EVE Online rozšiřuje možnosti free-to-play hráčů
zdroj: tisková zpráva

EVE Online rozšiřuje možnosti free-to-play hráčů

14. 12. 2017 18:00 | Téma | autor: Mars Vertigo |

Pátý prosinec 2017 vstoupil do kroniky EVE Online s dalším významným milníkem. Po loňském uvedení F2P modelu, který odboural standardní čtrnáctidenní lhůtu ze zkušební verze hry s pár přídavky na vrch, přichází ke slovu další významný posun. V rámci balíčku Arms Race se totiž neplatícím hráčům, tedy alfa klonům, otevírají dosud nebývalé možnosti. CCP se tah na F2P model evidentně vyplatil, a proto jdou ještě o kus dál. 

Hráčská základna EVE se totiž rozšířila a navzdory původním obavám herní ekosystém a ani ekonomika tímto tahem nakonec nijak negativně postiženi nebyli, ba právě naopak. Na druhou stranu se poměrně striktní omezení alfa klonů nemělo šanci nijak zásadně zbavit nálepky pouhé nekonečné zkušební lhůty, tedy do doby, než se hráči buď tyto restrikce omrzí a hru opustí anebo přejde na plnohodnotný placený model.

Nastalo tedy to, co nastat nevyhnutelně muselo. Díky více než ročním testování bezplatného modelu se v CCP rozhodli, že je třeba alfám trochu popustit uzdu a vtáhnout je ještě o fous hlouběji do osidel svého jedinečného sandboxu. A tak se od 5. prosince významně snížila kastovní propast mezi alfou a omegou.

zdroj: Vlastní

Války klonů

V první řadě se alfám velkou měrou rozšiřuje škála schopností, jimž je možno se ve hře naučit. V první a neposlední řadě dochází k významnému dorovnání sil na bojišti díky zpřístupnění Tech II malých a středních zbraňových modulů, a to včetně munice. Dosud si tento nedostatek mohly alfy kompenzovat pouze nákupem velmi drahého specializovaného hardwaru námořních sil armád své domovské rasy.

Další bonus přichází v podobě přístupu k ultimátním bojovým plavidlům kategorie Tech I, a sice bitevním křižníkům a bitevním lodím. Tyto kolosy vás na bojišti rázem promění v obávaného protivníka, a navíc vám zpřístupní i oblíbené farmářské PvE regiony jakými jsou bojové komplexy a mise 4. a 5. úrovně, kde lze s přehledem nasbírat desítky až stovky miliónů ISKů denně. Aby ani toho ještě nebylo málo, tak CCP přidávají třešničku na špici svého vesmírného dortu v podobě odemčení plavidel všech ras pro každého hráče.

Tím se každé postavě rázem navyšuje počet pilotovatelných plavidel ze současných 21 na více než čtyřnásobek. Zároveň je odemknut i přístup k plavidlům pirátských a speciálních frakcí, které využívají schopnosti napříč rasami. Ty tam jsou časy, kdy alfy bledly závistí při pohledu na smrtonosné krasavce, jakými jsou třeba Machariel, Bhalgoorn, Dramiel či Stratios, teď si je totiž všechny můžou s gustem zalétat i oni, samozřejmě pouze v případě, že si takový přepych mohou dovolit.

Chytřejší alfy

Aby všechny tyto dárečky mohli dohromady dobře zafungovat i v rámci jediné postavy, došlo zároveň i k významnému navýšení dovednostních bodů. A když říkám významnému, tak tím myslím, že se i jejich celkový počet zastavuje na čtyřnásobku předešlého limitu, tedy na úctyhodných 20.5 milionech. A když už je tedy řeč o dovednostních bodech a alfa klonech, není od věci si připomenout další zásadní úskalí, jenž trápí alfy od jejich prvopočátku. Tím je omezený počet současně trénovaných dovednostní a také oproti omegám dvojnásobně pomalejší tempo jejich učení. )

Na scénu tak přicházejí denní dovednostní injektory. Tyhle libůstky nabízejí důmyslný urychlovací kompromis. Do teď mohl neplatící hráč buďto urychlovat trénink zaplacením omega licence anebo velmi drahým injektorem, který ho přišel na nemalý herní či prémiový peníz zvaný PLEX. Denní injektory nabízejí řešení v podobě malých 50 tisícových dávkách bodů, přičemž je lze je použít, jak název napovídá, pouze jednou denně. K mání jsou buď za PLEX či reálný dukát, takže ano vloudila se tak do hry zároveň i jedna nová potencionální mikrotransakce.

Rozšíření s názvem Arms Race, skrz něhož je toto štědré velko-odemykání doručeno, dále přináší nový týdenní PvE stejnojmenný event, grafická vylepšení, rozšíření rolí pro čerstvý mód Resource Wars a mnohé další zlepšováky.

Nejnovější články