Gearbox podle Segy opakovaně porušoval smlouvu při vývoji Aliens: Colonial Marines
zdroj: tisková zpráva

Gearbox podle Segy opakovaně porušoval smlouvu při vývoji Aliens: Colonial Marines

5. 9. 2014 17:08 | Téma | autor: Adam Homola |

Na problémy spojené s vývojem Aliens: Colonial Marines nelze jen tak zapomenout. Celá šaráda se na veřejnost dostala hned po vydání hry a do dnešních dnů pokračuje žalobami a soudy. Ostatně, v posledních dnech se na světlo dostaly nové soudní dokumenty, které podala Sega jako vydavatel zpropadené hry. Z dokumentů lze vyčíst stanovisko vydavatele, který osočuje Gearbox z opakovaného porušování smlouvy a zastává názor, že by se kvůli tomu studio Gearbox mělo podílet na již dohodnutém mimosoudním vyrovnání s žalobci. Tvůrci série Borderlands však jakoukoli spoluúčast odmítají a požadují vyjmutí z probíhající soudní pře.

Gearbox svůj postoj staví na tom, že jako vývojář prý neměl marketing Aliens: Colonial Marines vůbec na starosti a všechna vina za klamavou reklamu (předmět žaloby) padá na hlavu Segy: "Gearbox do této žaloby nikdy nepatřil. Gearbox je vývojář videoherního softwaru. Nebyl vydavatel či prodejce zmíněné hry. Gearbox více než rok potichu přihlížel tvrzením žalobců, aby se mohla Sega, společnost odpovědná za vydání hry, marketing a distribuci, v této věci bránit. Gearbox ctil požadavek vydavatele i navzdory nepravdivým tvrzením proti Gearboxu. Teď už se ale musí Gearbox bránit a bojovat za své právo být z této žaloby vyjmut," zní oficiální tvrzení Gearboxu podle Kotaku.

zdroj: Archiv

Pokud by celý marketingový proces probíhal podle smlouvy mezi Segou coby vydavatelem a Gearboxem coby tvůrcem hry (i když ji dělali z velké části TimeGate), měl by zřejmě Gearbox pravdu. Aktuální soudní dokumenty Segy ale hovoří o opakovaném porušování smlouvy ze strany Gearboxu. Studio prý nerespektovalo předmět smlouvy a marketing bralo do svých rukou, vydávalo ven neschválené informace i audiovizuální materiály a často své marketingové záměry se Segou ani nekonzultovalo.

Sega své tvrzení dokládá s pomocí několika emailů a marketingových plánů, které se dostaly ven díky Kotaku a Polygonu. V emailech je několikrát zmiňován přímo šéf Gearboxu Randy Pitchford, který podle Segy v jisté fázi vývoje záměrně "pouštěl" ven informace.

"V podstatě si Randy dělá, co se mu sakra zlíbí. Podle všeho se takhle dvakrát choval i v případě Borderlands 2, ignoroval všechny domluvené plány a výzvy vydavatele, aby to nedělal," stojí v jednom z emailů od Brand Managera Segy, Matta Eyreho.

RandyPitchford-CherubShirt_mini zdroj: tisková zpráva Randy Pitchford, prezident, CEO a spoluzakladatel Gearbox Software

Randy Pitchford měl být přitom jedním z trumfů marketingové a PR kampaně. Podle zveřejněných marketingových dokumentů Segy je Pitchford "respektovaná vývojářská celebrita, která je zárukou titulků v médiích po celém světě." Pitchford měl být jedním z hlavních trumfů marketingové kampaně Aliens: Colonial Marines, ale původní tahák se zjevně utrhl ze řetězu a podle Segy si vývojářská "celebrita" dělala, co co jí zlíbilo, přičemž ignorovala platnou smlouvu.

Gearbox Segu dříve obvinil z nevyplacení podílů z prodejů hry, což ale Sega popírá. Prý Gearboxu platila podíly z prodejů hry v řádu milionů dolarů dokonce s předstihem - už během vývoje hry a ve formě odměn za tzv. milestony - klíčové body ve vývoji, kdy vývojář například dokončí demo pro E3 prezentaci.

Nad kauzou pořád visí několik otazníků, na které aktuální soudní dokumenty nenabízí ani částečnou odpověď. Opravdu použil Gearbox peníze od Segy na vývoj Borderlands 2? Opravdu musel Gearbox použít na dokončení Aliens vlastní peníze?

Soud bude pokračovat dalším stáním 29. října a uvidíme, jestli do té doby zveřejní Gearbox svoji verzi a nějak se proti tvrzením Segy ohradí. Minimálně z pohledu laické veřejnosti nemá v probíhajícím sporu Gearbox navrch. Ať už je to zapojení TimeGate Studios, snaha svalit marketingovou vinu na Segu která to teď docela šikovně vyvrací, nebo ona klamavá reklama v E3 demu...

Nejnovější články