné zvolit správnou kombinaci nakoupených karet a nových stěn, ale je také nutné hlídat rytmus a dynamiku hry. Na začátku se může hodit velká hromada zlata, protože ve svatyni vám bez něj nic neprodají. Pokud ale v druhé půlce hry nemáte jak tenhle cenný kov proměnit na body, stane se z vás jen starý líný drak, který se válí na svém pokladu a čumí, jak ostatní odlétají na stupnici k vítězství.

S lehkostí se lépe hází

Hrou prostupuje lehkost, kterou se vyznačují jak pravidla, tak i třeba jeden z nejlepších insertů, co jsem u deskových her viděl. Insert je plastový výlisek, který je vložený do papírové krabice a slouží k uložení komponent a součástí hry. V Dice Forge díky němu všechno pěkně drží na svém místě při transpostu deskovky, ale rovněž se box sám o sobě stává přímou a hlavně funkční součástí samotné hry.

Jak jsem se už pokusil vyjevit, jednoduché herní principy rozhodně nelze zaměňovat za primitivní. Přestože hru bez jakýchkoliv problémů vytáhnete doma i s odrůstajícími dětmi, má rozhodně co nabídnout i ostříleným hráčům. Další devizou hry je krátká herní doba, kterou bez problémů našťoucháte do hodiny.

Dice Forge zdroj: tisková zpráva

Jedno z nejlepších uloženích komponent na trhu

Jako kovaný recenzent bych měl vyhrabat také nějaká negativa. Protože to se prostě nosí. Když pominu fakt, že zkoušení různých strategií mě ne vždy přivádí k vítězství, tak mám spíše jedno postesknutí a jedno přání. Hra si musí kvůli špatným pravidlům odbýt druhé entrée. Tentokrát nejde o chyby v překladu, ale o neschopnost Francouzů akceptovat i jiné formy diakritiky. Je fakt, že u s háčkem je bizarní, ale vynechaná písmena už jsou v době Unicode a počítačové sazby prostě trapná. Hra by nicméně měla být přebalená a opatřena plně funkčním rulebookem v horizontu dvou týdnů.

Touhu, kterou naplní jen případný celosvětový úspěch téhle hry, je vznik dalšího rozšíření. Dostatečné by pro mě byly nové karty a nové stěny kostek. V základním balení je možné balíčky ze základní sady karet nahradit alternativními verzemi. Hra tím získává příjemnou, ale hlavně potřebnou variabilitu, aby partie časem nesklouzly k jednotvárnému opakování stejných strategií a postupů.

Nicméně za poslední dva týdny mám za sebou v průměru jednu hru denně a stále nepřichází pocit, že by se mi Dice Forge omrzela. Popravdě nové možnosti bych si přál ne ze strachu ze stereotypu, ale proto, jak moc zábavné je házet pečlivě postavenými kostkami, zkoušet nové kombinace a lechtat štěstěnu na patě.

Název:
Dice Forge
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
45 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Nejnovější články