Do Civilization VI se chystají hokejové stadiony i český král
zdroj: tisková zpráva

Do Civilization VI se chystají hokejové stadiony i český král

12. 12. 2018 13:17 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Do Civky přibydou nové civky. Odborněji řečeno, příští velké rozšíření do Civilization VI jménem Gathering Storm (Patrik o něm psal v samostatném článku) s sebou přináší nové národy, do jejichž historických bot můžete vklouznout a kráčet ke hvězdám. Zatím nejsou známé všechny, ale už první trojice zní lákavě – pro mě osobně zvlášť díky vtipně sympatickým Kanaďanům.

Nejlepší bude si všechny civilizace rozebrat hezky postupně. Začneme na severu, pak se přesuneme daleko do Oceánie, no a nakonec se podíváme do našeho velice blízkého sousedství za člověkem, který nám tu kdysi panoval.

Kanada

Civilization VI: Gathering Storm zdroj: tisková zpráva

Pojďme rovnou začít na dalekém severu. Kanaďané pod vedením premiéra Wilfrida Lauriera, který se hodně zasloužil o pokojné soužití anglofonních a frankofonních obyvatel, mají všechny rádi a nikomu nechtějí ublížit.

Od toho se odvíjí jejich speciální schopnost, která jim zabraňuje vyhlašovat překvapivé války nebo zaútočit na městské státy. To by sama o sobě byla hodně mizerná schopnost, kdyby zároveň nezabraňovala vyhlašování překvapivých válek proti Kanadě. Před agresí svých sousedů jste tak zase o výrazně zabezpečeni.

Kanadská diplomacie dále těží z vysokého turismu a z účasti v Emergencies. A když už jsme u těžby, tvrdí seveřané získávají dvojnásobný bonus k extrakci surovin v tundře a sněhu. Hexy s tímto podnebím navíc kupují za poloviční množství zlata. A jako bonus můžou ještě v tundrách stavět farmy.

Civilization VI: Gathering Storm zdroj: tisková zpráva

Unikátní kanadskou budovou je, jak jinak, hokejové kluziště. Lidé vedle něj rádi žijí, čerpají z něj kulturní vyžití, po vynálezu letadel poskytuje turismus, je to prostě geniální stavbička. Jen je trochu nerealistické, že v každém městě může být jen jeden stadion.

No a nakonec unikátní jednotka, kterou je jízdní módní ikona Mountie. Tenhle stylový strážce zákona je rychlý a nebezpečný, zvlášť se svým bojovým bonusem. Když zápolí poblíž některého národního parku, je z něj ještě vražednější bojovník. A když je to navíc kanadský národní park, je z něj mašina na zabíjení. Grizzlyům nesmí nikdo ublížit!

zdroj: Archiv

Maorové

Civilization VI: Gathering Storm zdroj: tisková zpráva

Maorská civilizace by se od Kanaďanů snad ani nemohla lišit víc. Místo sněhu a ledu je jí nejlíp v teplíčku u moře nebo v tropickém pralese. Pod vedením svého legendárního náčelníka Kupeho, objevitele Nového Zélandu, dokonce přímo začíná na moři a může si v klidu vybrat nejvhodnější místečko, kde zapustit kořeny, protože před založením prvního města dostává bonusovou vědu a kulturu. Po jeho založení pak obdrží dělníka a jeden bod populace zdarma.

S plavbou po vodních plochách se vážou i další maorské výhody, například technologie Sailing a Shipbuilding hned od začátku hry. Efektivnější jsou i rybářské lodičky, které kolem sebe v okamžiku výroby navíc rozšíří kulturu.

Civilization VI: Gathering Storm zdroj: tisková zpráva

Unikátní budovou je marae, která nahrazuje amfiteátr a přidává bonusovou víru a kulturu za každý průchozí prvek v krajině, třeba záplavovou oblast. Jinak se Maorům poblíž měst hodí lesy a deštné pralesy, které jim přidávají produkci.

Svým nepřátelům se coby Maorové ubráníte jednak tak, že si obsadíte nějaký pěkný volný kontinentík, jednak tak, že budete produkovat jednotky toa. Tihle válečníci s obřími palicemi jsou schopní někomu pořádně nabančit, ale to není to hlavní – především umí postavit defenzivní budovu jménem pa, která kromě obrany ještě léčí. A toa samozřejmě taky tancují tanec haka, který snižuje bojové schopnosti blízkých nepřátel.

zdroj: Archiv

Maďarsko

Civilization VI: Gathering Storm zdroj: tisková zpráva

No a nakonec tu máme Maďary pod vedením Matyáše Korvína, kterého dost možná znáte i jako krále českého. Multitasking tomuhle chlapíkovi nedělal problém – zvládl k tomu přibrat ještě království Chorvatska a rakouské vévodství. Ale jeho primárním rejdištěm byly Uhry, které s sebou do šesté Civilizace přinášejí rapidní expanzi na křídlech Husarů.

I když, abych byl přesný, zrovna ti maďarští křídla nemají. Zato nosí pěkné zelené uniformy a stejně jako kanadští Mounties třímají v rukou pušku. Když na sebe tyhle dva národy narazí, bude to úplný koňský střelecký semaforový souboj. Husaři kromě toho ještě získávají bonus z každé aliance, kterou máte momentálně uzavřenou.

Civilization VI: Gathering Storm zdroj: tisková zpráva

Maďaři rádi rychle a doširoka expandují, k čemuž jim pomáhá unikátní technologie Perla na Dunaji odkazující k hlavnímu městu Budapešti. Konstrukce jakéhokoliv distriktu nebo budovy, které postavíte přes řeku naproti centru města, bude výrazně urychlena, což vám při pečlivém plánování může poskytnout slušný ekonomický náskok.

Uherští bojovníci jsou sice schopní vyhladit všechny nepřátele, ale občas dokážou být i milí, zvlášť k městským státům. Korvínova speciální schopnost se váže právě k nim. Jednotky, které vám městské státy z kamarádství nadělí, jsou silnější a jejich vylepšování nic nestojí. Jejich přítomnost navíc podporuje Matyášovu osobní unikátní jednotku, jízdu známou jako Černá armáda.

Civilization VI: Gathering Storm zdroj: tisková zpráva

A když pomocí svých koňáků dobudete cizí město? Pak můžete velmi jednoduše zařídit, aby se nebouřilo. Stačí zkonstruovat maďarskou unikátní budovu, termální lázně. Díky nim budou obyvatelé šťastnější a produktivnější, a když se ve městě navíc nachází přírodní geotermální zdroj, začnou se tam rojit turisté.

zdroj: Archiv

GIF na závěr

Tak to bychom měli podrobný rozpis všech zatím oznámených národů, které dorazí 14. února spolu s rozšířením za 40 eur. A na závěr si vám dovolím nabídnout ručně vytvořený GIF maorského náčelníka Kupeho, který je VELMI dobrým tanečníkem.

via GIPHY

Nejnovější články