FIFA 19 v Belgii přestává prodávat loot boxy za skutečné peníze
zdroj: tisková zpráva

FIFA 19 v Belgii přestává prodávat loot boxy za skutečné peníze

29. 1. 2019 16:15 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Když jsme se naposledy věnovali nepěknému konfliktu mezi belgickou herní komisí a megaúspěšnou herní sérií FIFA, EA trvala na tom, že její fotbal nedělá nic špatného a že se úplně klidně bude soudit. Její odbojnost ale za ten čtvrtrok úspěšně vyprchala. Prodávání FIFA Points, tedy virtuální měny za skutečné peníze, v Belgii co nevidět skončí.

To znamená, že ony „loot boxy“ – tedy balíčky kartiček, ze kterých si postupně skládáte fotbalový tým snů – si Belgičané pořád ještě kupovat můžou. Jen na ně musí vynaložit zlaťáky, které si vydělají samotným hraním, a nedostanou možnost sáhnout do peněženky a zaplatit si zkratku.

Věřím tomu, že mnozí belgičtí hráči z toho asi nadšení nebudou, zvlášť streameři, kterým se nákup balíčků a jejich následné široce sledované otvírání na YouTube či Twitchi musí mnohonásobně vyplatit. EA zároveň trvá na tom, že zákon neporušuje a že belgická komise celou problematiku chápe špatně. Konec prodávání FIFA Points je prý dobrovolné rozhodnutí.

Do určité míry je to určitě PR výmysl, aby EA nevypadala jako banda kriminálníků, ovšem navíc mi z toho vyplývá jedna skutečnost: společnosti nebude nic bránit, když se rozhodne prodej FIFA Points do hry opět jednostranně vrátit. No a nebo nastane druhý scénář a placené bodíky pod tlakem úřadů zmizí i z dalších zemí.

Myslím, že kdyby se mikrotransakce vypařily, nebyla by to pro hru samotnou žádná škoda. Rozhodně by to ovlivnilo celkovou ekonomiku módu Ultimate Team, FIFA by začala vydělávat méně peněz a možná už by si nemohla dovolit luxusní výstřelky jako singleplayerovou kampaň Cesta, ale zase by se z téhle hry, která je, přiznejme si, do značné míry určená dětem, stalo značně přátelštější a méně predátorské prostředí.

Neznamená to, že Ultimate Team bez placení nemůžete hrát. Naopak, z mých zkušeností je snazší než kdy dřív postavit si konkurenceschopný tým, pokud nutně netrváte na tom, abyste ho měli plný speciálních, barevných kartiček, a vystačíte si s v podstatě stejně dobrými, co vypadají obyčejně.

Ale rozhodně si za peníze můžete pořídit kompetitivní výhodu, to nemůže popřít nikdo. A když je vám šest a tu výhodu si pořídíte z máminy kreditky, je to ještě úplně jiný příběh, než když to udělá pracující člověk, který prostě nemá čas plnit všechny možné questy a výzvy.

Belgičané tedy odteď mají jasno, u nás ostatních zatím radikálním změnám nic nenasvědčuje. A vzhledem k tomu, že FIFA 19 byla v Evropě nejprodávanější hrou loňského roku, nemá ke změně žádný důvod ani EA, pokud se jí tedy opět do lýtek nezakousne nějaká zuřivá komise.

zdroj: Archiv

Nejnovější články