EVE Online: Aféra Yokai a veřejný nepřítel číslo 1
zdroj: tisková zpráva

EVE Online: Aféra Yokai a veřejný nepřítel číslo 1

18. 9. 2017 17:30 | Téma | autor: Mars Vertigo |

Unifikovaná časomíra obyvatel hvězdokupy New Eden indikuje co nevidět půlnoc a nad solární soustavou 92-Box se čím dál tím rychleji stahují pomyslná mlhovinová mračna. Za malou chvíli se totiž v jednom odlehlém koutě strhne zoufalá a naprosto jednostranná bitva mezi hrstkou obránců zdejší citadely a kombinovanou flotilou útočníků z nejrůznějších koutů galaxie, pevně odhodlaných tuto poslední baštu aliance Yokai v regionu Great Wildlands společnými silami proměnit ve hvězdný prach. Již brzy se tato prokletá vesmírná stanice dostane do obležení více než stovky bojových a podpůrných plavidel, aby se zanedlouho poté tento symbol útlaku propadl do hořících pekel za doprovodu spektakulárně oslepující exploze.

Případ Yokai 

Tento prozaický příběh boje dobra a zla, jehož vyvrcholení stručně vystihuje úryvek výše, však započal o několik dlouhých měsíců nazpět. Vše odstartovala jedna důvěrná alarmující zpráva, doručená na ústředí proslulé aliance Affirmative. Na rozdíl od většiny ostatních větších politických těles v EVE se však Affirmative aktivně nezabývá neustálým válčením a dobýváním území jiných hráčských frakcí. Díky své politické neutralitě, a především díky službě herní komunitě EVE, se její členové těší mezi ostatními hráči velké oblibě. Proč? Protože vědí, že se na ně mohou kdykoli obrátit i se závažnějšími problémy, a že je nikdo neodmítne. 

Hlavní tváří a ústřední postavou této aliance je proslulá veteránka EVE Greygal, která každý týden v čele flotily, do níž má přístup kdokoli a odkudkoli, brouzdá hlubinami bezohledného null-sec vesmíru a nekompromisně potírá všechny, kdo se jim připletou do cesty. A byla to právě flotila pod jejím velením, která smrtelně zasáhla komplex v 92-Box, jejímž členem jsem byl té noci také. Právě jí byla před časem na stůl doručena ona znepokojující depeše bývalého vysoce postaveného člena aliance Yokai. 

yokai zdroj: tisková zpráva

Zpráva obsahovala mimo jiné i seznam nekalých praktik, kterých se měl dopouštět despotický lídr spolku Yokai, vystupující pod jménem Sarra Somers. Dle slov své bývalé pravé ruky byl zodpovědný za sérii podvodů a nekalých machinací na úkor svých vlastních členů za užití důmyslných lží, manipulací a vydírání. Pokud by se prokazatelně dopouštěl podobných morálních přešlapů v reálném životě, s velkou pravděpodobností by čelil řadě závažných obvinění a pobytu za mřížemi. V EVE si ovšem na takovéto chování většinou posvítí komunita samotná skrze své představitele, jakými jsou například Affirmative. Díky tomu se tak z některých obzvláště zlomyslných jedinců stávají štvanci na útěku před spravedlivým hněvem komunity. 

Nechápejte mě špatně. Být podvodníkem v EVE je velmi lukrativní a legitimní řemeslo, ale i to má své hranice. Tou hranicí, kterou Sarra svým jednáním překročil, je fakt, že svůj nekalý byznys zaměřil především na nové a nezkušené hráče. A to je problém, který v EVE nenese libě nikdo. Takové chování má totiž za následek především nízkou hráčskou retenci skrze první negativní zkušenost s už i tak dost obtížnou hrou. 

Díky depeši pro Greygal se rozjelo vyšetřování, kterým byl pověřen detektiv Cole Winfield, kterého se mi podařilo vyzpovídat. Jde o jednoho ze šéfů Affirmative s bohatými zkušenostmi při vyšetřování podobných případů. Cole například zjistil, že Sarra pravidelně rekrutoval větší množství nových hráčů skrze náborové chatovací kanály, a zanedlouho poté se potvrdilo, že jich valná většina EVE nehraje. Greygal z dostupných číselných údajů přišla na to, že více než 98 % členů aliance jsou momentálně neaktivní, přičemž nejméně 5 % členů svou postavu vymazalo ze hry úplně.

