Dwayne „The Rock“ Johnson s Billem Gatesem před 19 lety představili první Xbox
zdroj: Microsoft

Dwayne „The Rock“ Johnson s Billem Gatesem před 19 lety představili první Xbox

8. 1. 2020 12:42 | Téma | autor: Patrik Hajda |

V roce, kdy na trh vtrhla fenomenální konzole PlayStation 2, Microsoft teprve oznámil svou první konzoli nazvanou jednoduše Xbox. K hráčům se dostala až o dva roky později, a i když se prodávala překvapivě dobře, nešlo o úspěch. Tedy ne finanční úspěch. Ale vděčíme jí za další generace konzole Xbox a jednu z nejlepších herních sérií vůbec – Halo.

O novém Xboxu se šuškalo od konce roku 1999 a už v březnu roku 2000 přišlo oficiální představení konzole a jejích technických dovedností samotným Gatesem na vývojářské konferenci GDC, ale pouze přítomným byznys partnerům.

Až 3. ledna 2001 se pořádného představení dočkala i široká veřejnost v rámci výstavy CES. Před dvěma dekádami šlo o docela jiný svět a díky bohu za videokamery, díky kterým se do dnešního dne dochoval záznam odhalení Xboxu, po kterém si uvědomíte, jaký je Phil Spencer – současná tvář Xboxu – profík.

U černé krabičky se zeleným logem se tehdy sešel sám Bill Gates z Microsoftu a Dwayne „The Rock“ Johnson, kterého tehdejší svět znal jako profesionálního wrestlera, a ne jako jednu z největších filmových hvězd, kterou je dnes.

I když měli tito pánové připravený scénář, ve kterém mají vzájemně obdivovat svou inteligenci a svaly, vzniklo z toho něco velice křečovitého. Pravda, nebýt Rockovy zkušenosti s vystupováním před davy fanoušků, asi by to dopadlo ještě hůř…

Každopádně prvního Xboxu se podle Wikipedie prodalo 24 milionů kusů, což je zaprvé zanedbatelné číslo vzhledem ke 155 milionům na straně PlayStationu 2, zadruhé to nestačilo na to, aby se konzole stala výdělečnou. Výroba každého kusu byla ztrátová.

Xbox 2001 zdroj: Microsoft

U nás se o Xboxu moc nemluvilo. Nebyl pořádně důvod, protože konzole se u nás neprodávala, alespoň ne oficiální cestou. Její hry se k nám dostaly buď v podobě PC verzí, kde to šlo, nebo nyní díky zpětné kompatibilitě na Xboxu One. I když si Microsoft na Xboxu nenamastil kapsu, uviděl potenciál v konzolovém hraní a navázal mnohem úspěšnějším Xboxem 360.

První Xbox se zasloužil o vznik Xbox Live a prvního dílu dlouhé série Halo – Halo: Combat Evolved, kterého se prodaly miliony. Jedním z launchových titulů byly i závody Project Gotham Racing, které až po čtvrtém dílu na Xboxu 360 ustoupily sérii Forza.

Xbox One možná není tak úspěšný jako PlayStation 4, ale třeba se jazýčky vah převáží na stranu Microsoftu s příchodem nové generace. Jen si snad tentokrát firma připraví trošku lepší launchové video.

Nejnovější články