Half-Life: Alyx lze hrát bez VR headsetu
zdroj: Valve

Half-Life: Alyx lze hrát bez VR headsetu

26. 3. 2020 12:20 | Téma | autor: Jiří Svák |

Všímavý hráč objevil v Half-Life: Alyx příkazy, které umožňují ovládání pomocí klávesnice a myši. To jen potvrzuje slova programátora Valve Robina Walkera, který se v rozhovoru pro Polygon nechal slyšet, že ne-VR mod pro nový Half-Life je jen otázkou času.

Oním všímavým hráčem je zakladatel serveru Valve News Network Tyler McVicker, který se s nálezem pochlubil v rámci streamu na Twitchi. V něm můžeme vidět, že se lze ve hře již velmi slušně pohybovat a rozhlížet pomocí myši a klávesnice. Ještě větší překvapení ale nastalo, když se po vyvolání příkazu „vr_enable_fake_vr_test“ v obrazu objevily ruce Alyx a právě držená zbraň.

To ukazuje, že se alespoň v rámci testování s provozem hry bez VR headsetu počítalo a že ve hře existují nástroje, které to poměrně jednoduše umožňují. Mod pro Alyx bez VR je tak možná blíže, než jsme si mysleli.

Otázka je, zda bude o co stát, když se vytratí imerze z virtuální reality a bohatá interaktivita hry se zploští na 2D displej. Na moje hodnocení je nicméně ještě brzo, protože hrou se postupně prokousávám s občasnými přestávkami kvůli nevolnosti – zkrátka nemám pokoj jako palác, takže mi na přirozený pohyb zbývá opravdu základní plocha 2 × 1,5 metru. Musím se tak velmi často „teleportovat“, na což můj mozek nereaguje úplně přátelsky.

Half-Life: Alyx ale rozhodně nepůsobí jako prvoplánová demonstrace možností VR, naopak: prezentace světa, grafické detaily, animace i atmosféra jsou na úrovni AAA titulů i mimo omezenou škatulku her pro virtuální realitu. Tak uvidím, co přinese příběh. Ten jsem si v záplavě všech těch oslavných recenzí ještě nestačil vyspoilerovat – naštěstí!

Nejnovější články