Dle odhadů se náklady na výrobu PS4 blíží prodejní ceně
zdroj: tisková zpráva

Dle odhadů se náklady na výrobu PS4 blíží prodejní ceně

21. 11. 2013 13:33 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

(Aktualizováno) Už jste slyšeli o uvedení PlayStation 4? Je to prý vcelku báječná mašinka, která se rekordně prodává a komunita ji, i díky divnému PR hlavního konkurenta Sony, momentálně dost miluje. A stejně na ní zřejmě Sony prodělává majlant – analýzy totiž tvrdí, že výroba konzole stojí skoro tolik, co je její cena.

Za vším stojí zpráva výzkumáků z firmy IHS, kteří spočítali cenu za sestavení konzole. Materiál na PS4 s prodejní cenou 399 dolarů totiž stojí až 372 dolarů, přičemž tato suma je navíc zvýšena na 381 dolarů o výdaje za montáž (což vyvolává hromadu lidskoprávních otázek ohledně samotných montérů, ale ty jsme se u levné elektroniky naštěstí už naučili ignorovat). Rozdíl odhadovaných výrobních nákladů a ceny v obchodech na jednu konzoli tak činí plus mínus jen 18 dolarů.

Modří asi už vědí, že to však není nic moc nového, a dokládá to i Andrew Rassweiler, jeden z bossů IHS. "Když Sony v roce 2006 vypustila původní model PlayStation 3, naše zevrubná analýza odhalila, že výpočetní kapacita konzole je ekvivalentní notebookům. To sebou ovšem neslo i nevýhodu pro samotnou Sony, jelikož cena za materiály samotné byla mnohdy vyšší než prodejní cena konzole, v některých případech až o sto dolarů. Ačkoliv se od té doby cena PlayStation 3 výrazně snížila, záměrem společnosti zjevně nikdy nebylo utržit peníze na prodeji hardwaru, ale spíše na prodejích her a dalšího obsahu." Web AllThingsD k tomu přidává srovnání s iPad Air od Apple, jehož cena činí 499 dolarů, zařízení samotné však co do materiálů stojí jen 274 dolarů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jinými slovy, ačkoliv čísla mohou vyvolávat obavy z profitability, Sony si tentokrát oproti minulé periodě výrazně polepšila. A doba plavání v horách peněz á la strýček Skrblík nadejde hned, jak majitelé konzole začnou hromadně nakupovat herní tituly.

Jenom pro zajímavost, samotný procesor a RAM stojí dohromady 188 dolarů, více jak polovinu celé ceny za stavbu. U PlayStation 3 však stál výpočetní segment jen 29% ceny stavby, což prý svědčí o ještě vyšší rychlosti. Další na řadě je DRAM, nyní v hodnotě 88 dolarů, u PS3 v hodnotě 9,8 dolarů – což jeden z analytiků IHS neopomněl počastovat tvrzením, že DRAM u PS4 je na tom mnohem lépe než její bratříček z Xbox One. Naopak optická mechanika je u PS4 více jen o polovinu levnější.

V tabulce níže (rozkliknout) můžete pročíst seznam jednotlivých komponent. Chcete-li skontrovat zdroje, tady je prohlášení IHS, tady najdete přetlumočenou zprávu na AllThingsD a tady zase na Polygonu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články