Ústřední korporací Yokai, kterou vede přímo Sarra, je Freedom Express. Tu se, díky masovým náborům a neopatrnosti jejího šéfa, podařilo vcelku snadno infiltrovat a posvítit si na jeho praktiky pěkně zevnitř.

yokai zdroj: tisková zpráva

V osidlech zla 

Sarra využíval vcelku jednoduché a úspěšné metodiky postupu. Po náboru nováčky instruoval ke koupi levné lodě, se kterou pak opustili zdánlivě bezpečné vody hi-sec vesmíru. Lodě pak nechal zaparkovat uvnitř svojí citadely v systém 92-Box, situované hluboko uvnitř null-sec regionu Great Wildlands. Široko daleko však není dostupné žádné jiné než Sarrovo vlastní tržiště. Tam své naivní svěřence nutil nakupovat lodě a vybavení skrze kontrakty za přemrštěné ceny, mnohokrát skoro až za dvojnásobek cen ústředního tržiště v systému Jita. Těm, co si je nemohli dovolit, pak nařídil otrockou práci na čištění pásu asteroidů od NPC či exploraci s tím, že jim lodě poskytoval na dluh. Loot z výprav pak samozřejmě mohli prodávat jen a pouze jemu, samozřejmě hluboko pod cenou. 

Sarra se činil, jak to jen šlo, aby své mladíčky finančně vykrvácel a demoralizoval. Jejich výsledná neaktivita jej samozřejmě vůbec nebolela. Naopak, tím, že hráč přestane hrát, jeho postava nezmizí, ale zůstává členem korporace i po mnoho neaktivních let. To hraje do karet mateřské korporaci, kde je dotyčný stále číslem v soupisce, což opticky zvedá její kredibilitu. Úbytek aktivních členů Sarra okamžitě řešil farmením nových, a takhle pořád dokola. 

yokai zdroj: tisková zpráva

Cole dále uvádí, jak po jedné bitvě Sarra rezolutně odmítl žádost o příspěvek v řádu 15 milionů ISK za loď, o kterou člen přišel při obraně jeho citadely. Stejně rezolutně odmítl jakékoli, byť i sebemenší, odškodnění. Sarra měl spadeno i na zkušenější hráče, které neustále nutil k povinným dotacím a darům, na kterých se rád obohacoval. Jeden z jeho členů mu v dobré víře zapůjčil schémata pro výrobu lodí v hodnotě 30 miliard ISK s tím, že když korporaci opouštěl, Sarra mu je přirozeně odmítl vrátit s tím, že je bohužel ukradl jiný člen, což byla samozřejmě lež jako věž. 

V případě, že se snad některý z členů odmítal podílet na vyděračském dotování svého šéfa, byla mu nekompresně odepřena dokovací práva k jeho citadele. Pro nového a nezkušeného hráče takovéto odstavení hluboko v null-sec vesmíru nezřídka znamenalo finální frustraci a pravděpodobně i konec v EVE. Pro jiné zas efektivní zmražení jejich majetku uvnitř stanice. Kompletní seznam jeho prohřešků by jistě vydal na samostatný článek, my se ovšem pomalu přesuneme ke kroku, kterým si tento učebnicový padouch vydobyl svou nechvalnou proslulost napříč širokou herní veřejností, a to nejen v EVE.

yokai zdroj: tisková zpráva

Veřejný nepřítel číslo jedna 

Před nedávnem opustilo Freedom Express několik starších členů, kteří už Sarry a jeho nekalostí měli po krk. Ti pak založili vlastní korporaci pod názvem Crimson Privateers. Sarra reagoval tím, že kvapně povýšil některé ze svých mladých členů do velitelských funkcí, kterým pak účinně masíroval sebevědomí, aby v nich probudil pocit vlastni velikosti. Pokud Sarra něco umí opravdu skvěle, je to jeho přesvědčivé demagogické řečnění a uplatňovaní svého charismatu. Dokáže v ostatních navodit pocit tvrdého, nicméně spravedlivého vůdce, jenž jde pevně za svým cílem. Vůdce, který sám bojuje proti křivdám a nepravosti těch ostatních, jenž prý bojuje za svobodu a práva utlačovaných celého vesmíru. Cole a jeho spolupracovníci pokusili oslovit členy Yokai hromadným mailem, který pomyslnými ústy herní komunity upozorňoval na nekalosti jejich bosse a vyzýval členy k odchodu a přestupu do korporací, kde by o ně bylo postaráno mnohonásobně lépe. Sarra to promptně označil za cílenou propagandu nepřítele a snahu o demoralizování jeho členů a bryskně tento krok využil k upevnění vlastní moci. Hráče, který mail rozeslal, okamžitě napadl absurdní peticí doručenou až na podnos vývojářům z CCP, domáhající se sankcí proti hráči za údajné porušení smluvních podmínek EULA. 

