Historicky první ocenění Slovenská hra roku putuje k tvůrcům Vikings: Wolves of Midgard
zdroj: tisková zpráva

Historicky první ocenění Slovenská hra roku putuje k tvůrcům Vikings: Wolves of Midgard

2. 7. 2018 15:52 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Česká hra roku je už nějaký ten pátek známá, a pokud jste ještě nehráli Attentat 1942, zauvažujte o dohnání restu. Nyní už známe i Slovenskou hru roku. K předání této ceny došlo vůbec poprvé v historii v rámci herního festivalu Fest Anča Game Days v Žilině, kde ji z třinácti kandidátů vybojovala severská akce Vikings: Wolves of Midgard od Games Farm.

Tento ambiciózní titul samozřejmě neunikl ani naší redakci, respektive Vaškovi, který ho ocejchoval fajnovou známkou 7. Jak se dozvíte hned z prvních řádků recenze, nejde o klon Diabla, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vikings: Wolves of Midgard je spíš akční řezničina s lákavým severem, který hře ostatně vysloužil i druhé ocenění za vizuální design.

Porota složená z Šimona Šicka (výkonného ředitele v Pixel Federation), Mariána Ferka (předsedy občanského sdružení SGDA), Pavla Baráka (předsedy sdružení České hry) a Matúše Štrby (editora Sector.sk) udělila ceny ještě ve dvou dalších kategoriích – nejlepší herní design a nejlepší debut. Obě připadly steampunkovému dungeon crawleru Vaporum od Fatbot Games.

slovenská hra roku zdroj: tisková zpráva

Tiskovou zprávu bohužel nedoprovází seznam ostatních 11 soutěžících, ale jistou představu si uděláte díky shrnujícímu článku na webu Sector.sk. Hry jako Ghostory, Galactic Junk League, Moonfall, Air Missions: HIND, The House of Da Vinci a další si jistě zaslouží pozornost, i když se jim nepodařilo dosáhnout na sošku se stříbrnýma rukama.

Co ale tisková zpráva ráda prozrazuje, jsou zajímavé údaje ohledně slovenské herní scény. V současné chvíli existuje 31 vývojářských studií, která zaměstnávají 440 profesionálů z různých technických a uměleckých odvětví. Slovenských her byste celkově napočítali kolem 450 a ty, které vznikly loni, se zasloužily o obrat ve výši 35 milionů eur. Za průzkumem trhu stojí Slovak Game Developers Association (SGDA).

Výhercům letošního ročníku gratuluji a jsem zvědavý, zda se uskuteční i druhý ročník Slovenské hry roku, zda budou udělena ocenění i v jiných oblastech a jestli uvidíme víc než dva výherce.

slovenská hra roku zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články