Hluchý skladatel hudby pro Resident Evil není skladatel, ani hluchý
zdroj: tisková zpráva

Hluchý skladatel hudby pro Resident Evil není skladatel, ani hluchý

6. 2. 2014 19:30 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Japonskou hudební scénou, a potažmo okrajově i herní scénou, poslední dva dny lomcuje poměrně obskurní kauza ohledně slavného japonského skladatele Mamury Samuragouchiho, který krom tohohle klasického kousku složil i hudbu pro první díl Resident Evil a Onimushu.

Samuragouchi byl celé roky opěvován jako jeden z nejvýznamnějších soudobých skladatelů Země vycházejícího slunce, o to více, že se s jeho kariérou váže "lidských příběh" ztráty sluchu. Díky tomu se mu přezdívalo "japonský Beethoven". Včera se však provalilo, že už od roku 1996 za něj jeho dílka skládal jiný autor, pravděpodobně Takashi Niigaki, čili jedinec s fungujícími sluchovody.

O den později navíc začala po Niigakiho tiskové konferenci kolovat informace, že Samuragouchi dost možná stále slyší. Tvrdí to právě jeho tajný dodavatel hudby Niigaki. Když Niigaki nechtěl dále praktikovat anonymní tvorbu hudby pro Samuragouchiho, "japonský Beethoven" mu prý vyhrožoval sebevraždou.

Samuragouchi za svou kariéru složil hudbu, respektive části hudby, pro Resident Evil (1996) a již zmíněnou Onimushu (1999). Především druhá inkriminovaná suita je přitom považována za jeden z nejlepších kousků herní hudby 90. let. Jako mnoho zla dnešní doby je i tato kauza spojená s nadcházející zimní olympiádou v Soči – Niigaki se totiž rozhodl vynést špínu na světlo světa kvůli použití Samuragouchiho/Niigakiho skladby právě na olympiádě.

Celá kauza je momentálně stále v plenkách a není tak například úplně jasné, jak moc se Samuragouchi po roce 1996 účastnil či neúčastnil tvorby známých skladeb. Ať už to dopadne jakkoliv, je skoro jisté, že kontroverzi, v níž figuruje sebevražda, Soči a Resident Evil mohou vymyslet jedině v Japonsku...

Nejnovější články