Google představuje Play Pass, mobilní předplatné pro Android
zdroj: tisková zpráva

Google představuje Play Pass, mobilní předplatné pro Android

24. 9. 2019 10:23 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Apple před pár týdny odhalil detaily svého mobilního předplatného Apple Arcade pro iOS, ani na Androidu si ale po nedostatku předplacených služeb nemusíte stýskat. Google po uzavřených testech představil službu Play Pass, kde naleznete přes 350 her a aplikací. Zatímco Apple míří na exkluzivity a novinky, v Play Passu najdete spíše ověřené, populární značky.

Nabídka se má průběžně měnit, ale už teď víme, že se mezi více než třemi stovkami her nachází třeba Monument Valley 2, Limbo, Stardew Valley, Terraria, Chameleon Run, Mini Metro nebo Star Wars: Knights of the Old Republic. Stejně tak získáte přístup k aplikacím pro úpravu fotografií a videí, satelitním snímkům Země nebo předpovědi počasí.

Službu Play Pass spouští Google tento týden v USA, v Česku zatím nebude dostupná. Další země by měly přibývat postupně, podle blogového příspěvku „brzy“. Jedno předplatné může využívat až šest uživatelů a Google nabízí 10denní zkušební verzi. V Americe vyjde měsíčně na 4,99 dolaru, stejně jako v případě Apple Arcade ve hrách nebudou žádné reklamy ani dodatečné nákupy.

zdroj: Archiv

S penězi se pojí kritika Play Passu ze strany vývojářů, kterým vadí, že se Google hraní snaží přiblížit ostatním streamovacím službám, jako je kupříkladu Spotify. Vývojáři mají dostávat peníze na základě času, který uživatelé v jejich aplikaci nebo hře stráví, což zvýhodňuje návykové tituly, kam se hráči musí vracet, a naopak znevýhodňuje ne tak dobře opakovatelné kousky, například příběhové.

Nezávislý vývojář Rami Ismail pro IGN dodal, že tahle situace je znepokojivým vývojem trendu, kvůli kterému dnes vychází hlavně roguelite a multiplayerové tituly. Grindování, návykovost a nekonečná smyčka se stávají hlavním prostředkem vydělávání peněz.

Google tvrdí, že tento model podílu pro vývojáře není finální a je připravený ho upravit tak, aby spravedlivě odměňoval autory aplikací s nejvyšší uživatelskou hodnotou. Microsoft kupříkladu přispěvatelům do Xbox Game Passu platí předem sjednanou částku, podíl z předplatného pak vyplácí dodatečně.

Nejnovější články