Do hlavního vývojáře série Football Manager se kvůli novému dílu pustili Číňané i Severní Irové
zdroj: tisková zpráva

Do hlavního vývojáře série Football Manager se kvůli novému dílu pustili Číňané i Severní Irové

1. 11. 2016 18:22 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Diváci s transparenty už zaplnili tribuny, rozhodčí má píšťalku v ústech, míč je připravený na výkop. Už se čeká jen na hráče, a Football Manager 2017 se opět vydá na svou roční pouť světem fotbalu. Ačkoliv však první informace od vývojářů naznačují, že předprodeje nového dílu překonávají minulý ročník, studio Sports Interactive stejně nezažívá zrovna nejrůžovější období. Své o tom ví i jeho šéf Miles Jacobson, který se o tom rozpovídal v rozhovoru pro gamesindustry.biz.

Jak by řekl nejmenovaný kandidát na amerického prezidenta, za všechno můžou Číňané. Tedy konkrétně čínští virtuální fotbaloví trenéři, které pořádně nakrklo, že Football Manager 2017 nebude obsahovat čínskou lokalizaci. Jacobson sice poukazoval na nedostatečné prodeje v Číně, kvůli kterým by se překlad nevyplatil, a slíbil, že když prodeje překonají jistou hranici, lokalizace bude, ale odměnou mu byl stejně proud nenávistných internetových příspěvků, z nichž některé mu dokonce vyhrožovaly smrtí. Nazlobení hráči poukazovali na data o dostatečně vysokých prodejích podle serveru SteamSpy. Jenže podle Jacobsena se prodejní čísla podle SteamSpy zásadně liší od reality, v některých případech až o 60 % - třeba v případě FM. A i když vydavatel hry, Sega, v mezičase slíbil, že čínská lokalizace FM17 bude, stejně to fanoušky od dštění síry na adresu Jacobsena neodradilo, naopak.

To je od těchto „fanoušků“ (uvozovky bych chtěl speciálně vypíchnout) velice hloupé až odporné, ale veřejně exponovaní lidé jako Jacobson s něčím takovým bohužel už v dnešní době (téměř) musí počítat. Ještě horší ovšem je, že podobné hrozby byly cílené i na jeho rodinu. Celá věc je o to absurdnější, že Jacobson – obviňovaný některými čínskými hráči z rasismu – je oficiálním ambasadorem protirasistické kampaně Kick It Out.

Aby těch podivností nebylo málo, na Sports Interactive se snesla vlna kritiky nejen z Číny, ale také ze Severního Irska. Ptáte se proč? Odpověď je třeba hledat v mediálně hojně propíraném rozhodnutí autorů začlenit do letošního ročníku simulaci Brexitu – vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Hra bude náhodně generovat, jak přesně k tomu dojde. V jedné z variant například Británii opustí Skotsko, a v jiném, extrémně nepravděpodobném případě, také Severní Irsko. Co na tom, že k takové možnosti prý dojde asi v jednom ze tří milionů případů? Severoirská strana DUP se do Jacobsona tvrdě pustila s tím, že začlenit něco takového do hry je velmi nezodpovědné.

Co na to Jacobson? Tvrdí, že jeho studio „se nikdy nedrželo zpátky, co se týče herních prvků, které by někomu mohly způsobit problémy. Musíme být schopní ilustrovat, jaký to bude mít dopad na anglický fotbal.“ No, to zní docela rozumně.

Pro všechny normální hráče FM, kteří si chtějí v klidu dovést Příbram do Ligy mistrů a nikomu neposílají výhrůžné dopisy, je teď důležitá jediná věc – datum 4. listopadu, kdy Football Manager 2017 vyjde na PC.

Nejnovější články