E3 2016 - stručný přehled nejvýznamnějších oznámení
zdroj: Vlastní foto autora

E3 2016 - stručný přehled nejvýznamnějších oznámení

21. 6. 2016 18:15 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Letošní maraton s názvem E3 je za námi. Co všechno během něj největší jména herního byznysu odhalily, jak na tom byli čeští vývojáři, kdo zkrátka patří mezi jeho vítěze, a kdo naopak mezi poražené? Shrnutí letošního E3 speciálu uvádí všechna podstatná oznámení od termínu vydání datadisku pro Arma 3 přes novou verzi Prey až po novou Zeldu. 

Electronic Arts – scifárny Titanfall 2 a Mass Effect: Andromeda 

EA se na své tiskovce především pochlubila novinkou ve formě Titanfall 2. Dvojka se oproti prvnímu dílu tak trochu "znormálníla", když namísto inovativní hybridní kampaně nabídne klasickou příběhovou hru po boku multiplayeru. Pořád se však dočkáme jak pilotovaných mechů, tak i nového vykreslení konfliktu mezi IMC a Milicí. Zajímavé bude zejména srovnání Titanfall 2 s Call of Duty: Infinite Warfare, kterého EA znovu vyzývá na souboj.

Další příval sci-fi zajímavostí přišel i z BioWare – nedávno odložená Mass Effect: Andromeda nabídla příval novinek, mezi které patří odhalení jízdy novým Mako, vzhled nového plavidla Tempest, ukázka některých nových postav, ale i návrat kroganů nebo asari. Andromeda se stále snaží působit dojmem jakéhosi duchovního remaku prvního dílu, v němž půjde především o objevování nejzazší hranice, méně pak o konflikty. Jak už ovšem vypíchl Petr, na to, že má hra vyjít někdy ze začátku roku 2017, toho o ní pořád víme trestuhodně málo. A začíná to působit podezřele.

zdroj: Archiv

Krom hrsti novinek ohledně nového DLC k Battlefrontu zasazeného na Bespin, hned několika Star Wars her včetně jednoho titulu od Amy Hennig a druhého z produkce Respawn Entertainment nebo nového programu pro podporu indie vývojářů, jež má na světlo světa vyvrhnout hravý titul FE, však prezentaci EA vévodil především Battlefield 1. Ten sice nepředstavil nic zásadního, pokračuje však v oslňování veřejnosti svým pojetím první světové. I vzducholodě, archaická první generace tanků a dvojplošníky v podání DICE působí jako nejmodernější bojiště. DICE si navíc z konfliktu po svém vybrali celou řadu "wow momentů" včetně vzducholodí, jejichž pád vylidní podstatnou část mapy. Třešničkou pak mají být dynamické změny počasí a už klasika v podobě rozsáhlé zničitelnosti prostředí. Nebudu asi daleko od pravdy, když řeknu, že Battlefield 1 byl nejlépe vypadající áčkovou hrou celé letošní E3.

S Battlefield 1 ovšem souvisí i tak trochu prazvláštní leitmotiv herní nabídky EA - vzájemná konkurence hned několika her, které EA vydává. Když se podíváme na sci-fi akci Battlefront, sci-fi akci Titanfall 2 a historickou akci Battlefield 1, nelze se nezamyslet nad tím, zda-li si EA skrze podobnou sestavu titulků tak trochu nestřílí do vlastních řad. Když navíc pominu zhruba milion hodin subjektivního času, které EA věnovala svým sportovním titulům Fifa 17 či Madden NFL 2017, celkově nebyla odhalení ze stáje EA žádným velkým překvapením. 

