Electronic Arts podpoří malé týmy i svou image přes program EA Originals
zdroj: tisková zpráva

Electronic Arts podpoří malé týmy i svou image přes program EA Originals

13. 6. 2016 17:56 | Téma | autor: Petr Poláček |

Unravel byl pro Electronic Arts obrovský úspěch. Ne nutně komerční, jakkoli si na sebe hra určitě krásně vydělala, ale spíš v oblasti vylepšení image firmy. Hráči zvyklí na nové FIFA hry nebo další Battlefield byli zkrátka překvapení, že se na E3 2015 tiskovce objevil vyplašený vývojář, aby bez pečlivě připraveného projevu představil natolik roztomilou hru jakou je Unravel.  V tu chvíli musely nad hlavami pohlavárů z EA skupinově zasvítit žárovky, protože dostali nápad – budeme si image skrze nezávislé hry vylepšovat programově. A ustavíme na to konto speciální program EA Originals. Jak si usmysleli, tak udělali a prvním projektem, který do programu spadá, patří podivnost s názvem Fe.

Skrze program EA Originals hodlá podle výkonného víceprezidenta EA Studios Patricka Söderlunda firma každý rok pomoci na svět několika pečlivě vybraným hrám od malých či nezávislých týmů. „S EA Originals jsme se zavázali hledat skvělé nové hry, o kterých víme, že se do nich hráči zamilují. Zavázali jsme se pracovat s malými vývojářskými týmy, abychom jim pomohli dostat jejich hry do rukou hráčů, aby se o nich vědělo,“ vysvětluje základní cíl EA Originals Söderlund.

Aby se některá z her dostala do programu EA Originals, musí být unikátní, inovativní a zapamatovatelná. Pak má šanci, že se do EA Originals dostane, což znamená pomoc ze strany EA s vývojem, marketingem a s vydáním. Pomoc má podobu tvůrčí, když některý z tisíců vývojářů EA malému týmu pomůže třeba s překonáním technického problému, nebo s portem hry pro všechny platformy. Může mít i podobu finanční. EA přeci jenom může poskytnout jistý finanční polštář, aby se mohli kreativní tvůrci soustředit na práci a neřešit existenční potíže, jak se často stává.

zdroj: Archiv

Zároveň EA proklamuje, že zisk z případného úspěchu her z EA Originals půjde ve větší míře zpět do rukou původních tvůrců nebo tvůrce, což dává smysl. Nikdo nečeká, že se hry z EA Originals budou prodávat po milionech. Cílem EA není posílit zisk, ale svou image. A těch pár drobných rádi tvůrcům her vrátí – pro ně to budou velké peníze.

První hrou, která oficiálně do programu EA Originals spadá, je Fe od studia Zoink z Göteborgu. Trailer Fe představuje jako silně stylizovanou záležitost, která vsází na sugestivní atmosféru i díky hudebnímu doprovodu. Detaily o hře vyplují na povrch během E3, zatím se zdá, že jde o kombinaci explorativní plošinovky a stealth akce, kterou kolegové během přímého přenosu z tiskové konference EA překřtili na  …ale raději se podívejte sami.

Vtipné zároveň je, že si Fe můžete vlastně vyzkoušet už nyní. Demo Fe je totiž jako skrytá úroveň dostupná v hack and slash akci Zombies Vikings. Když si ji pořídíte a budete následovat návod z toho videa, můžete si Fe zahrát. Anebo se podívat, jak tato skrytá úroveň vypadá na záběrech videa…

Nejnovější články