Gearbox se soudí s 3D Realms kvůli značce Duke Nukem - Update
zdroj: tisková zpráva

Gearbox se soudí s 3D Realms kvůli značce Duke Nukem - Update

25. 2. 2014 19:11 | Téma | autor: Aleš Smutný |

(Aktualizováno) Takovéto konce si Duke Nukem nezasloužil. Nejprve přišlo zklamání v podobě Duke Nukem Forever a nyní se přidávají tahanice ohledně samotné značky. V čem je problém? Studio 3D Realms si zjevně nedělá starosti s nějakými značkami a právy na ně a vesele chtělo používat značku Duke Nukem dál, i když ji prodalo před lety Gearboxu.

Abychom si připomněli události. 3D Realms byli v roce 2010 v pořádných problémech. Take-Two po nich chtěla Duke Nukem Forever, kterou nebyli schopni dokončit dnes už legendárních dvanáct let. Take-Two tedy definitivně došla trpělivost a Gearbox do toho všeho vstoupil s tím, že odkoupí značku a vše s ní spojené („s několika velmi vzácnými výjimkami“), dodělá hru a 3D Realms neskončí pod katovskou sekerou právního oddělení Take-Two.

Jak to dopadlo víme, byť by to Gearbox asi vědět nechtěl. Jenže do špinavé řeky bylo opět třeba vstoupit, protože 3D Realms se zjevně nebojí extrémních opatření. Potichu se totiž dohodli s dánskými vývojáři z Interceptor Entertainment na tom, že pro ně vytvoří hru Duke Nukem: Mass Destruction a zjevně při uzavírání dohody tvrdili, že samozřejmě práva na značku Duke Nukem mají.

Celkem logicky to Gearbox naštvalo. Když už za něco zaplatíte, čekáte, že to bude vaše. Nemluvě o negativním PR, které bylo s hrou spojené. Následně tu ještě byla epizodka, kdy se 3D Realms chtěli soudit o údajně upřená procenta z prodejů (byť jim dohoda s Gearboxem de facto zachránila zadnici a ještě z toho přední představitelé 3D Realms finančně těžili), ale Gearbox celkem rychle vysvětlil, že takhle by to nešlo a 3D Realms se rychle omluvili.

Zjevně to  ale nebránilo dohodě s Interceptor Entertainment na práci ohledně Duke Nukem: Mass Destructions. Gearbox u to ale nehodlal přehlížet a u soudu v Dallasu podal žalobu na 3D Realms za hrubé porušení vlastnických práv.

„Bohužel, manévr mezi 3D Realms a Interceptor nedal Gearboxu jinou možnost, než zareagovat právní cestou,“ zní oficiální vyjádření. „Zjevně, po prodání práv na značku Duke Nukem Gearboxu, se rozhodli 3DR soukromě přesvědčovat jiné, že k tomuto prodeji nikdy nedošlo. Výsledkem je neautorizovaný pokus o vývoj, který existuje mezi 3DR a Interceptorem.“

Z toho kouká pro 3D Realms nutnost další omluvy, nemyslíte?

K celé situaci se nyní vyjádřili dánští Interceptor Entertainment, u nichž není úplně jasné, zda věděli, jak to s právy je, ale dá se čekat, že 3D Realms prostě tvrdili, že je také mají a nebyl zřejmě důvod jim nevěřit. Těžko by si asi někdo v dnešní době vymýšlel, že má práva, která prodal, je přece mnohem pravděpodobnější, že na základě smlouvy má nějakou tu výjimku, která nyní umožní Interceptor vytvořit nového Duke Nukema. Šéf Interceptoru, Frederik Schreiber napsal: „Jsme si vědomi žaloby Proti 3D Realms a Interceptor. Je to nešťastná situace, ale jednali jsme v dobré víře a pracujeme na řešení.“

Nejnovější články