Fox News a další kritizují Duke Nukem Forever
zdroj: tisková zpráva

Fox News a další kritizují Duke Nukem Forever

28. 3. 2011 16:16 | Téma | autor: levis |

Americká TV stanice Fox News je bezkonkurenčně nejvíce proslulá bulvární snahou o hledání kontroverzních témat i tam, kde žádná nejsou, pročež se těžko lze divit jejich nejnovějšímu výpadu vůči Duke Nukem Forever. Místo aby reportéři Fox jednoduše rozcupovali sexuálně nadnesený a krvavý obsah hry, jak to od nich každý čekal, překvapivě se pustili třeba i do multiplayerového módu Capture the Babe.

"Předchůdce téhle hry z roku 1996 ukazoval ženy jako striptérky a prostitutky. Nový díl začíná tím, že Duke má podle všeho orální sex s dvojčaty ve školních uniformách," začíná reportáž Fox News. V jejím průběhu zazněly třeba odsuzující výroky od Jamie Wilson, viceprezidentky Ženského mediálního centra, podle níž může být zobrazení žen v Duke Nukem Forever nebezpečné zvlášť pro mladé dívky. Způsob, jakým Duke se ženami zachází, by údajně mohl narušit jejich psychiku. A to je teprve začátek.

Jak správně upozornili VG247, Fox jsou navíc ve své reportáži hodně nekonkrétní: když kritizují mód Capture the Babe, píší, že Duke v něm musí ženskou plácnout, což implikuje v Americe zvlášť netolerovatelné domácí násilí. Nikde už se ale nedodá, že Duke ženské plácá po zadku - tedy ne že by to redaktory Fox News obměkčilo.

Úplně ztřeštěný je pak doplňující příspěvek Tarryn van der Bylové na jihoafrickém herním webu My Gaming. Autorka vysvětluje, že Dukea nebude hrát právě kvůli módu Capture the Babe. "Pořád by nám to nevadilo, ani kdyby ta svázaná, bezbranná a vystrašená žena byla dítětem, Ježíšem nebo černochem?" ptá se der Bylová. Ačkoliv plést do toho černochy nebo Ježíše je podle nás akorát voda na mlýn vývojářům a třeba i materiál do nějakého stažitelného přídavku.

Třeba blogový příspěvek na webu Fat, Ugly or Slutty dává der Bylové za pravdu. "Možná že parodované ženské stereotypy, které Duke Nukem Forever znázorňuje, by byly vtipnější, kdyby ve skutečném životě tak často nedocházelo k jejich naplnění."

Každopádně si nelze než povzdechnout nad tím, že někdo tu opět nepochopil nadsázku a místo aby Dukea vzal jako parodii na akční filmy z 80. let, jakou bezesporu stále je, snaží se v něm hledat hru, která má rozvrátit americkou společnost.

Nejnovější články