HádejHru: otestujte své znalosti série XCOM
zdroj: tisková zpráva

HádejHru: otestujte své znalosti série XCOM

28. 7. 2016 12:10 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Když v první polovině 90. let vyšel první díl série XCOM, vydavatelem byla společnost MicroProse Sida Meiera. Za vývojem samotným se však skrýval pouze dvoučlenný tým tvořený bratry Julianem a Nickem Gollopovými. Málokoho tehdy asi napadlo, že XCOM bude za dvacet let takový pojem. Pamatujete si ale na začátky série? Vzpomenete si ještě na Apocalypse či Enforcera a nebo máte s XCOMem zkušenosti především z novodobé verze od studia Firaxis? A potvrdíte to v našem kvízu?

Pamatovat si historii všech dílů celé ságy rozhodně není snadné. První díl vyšel v roce 1994. Rok poté pak přišel pokus samotných MicroProse, kteří chtěli využít jeho úspěchu. Terror from the Deep byl narychlo překopaný první díl a s nadsázkou lze říct, že se jednalo o jedničku s jinými texturami. Fanoušky, pro které byla jednička příliš jednoduchá, však mohl potěšit alespoň vyšší obtížností. Za další dva roky následovala X-COM: Apocalypse, tentokrát opět od studia Mythos bratří Gollopových.

I když tenhle rozmáchlý počin nedokázal zcela naplnit svůj potenciál, fanoušci jej pořád vnímali pozitivně. Výčet první šestice titulů uzavírají vesmírný Interceptor od Microprose, originální First Alien Invasion a střílečka Enforcer od Hasbro Interactive.

xcom kviz zdroj: tisková zpráva

Následovalo jedenáctileté období temna. Světlo do něj přineslo až studio Firaxis Games, které zformovali bývalí členové MicroProse. Po dlouhém čekání na důstojné pokračování série jsme se dočkali titulu XCOM: Enemy Unknown (recenze), který se spolu s pozdějším datadiskem Enemy Within (recenze) rozhodně zabodoval.

Pokus o rozšíření znovuoživené značky XCOM do nového žánru v podobě The Bureau: XCOM Declassified moc nevyšel. I když nešlo o vysloveně špatnou hru, velmi rychle se na ni zapomnělo. Značka se po téhle odbočce nakonec vrátila tam, kde jí to sluší nejvíc. XCOM 2 navázal na Enemy Unknown výbornou hratelností (recenze). Otázka tedy zní - jak moc se vyznáte v téhle dlouhé historii boje s emzáky? 

Kvízy o dalších známých herních sériích, žánrech, nebo herních legendách najdete na webu HadejHru.cz.

Nejnovější články