Dobojováno: Kickstarter Kingdom Come skončil obrovským úspěchem
zdroj: tisková zpráva

Dobojováno: Kickstarter Kingdom Come skončil obrovským úspěchem

21. 2. 2014 9:32 | Téma | autor: Adam Homola |

“Před měsícem jsme byli pěkně nervózní. Po téměř dvou letech nesnází jsme byli v situaci buď a nebo. Kromě crowdfundingové kampaně neexistovala žádná jiná možnost jak naši hru zafinancovat. Na divnou historickou hru pro údajně okrajové publikum nechtěl žádný vydavatel riskovat své peníze. A bez důkazu o návratnosti investice do toho nechtěl jít ani žádný investor,” začíná nový update na Kickstarteru na trochu pesmisitické vlně Dan Vávra.

Je to už měsíc, co Warhorse Studios spustili Kickstarter a zhruba dva měsíce, co nám své připravované historické RPG Kingdom Come: Deliverance oficiálně představili. 300 tisíc liber bylo podmínkou pro pokračující finanční podporu investora a tuto podmínku se studio podařilo splnit za pár dnů po spuštění Kickstarterové kampaně. Kampaň se obecně nijak nevymykala klasickému modelu. Po prvních pár dnech přišel útlum, načež posledních dny zase frekvence příspěvků vystřelila nahoru.

Kampani pomohla nejen komunita zapálených hráčů, ale taky různí jiní vývojáři a osobnosti na internetu. Namátkou vývojáři Brian Fargo (Wasteland 2) a Chris Roberts (Star Citizen), nebo osobnosti jako moderátorka a vývojářka Jessica Chobot (Daylight), nebo známý YouTuber Angry Joe. A spousta dalších. Warhorse si na Kickstarteru víc než ověřili, že zájem o hru není zrovna malý. Ostatně peníze jim na hru dva roky před jejím vydáním dalo přes 35 tisíc lidí. Finální vybraná suma čítá 1 106 371 liber (cca 36,7 milionu Kč).

Je potřeba dodat, že ne celých 1 106 371 liber půjde na účet Warhorse. Samotný Kickstarter si z této částky vezme pět procent a další tři procenta půjdou na poplatky za zpracování plateb. K tomu je potřeba připočíst ještě strhnutí 0.20 liber za každý pledge taktéž na poplatky a nakonec ještě VAT (Value Added Tax). Z toho, co pak přijde vývojářům na účet, půjde ještě nemalá částka na odměny - na výrobu mečů, figurek, krabic, mincí, triček, poštovné apod. Kolik peněz pak zbyde na samotný vývoj hry zatím nevíme, ale snad se o rozložení jednotlivých složek rozpočtu Warhorse podělí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Příspěvky od hráčů rozložené na dny, zdroj: Kicktraq

36 miliony korun to ale nekončí. Warhorse během kampaně prozradili, že po jejím ukončení spustí na webu hry svůj vlastní obchod, kde bude možnost zakoupit většinu pledgů z Kickstarteru. Bude také možnost platit PayPalem, takže pokud jste z nějakého důvodu nemohli přispět na vývoj kreditní kartou na Kickstarteru, další možnost budete mít v brzké době na webu kingdomcomerpg.com/shop. Ten pravý crowdfundingový boom by mohl pro Kingdom Come teprve přijít. V minulosti bylo už několik případů, kdy se přes web tvůrců vybralo mnohem víc peněz, než na Kickstarteru.

Tím nejvýraznějším je samozřejmě Star Citizen, který není daleko od pokoření hranice 40 milionů dolarů. Na Kickstarteru se mu přitom podařilo vybrat “jen” něco málo přes dva miliony dolarů. Tedy zhruba podobnou částku, jakou se podařilo vybrat Warhorse (cca 1,8 milionu dolarů). Podobný případ je i Next Car Game, kterou vydavatelé nechtěli, na Kickstarteru hra propadla, ale vývojářům se přes web podařilo vybrat už přes milion dolarů.

Zvětšit zdroj: Warhorse

S postupným uveřejňováním dalších materiálů, dalšími stretch goaly a ne tak vzdálenou hratelnou ukázkou není důvod, proč by se nemohlo Kingdom Come: Deliverance vyšvihnout i na několikanásobně vyšší cifry. Všichni, kdo jsme na hru přispěli alespoň 25 liber, si budeme moct zahrát alfa verzi někdy v srpnu/září letošního roku. Beta verze by měla dorazit na disk všem, kteří dali alespoň 20 liber, zhruba v polovině příštího roku. A pokud se něco nepokazí, finální verze prvního aktu by měla vyjít na konci příštího roku.

Teď nezbývá než držet klukům a holkám z Warhorse palce, aby se to podařilo. O dalších stretch goalech, stejně jako o vývoji, vás budeme samozřejmě průběžně informovat. Pokud vám něco uteklo, tak všechny naše články najdete tady, na videa ze hry se můžete podívat tady a obrázky najdete tady.

Nejnovější články