Filmaři odkryli masový hrob E.T. the Extra-Terrestrial
zdroj: tisková zpráva

Filmaři odkryli masový hrob E.T. the Extra-Terrestrial

28. 4. 2014 13:56 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Mýtus o velkém pohřbu neprodaných Atari her byl po více než třech dekádách potvrzen jako realita. Microsoft se pustil do realizace moderní herní archeologie, která nespočívá v hrabání se starými daty, ale opravdovém výkopu sond, práci s bagry a spoustě prachu a písku. Výsledkem je odhalení skládky, v níž se nachází miliony kartridží se hrou E.T. the Extra-Terrestrial.

Ale zpátky na začátek. E.T. the Extra-Terrestrial je hra z roku 1982. Hra, která výrazně (neblaze) ovlivnila herní průmysl. Hra, která dle některých nastartovala známý trend mizerných herních adaptací filmových předloh. Hra, která byla neskutečným propadákem, a jednou z příčin velké videoherní krize z roku 1983.

Atari Inc., tehdy vlastněná Warner Communications, stihla prodělat na E.T. the Extra-Terrestrial a Pac-Man pro Atari 2600 spoustu peněz, dobrou pověst i vlastní existenci, protože o dva roky později byla firma rozdělena a prodána. Ne ale dříve než z důsledku finančního harakiri spadly akcie Warnerů na třetinu. Vedle toho byla tehdy neslýchaná suma 25 milionů dolarů, zaplacená Stevenu Spielbergovi za práva na E.T., skoro nicotná. Skoro.

E.T. the Extra-Terrestrial byla vážně mizerná hra, podívejte na video někde okolo Kritici hru strhali, hráči hru strhali a hlavně, moc dobře se neprodávala. Atari si byla tak jistá úspěchem, že prodejcům doporučila, aby si rovnou nakoupili zásoby. Po prvotním zájmu, kdy se prodalo 1,5 milionu kusů zájem o hru rapidně opadl. Odhaduje se, že rozzuření prodejci vrátili Atari mezi třemi a půl až čtyřmi miliony cartrigů. Řešení? Nechtěné hry se prostě zahrabou na skládce. 

A tak vznikl mýtus jménem Videoherní pohřeb Atari. Lokální noviny z Alamogordo v Novém Mexiku informovaly o náklaďáku, který vysypal na místní skládku spoustu her. Pak se ještě o této akci zmínily noviny New York Times. Kromě E.T. the Extra-Terrestrial byly pohřbeny nosiče s Pac-Man, Bezerk či Raiders of the Lost Ark. O pár dní později prý byla skládka zalitá betonem, protože děti z blízkého městečka chodily sbírat na skládku hry, a jelikož už na velkém pouštním odpadišti stihla umřít i nějaká zvířata, pro ochranu budoucích generací byl celý hrob nahrubo zabetonován.

A jak roky a desetiletí plynuly, z celého případu se stala událost, o níž nebyly důkazy a získala status spíše legendy či mýtu. Až do letošního roku, kdy se Xbox Entertainment Studios a Fuel Industries rozhodl natočit dokument o odkrytí obsahu skládky a potvrzení, nebo vyvrácení mýtu.

Scenárista a režisér Zak Penn vedl natáčení archeologického výzkumu (protože se skutečně postupovalo archeologickým stylem, byť se tu nikdo netrápil se zakreslováním vrstev) a nyní se Microsoft pochlubil úspěchem a upoutávkou na dokument.

Skutečně se nalezly cartridge s E.T. the Extra-Terrestrial a s čím dalším ještě, to se dozvíme z dokumentu, který má být časem dostupný skrz Xbox One a Xbox 360. Ukázka rovněž připomíná, že jde o kulturně herní fenomén - na vykopávky se sjeli herní fandové a objevil se i Howard Scott Warshaw, designér E.T. the Extra-Terrestrial, který vysvětluje, že tak hrozná hra zase nebyla.

Už jen trailer na dokument musí nalákat, protože nejde ani tak o odhalení místa „pohřbu,“ jako spíše unikátní pohled na herní historii a zasazení do popkulturního kontextu tehdejší i dnešní doby.

Nejnovější články