Vrcholným číslem Sarry však byl incident, jenž jej rázem proměnil v současného zloducha numero uno. Týden před zničením jeho poslední bašty v systému 92-Box se údernému týmu, složenému z pilotů korporací napojených na celou problematiku, podařilo úspěšně zneškodnit štíty citadely. Tím se ji podařilo uvést do značně zranitelného stavu pro nadcházející trojhodinové okno zranitelnosti o týden později. Rozzuřený Sarra se po prohrané bitvě obořil na své poddané a jednomu z nedávno povýšených mladých velitelů přikázal zformulovat a rozeslat všem členům zcela kontroverzní obsílku. V té se dožadoval, aby všichni, kdož mají omega klon (prémiový placený účet), neprodleně natrénovali sadu skillů nutných k pilotáži speciálních stealth bombardérů, jenž měly být použity při finální bitvě o stanici. Kontroverze však spočívala v tom, že v rámci EVE za týden prostě takhle rychle nový hráč tyto skilly nenatrénuje. Existuje však jistá zkratka a nutno podotknout, že velmi drahá zkratka, k dosažení tohoto cíle. Tou je zakoupení tzv. skill injektorů, jejichž cena se pohybuje v řádech stovek milionů ISKů. Sarra šokoval komunitu tím, že vyzval hráče k nakoupení těchto injektorů za prémiovou měnu PLEX, kterou je možné, podobně jako v jiných F2P online titulech, pořídit za reálné peníze. Cenu při tom sám vyčíslil na 100 dolarů! Snímek tohoto mailu se stal okamžitě jedním z nejkomentovanějších příspěvků na redditu EVE. V tento moment už proti despotovi z Yokai stál prakticky každý, kdo v EVE něco znamená.

yokai zdroj: tisková zpráva

Dohra 

Mnoho hlasů rázem volalo po exemplárním potrestání Sarry a Greygal samotná se pokusila apelovat na stále ještě aktivní členy Yokai. Bohužel, jak tvůrci z CCP poukázali níže v tom samém vlákně, Sarra se v momentě obeslání inkriminovaného mailu vlastně prohřešku proti ustanovení EULA nedopustil. Celý incident měl nicméně zajímavé pokračovaní. Na ústředí CCP se totiž celá věc řádně prodiskutovala a došlo k usnesení, že je zapotřebí zejména nové hráče, tedy budoucnost EVE, před takovými praktikami lépe chránit. Do herních pravidel tak přibyla nová klauzule, která specificky zakazuje nucení obětí herních machinací a podfuků do pořizování PLEXů za účelem nákupů ISKů nebo specifických herních předmětů.

Po zničení citadely v 92-Box zmizel Sarra s malým jádrem svých nejvěrnějších kamsi do hlubin vesmíru, zatímco zbytek členů podal okamžitou rezignaci. Jedním z nich byl i Jed Aivo, jehož jméno už bude navždy spojeno s oním kontroverzním mailem, který ho Sarra donutil napsat a rozeslat. Po rozhovoru s ním jsem se dozvěděl, že se ho krátce po jeho rezignaci snažil Sarra ještě chvíli, s vervou pro sebe typickou, vydírat, čemuž však nakonec bylo díky vlivné pomocí zvenčí zabráněno. Jed a další, jejichž nadšení pro pokračovaní ve hře nebylo uhašeno touto negativní zkušenosti, buď zformovali vlastní korporace, nebo přijali některé z hojných nabídek zavedených a zdravých korporací, které se o své mladé dokáží dobře postarat. Co se Sarry týče, Cole si nedělá naděje o tom, že o něm slyšíme naposledy. On i ostatní členové Affirmative však budou i nadále vytrvale společnými silami pracovat na tom, aby se podobným gaunerům v EVE nedařilo beztrestně realizovat své podlé úmysly.

Nejnovější články