zdroj: Archiv

Bethesda – remake Skyrim i reboot Prey 

Stále významnější roli hraje během E3 i stará dobrá Bethesda. Její oznámení v Los Angeles byla prostá významnějších nových značek - prakticky se omezila pouze na informace nebo oznámení, týkající se již existujících značek. Do popředí Bethesda stavěla hlavně Dishonored 2. Prezentace hry připomněla, že krom Corva si zahrajeme i za Emily, s čímž bude souviset i úprava schopností a stylu hraní. Emily totiž oproti Corvovi neovládá teleportační schopnost Blink, namísto ní se bude muset na nedostižná místa moct přitahovat jinou ezoterickou schopností – anebo s její pomocí bude sto přitahovat k sobě nepřítele. Jak to dopadne, zjistíme už 11. listopadu, kdy Dishonored 2 vychází pro Windows, PS4 a Xbox One.

Dále se hlavouni Bethesdy pochlubili dobrými prodejními čísly Doomu a zmínily, že pro střílečku plánují i celou řadu updatů. Milovníci her ze stáje Id Software pak mohou zamáčknout slzu i nad oznámením Quake Championship, která by měla do oběhu vrátit ultrarychlé střílečky ve stylu Quake III.

Hned několik inovací si Bethesda schovala pro své RPG řady. Zřejmě nejzajímavěji zní remaster TES V: Skyrim pro konzole i PC, v závěsu za ním však stojí i slibovaná předělávka Falloutu 4 pro virtuální prostředí, svého druhu splněný sen nejednoho fanouška značky (ač, bohužel, nikoliv od Black Isle…).

Rovněž mobilní hit Fallout Shelter se dočká vydání pro Windows, zatímco karetní hra The Elder Scolls: Legends zamíří i na mobilní patformy a podle Adama jde o zajímavou alternativu k Heartstone. Bohužel, na bombastické oznámení dalšího dílu Falloutu, třeba z dílny Obsidianu, či TES jsme na letošní E3 čekali marně. Nový díl série TES prý vyjde až za řadu dalších let

Pravděpodobně nejzajímavější novou hrou od Bethesdy je Prey, která se dočká kompletního rebootu! Restart značky ukáže souboj pokusné krysy jménem Morgan proti mimozemským nájezdníkům na futuristické vesmírné stanici. Titul vytváří lidé z Arkane, stojící i za sérií Dishonored, a scénář píše Chris Avellone - Prey v nové podobě tak rozhodně stojí za kapku pozornosti.

zdroj: Archiv

Ubisoft – Star Trek ve VR a středověk ve For Honor 

Zřejmě největší palbou nových a zajímavých her se na své tiskovce pochlubili lidé z Ubisoftu. Za hlavní oznámení, byť provedené už pár dnů před E3, by se dal považovat druhý díl Watch Dogs, zasazený do San Francisca, což se zdá být lepší volba než Chicago v prvním díle. Tvůrci si navíc posypali hlavu popelem a slibují mnohem více hackovacích prvků. I když ale Watch Dogs 2 platil za titul, kterým se Ubisoft chlubil zřejmě nejraději, po mírném zklamání z prvního dílu zůstávají ke hře mnozí skeptičtí. Všimnout si například lze (alespoň v traileru) posunu od neonoirově říznutého prvního Watch Dogs vstříc mnohem slunečnější "hipsta-rádoby-Anonymous" atmosféře.

Větší ohlas tak dost možná sklidila dvojice diametrálně odlišných her - středověká rubačka For Honor a startreková simulace Bridge Crew. První z nich nabídne zábavné souboje nablízko. Titul si během E3 na vlastní kůži vyzkoušel i Adam a reportoval, že funguje bez nejmenší chybičky. Naopak Star Trek: Bridge Crew je čistě VR hra, kterou lze popsat jednoduše jako "Artemis s helmou virtuální reality". Otázkou je, jak bude lokální multiplayer s helmou na hlavě vlastně zábavný.

