Elite Dangerous v blízké budoucnosti ohrozí mimozemšťané. Kromě nich si dejte pozor i na uctívání malých dětí
zdroj: tisková zpráva

Elite Dangerous v blízké budoucnosti ohrozí mimozemšťané. Kromě nich si dejte pozor i na uctívání malých dětí

18. 7. 2017 16:30 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Jaká je budoucnost Elite Dangerous? Na tuhle otázku je schopný nejlépe odpovědět David Braben, který už v roce 1984 vytvořil přelomový první díl slavné vesmírné série. Proto je dobře, že si jej server Glixel pozval k rozhovoru, ve kterém kromě povídání o budování světů, sci-fi filmech a literatuře, technickém vzdělání i historii římského otroctví mluví právě o tom, co jeho úspěšnou hru čeká v příštích letech. Nemělo by toho být zrovna málo. 

Braben by prý byl rád, kdyby jeho studio na Elite pracovalo ještě dalších 10 let. Tyhle plány ovšem samozřejmě závisí na spoustě nepředvídatelných faktorů od zájmu fanoušků až po ekonomickou situaci. Podle všeho se ale případné dvojky fanoušci jen tak nedočkají. „Možná něco změníme, ale rádi bychom zůstali věrní základní myšlence,“ říká Braben.

Co tedy Elite Dangerous čeká v nejbližší době, během příštího roku? Například prozkoumání tématu „generačních lodí“. Jde o ohromná plavidla, která byla vyslána ze Země před vynálezem hyperpohonu, takže pomalu proplouvají vesmírem podsvětelnou rychlostí. Jejich posádky na nich žijí, zplodí potomky, zemřou, a celý cyklus se opakuje, než dorazí na cílovou planetu.

Expanze však díky nově objevenému hyperpohonu generační lodě předstihla. Klidně se může stát, že když některá z nich dorazí k planetě, ta už bude dávno obsazená. A jak na takovou zprávu zareagují lidé, kteří se narodili na své lodi a jejich jediným majákem na obzoru byla představa vlastního panenského domova?

Některé generační lodě již byly objeveny, ale hráči se prý v blízké budoucnosti můžou těšit na další tragické i šťastné příběhy. A k tomu se ve hře objevili ještě Thargoidi, stará dobrá mimozemská forma života, která nejspíš nebude mít zájem s lidmi v poklidu koexistovat. Galaxie, v níž už tak bylo díky trojstrannému konfliktu o moc pořádně rušno, začíná dosahovat bodu varu.

zdroj: tisková zpráva

Do zmiňovaných novinek se silně promítají dva Brabenovy zájmy. Jeden z nich je celkem očividný – láska ke sci-fi, zvlášť tomu „tvrdému“, řádně vědecky podloženému. V rozhovoru se například dozvíte, že Thargoidi jsou založení na jiných chemických vlastnostech než lidé (jsou sice stejně jako my založení na uhlíkové bázi, ale místo vody ji doplňují amoniakem), a že jejich biologické složení je teoreticky plně funkční.

Druhou inspirací je historie lidstva. Na ní se zakládají frakce, které se vymykají zjednodušeným představám o tom, že demokracie nutně znamená svobodu a sociální mobilitu. Braben v tom kontextu dokonce hovoří o římském otroctví, které prý bylo v srdci říše snesitelné a mnohdy i dobrovolně podstoupené, zatímco u hranic se s otroky zacházelo hůř než se zvířaty. Rozlišné přístupy ke stejnému konceptu jsou mnohem zajímavější, než říct: „Tohle je zlé otrokářské impérium, tohle je hodná svobodná republika.“

Skutečné dějinné události se odrážejí i ve zmíněných generačních lodích. Ty mají připomínat cesty poutníků do Nového světa. Po prvních Kolumbových cestách se k neznámým a nezmapovaným břehům vypravila spousta kolonistů z nejrůznějších důvodů, buď ideologických, nebo velice praktických – jedni chtěli žít ve společnosti organizované dle doma utlačovaného náboženství, jiní doufali, že v Americe nebudou muset žít v bídě.

Při hledání nového domova jich pochopitelně mnoho zahynulo a dnes o nich nevíme vůbec nic. Generační lodě jsou jiný případ. „V našem příběhu to většina lidí dokázala. Vy objevujete ty, co nebyli úspěšní. Všichni mají své vlastní smutné příběhy. Naše bohatství spočívá v tom, že se můžeme poučit z historie,“ vysvětluje Braben.

Uvidíme, kolik hráčů bude mít náladu nechat se poučit o socioekonomických otázkách, když jim zrovna budou hvízdat mimozemské lasery kolem uší, ale je pravda, že mnohé příběhy ztracených lodí jsou velmi zajímavé. Na jedné z nich se například kvůli genetickému defektu přestaly rodit malé holčičky, čímž byla náhle stoprocentně mužská populace odsouzena k zániku. Jinou vyvraždil mimozemský virus, protože cestovatelé si jeho příznaky zpočátku pletli s obyčejnou chřipkou. Další posádka začala uctívat jedno z dětí jakožto spasitele. Novopečený malý mesiáš nařídil otevřít vzduchové uzávěry a jeho „poddané“ čekala místo ráje jen mrazivá mezihvězdná temnota.

Všechny lodě a jejich příběhy nejprve musel nalézt odvážný kapitán na objevitelské výpravě, a právě cesty do neznáma jsou pro mě osobně asi největším lákadlem Elite. Uznávám, že nedostatečným na to, abych vesmírným dálavám věnoval svůj čas, ale minimálně absolutně rozumím všem, co tak činí. Zvlášť když je to vesmír generovaný s takovou precizností, že vytvoří sluneční systém dřív, než ho vůbec objeví vědci, tak jako ve fascinujícím případě TRAPPIST-1, o němž si můžete něco přečíst například na Kotaku.

Nejnovější články