Gabe Newell se rozhovořil o Steam Boxu a ovladači od Valve
zdroj: tisková zpráva

Gabe Newell se rozhovořil o Steam Boxu a ovladači od Valve

9. 1. 2013 11:12 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Včerejší představení „obývákového“ PC systému Piston od Xi3Corporation (viz náš...

Včerejší představení „obývákového“ PC systému Piston od Xi3Corporation (viz náš článek) rozvířilo solidní debatu a k ní nyní přispěl Gabe Newell, který se v rozsáhlém rozhovoru vyjádřil k myšlence Steam Boxu a potvrdil, že Piston je prototypem pro hardware Valve, o němž už se nějakou dobu mluví. Tedy jedním z mnoha. Na CES, kde byl Piston představený, prý Valve ukáže hned několik takovýchto prototypů. Samotný Piston patří mezi řadu PC založených na Steamu, na kterých Valve spolupracuje, nicméně Newell chce, aby Valve vydalo ještě vlastní PC systém.


Víceméně to znamená, že Valve podporuje hned několik želízek v ohni různých společností, což ovšem není ten Newellův vysněný hardware, který bude poměrně sevřený, co do možností modifikace a hlavně se ho nedočkáme tento rok. Když Valve vydá svůj Steam Box (což je, jak se zdá, označení pro vše, na čem poběží Big Picture), bude to jasně definovaná platforma, která v sobě bude mít Linux. Ale prý si budete moci nainstalovat Windows, když budete chtít.

Co se týče ovládání, Newell celkem jasně zavrhuje pohybové ovladače jako příliš pomalé už jen proto, že vaše organická motorika není tak rychlá jako ta digitální, byť nepopírá, že pohybové ovládání nabízí možnosti silnějšího zapojení. Nicméně, láká jej možnost biometrických údajů, které by se nějak daly využít pro hraní a ovládání Steam Boxu. Jedním z příkladů je sledování pohybu vašich očí, které se dle Newella stane velmi důležitým.

A netrvalo to dlouho a Newell zase propadl své chronické kritice Windows 8, ovšem už s poněkud diskutabilními větami. „Windows 8 je velmi smutná záležitost. Poškodí úplně každého v PC byznysu. Místo toho, aby se všichni vrhli na koupi nových PC a nového softwaru, poklesly nám prodeje PC o 20 procent a lidé si říkají – no nazdar, tohle má být nová generace operačních systémů? Podle mě je Win 8 nepoužitelné,“ vysvětluje Newell.

Inu, s těmi dvaceti procenty moc nevíme, co má Newell na mysli, ale zřejmě měsíční propad na severoamerickém trhu. Což není zrovna moc relevantní a tím spíše je tak trochu demagogické vidět za tím Windows 8 a ne masivní vzestup tabletů. Stejně tak je trochu bizarní vidět spásu univerzálního zábavního centra v Linuxu, který si uživatelé budou moci upravovat. Protože jestli něco klasičtí uživatelé nechtějí, je to neustálé řešení úprav systému.

A přitom Newell právě tohle od ideálního Steam Boxu chce. Aby byl na hraní, přehrávání, streamování, a pokud možno z jedné krabičky do několika pokojů. Počítá s použitím Netflixu (což je dnes nutný standard) a streamovacích systémů typu Miracast. Newell to vysvětluje: „Steam Box bude také serverem. Jakékoliv PC může fungovat s několika monitory, takže časem, v generaci po Kepleru, můžete mít jedno GPU, které poskytuje až osm simultánních herních služeb. Můžete mít jedno PC a osm televizí, osm ovladačů a každý z nich z něj dostane skvělý výkon. Jsme zvyklí na jeden, dva monitory. My říkáme, že to jde rozšířit“.

Valve prý teď momentálně zkoumá i možnosti tabletů a mobilů, stejně jako dotykového ovládání – je to ovšem zjevně ve fázi ryzího testování a propočtů – zda se to vyplatí a k něčemu to bude. Celkově je z rozhovoru cítit, že Valve se svým hardwarem počítá, ale vlastně pořád neví, jak přesně bude vypadat. Momentálně pracuje s různými výrobci na jejich verzích Steam Boxu – Piston nebo i Shield od Nvidie, na němž spolupracují (ale Newell v něm vidí pár problémů, jako je třeba limit samotného ovladače).

Z Newellových slov však se dá vyčíst, že to není to, co on má vysněné. Což neznamená, že by Valve odmítalo cizí produkty založené na Steamu. Jen se velmi pravděpodobně budou míjet s jeho myšlenkou o jednom, jasně definovaném systému. Ten je podle všeho ještě daleko, protože Valve stále řeší spoustu možností. A Newell v tom stále působí více jako snílek (či vizionář, chcete-li). Celkem dobře to vystihuje i jeho odpověď na otázku, zda myslí, že dokáže soupeřit v Microsoftem a Sony v rámci domácí zábavy: „Internet je hrozně chytrý. Pokud uděláte něco, co je cool a co lidem stojí za investici jejich času, přijmou to. Pokud uděláte něco, co cool není a nestojí to za nic, můžete utratit na marketing kolik chcete dolarů, nepomůže vám to“.

Pokud mohu dodat osobní doušku. Své PC si raději poskládám sám. Chápu kouzlo, které pramení z toho, že dostanete PC za jedním účelem sestrojené – s tím už před lety přišla HTPC. Nicméně, naprostou jistotu a nepopiratelné pohodlí „sednu, hraji a nestarám se“ zase přináší ryze uzavřené systémy konzolí – což idea Steam Boxu také není, protože s prvními modifikacemi přichází ztráta 100% jistoty kompatibility. A to nemluvím o vývoji náročnosti a kompatibility her.

Steam Box v Newellem prezentované formě mi stále přijde jako kočkopes. Napůl PC, napůl uzavřená konzole. Nejsem si ale jist, že zrovna v oblasti hraní existují možné kompromisy mezi těmito dvěma směry – tedy naprostou uzavřeností a různými hardwarovými specifikacemi. Samotná idea univerzálního zábavního PC pro celou domácnost a širokou uživatelskou základnu je krásná. Ale rozpadne se při první chybové hlášce a nutnosti instalovat nové ovladače, nedejbože kupovat novou komponentu.

Ale milerád si nechám od vizionářů z Valve vytřít zrak.

Nejnovější články