Ze zběžného pohledu se mezi menší projekty zařadil rovnou i vydaný Trials of the Blood Dragon, ve kterém se zájemcům konečně splní jeho sen jezdit motorkou v neonovém světě Far Cry 3: Blood Dragon. Dále je tu pak sportovní open world záležitost Steep a zapomenout nesmíme ani na Ghost Recon Wildlands, který ovšem oproti dřívějším dílům v sérii připomíná spíše Grand Theft Auto křížené s Far Cry ve světě boje proti drogovým kartelům.

Co bychom si však lhali, leckomu do vkusu zřejmě nejvíce sedne konečně předvedený South Park: The Fractured But Whole, který navazuje humorem i hratelností na velmi povedený Stick of Truth. Ubisoft předvedením hry především rozehnal pochybnosti nad vývojem uvnitř své sanfranciské pobočky, nikoliv pod střechou Obsidianu. 

zdroj: Archiv

Microsoft – návrat Halo Wars a update fazóny Xbox One 

Microsoft samozřejmě nenechal spát svou konzoli Xbox One. Došlo na odhalení dvou nových variací této mašiny jménem One S a Project Scorpion. První z nich je zmenšeninou Xbox One, druhá se má příští rok stát nejvýkonnější konzolí vůbec, jakousi nadupanou elitní alternativou pro náročné hráče, kteří mají doma 4K televize či monitory. Pro nikoho jiného prý nebude mít Scorpion ani cenu, jak se vyjádřilo vedení Microsoftu.

Zajímavě zní i nová služba Xbox Play Anywhere, díky níž bude možné hry zakoupené pro Xbox One hrát i na Windows 10 a opačně. A nakonec, kdyby někoho ještě neunavila, může si s Cortanou pokecat i na Xbox One. Podstatnější je ale návrat Microsoftu k vydávání PC her. Pro Windows 10 tak vyjdou prakticky všechny vlajkové tituly společnosti, což se však neobejde bez určitého kulhání, poněvadž Microsoft se dle slov Phila Spencera za pochodu učí hry na PC znovu vydávat.

zdroj: Archiv

Jinak však předváděčka Microsoftu nenabídla žádné větší překvapení. Solidní zmínky se dočkala Gears of War 4, která podle traileru vrací do hry nepřehlédnutelnou personu Marcuse Fenixe. Rovněž jsme se dočkali poodhalení Halo Wars 2, jehož otevřená beta je zdarma k dispozici na Xbox Live. Těšit se máme i na projížďku Austrálií s Forza Horizon 3 a datadisk Rise of Iron k Destiny. A poněvadž ani Microsoftu nesmí chybět alespoň jeden zombie titul, ve State of Decay 2 přibude více budovatelských prvků a kooperace.

O zřejmě nejzajímavější počin bloku se ale postarali tvůrci z Compulsion Games se svou záležitostí We Happy Few o totalitě, v níž je zakázáno NEBRAT antidepresiva! Nakonec platí, že Microsoft se o příval indie her postaral už loni – z minulé várky i letos připomněl pirátskou záležitost Sea of Theives, představil metroidí arkádu ReCore a oznámil datum vydání Inside, nástupce kultovního Limba – již na konec června! 

zdroj: Archiv

Sony – oznámení kojimovky Death Stranding i oživení The Last Guardian! 

Největší překvapení E3 však přišlo ze směru Sony - společnost totiž na své tiskovce odhalila, že ještě letos se dočkáme vydání přibližně devět let vyhlíženého titulu The Last Guardian. Hra, původně vyvíjená jako vlajkový titul pro Playstation 3, se sice připomněla i loni, teprve minulý týden však padlo snad definitivní datum vydání, stanovené na 25. říjen. Podobně optimisticky působí i nový projekt Hidea Kojimy s názvem Death Stranding, v němž je k vidění nahý Norman Reedus a nahé malé dítě, jež se následně krypticky promění v kaluž nafty. Každý může hádat, o co vlastně půjde – Kojimovi se však musí nechat, že stále dovede zaujmout!

Co do návratu starých známých značek zřejmě nejvíce potěší nový God of War, který se přesune do severského prostředí a představí zestárlého Krata, jak cvičí svého mladého synka. Mírná podobnost s Vikingy bude pravděpodobně zcela zamýšlená. Fanoušci série Resident Evil se rovněž dočkají již sedmého dílu řady s podtitulem Biohazard, což pravděpodobně dost zmate většinu japonských hráčů.

zdroj: Archiv

Svého druhu návratem byla i ukázka z Call of Duty: Infinite Warfare. Jelikož Activision na letošním E3 neměla vlastní prezentaci, její vlajkový titul se mihl alespoň na prezentaci Sony. Jak se však dalo očekávat, Infinity Warfare, jakkoli bude narvaný nejrůznějšími kosmickými přestřelkami, bude vzdor změně kulis spíše zklamáním a nastavováním zvětralé kaše - a dle dojmů Dana Kremsera zejména v pasážích na Zemi. Titul navíc působí o to hůře, když se porovná s remasterem prvního Modern Warfare.

Poslední lavina zajímavých oznámení byla spojená s jednou novinkou a dvěma připomínkami starších titulů. Zcela svěží je zombie akce Days Gone, která sice na první pohled evokuje vzpomínky na The Last of Us, už ze záběrů ze hry však bylo jasné, že postrádá emotivnost inspirační předlohy. Snad nabídne alespoň solidní hratelnost. Dalšími dvěma již známými tituly je dinosauří akční RPG Horizon: Zero Dawn a filmová adventura Detroit: Become Human od Quantic Dream, které pro změnu odhalilo novou hratelnou postavu po Kaře - policejního androida Connora.

Podobně jako Microsoft i Sony pod názvem Playstation 4 Neo zmínila ještě před E3 updatovanou verzi Playstation 4, ale dále se o ní odmítala bavit. Posledním významnějším oznámením pak bylo říjnové datum zahájení prodeje Playstation VR. Zahrajete si na něm například předělávku Batman Arkham VR, zmíněný sedmý Resident Evil nebo Final Fantasy XV.

zdroj: Archiv

Drobky, které stojí za pozornost 

Ačkoliv pořád nevíme, kdy vyjde Mount & Blade II: Bannerlord, na E3 bylo k vidění dlouhé video z obléhání hradu, které se jen hemžilo obléhacími věžemi, katapulty a hektolitry horkého oleje.

Minecraft se dočká nového updatu, který umožní crossplatformové hraní.

Eidos z Deus Ex: Mankind Divided krom videa nepříliš futuristické Prahy ukázal i pasáž, kde Adam Jensen pobíhá po Dubaji.  

Ačkoliv se vývoj protahuje, Legend of Zelda: Breath of the Wild bude podle Adama nejinovativnějším díle nintendí ságy vůbec. Hra se nese především v moderním duchu svobody pohyby a konání.

Na PC Gaming Show se mimo jiné představil nový datadisk pro tuzemskou vojenskou simulaci Arma 3. Ponese nekritické jméno Apex a bude se odehrávat v tichomořském souostroví Tanoa. Vyjít má už 11. července.

Adventurní vývojáři Telltale krom prvních obrázků ze svého chystaného Batmana oznámili i třetí řadu The Walking Dead, v níž si hlavní roli odbude dorůstající Clementine.

Mafia III se dočkala nového traileru a sáhodlouhého dema se spoustou spoilerů. Jejich atmosféra potvrdila originální zasazení do New Orleans, což možná bude spásou i prokletím titulu.

Svou prezentaci Kingdom Come: Deliverance nakonec předvedlo i studio Warhorse, zaměřila se však především na hráče, kteří o hře nemají ani ponětí. To nejčerstvější ujištění, které z prezentace pramení, je tak stále mlhavé datum vydání někdy mezi 1. lednem a 31. prosincem 2017.

Nejnovější články