Hráči volají po bojkotu Blizzardu kvůli čínské cenzuře. Firmu kritizují politici i zaměstnanci
zdroj: tisková zpráva

Hráči volají po bojkotu Blizzardu kvůli čínské cenzuře. Firmu kritizují politici i zaměstnanci

9. 10. 2019 11:31 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Rozhodnutí Blizzardu na rok suspendovat hongkongského streamera blitzchunga a nevyplatit mu peníze vydělané za celou sezónu profesionálního hraní Hearthstonu, protože vyjádřil podporu prodemokratickým protestům v Hongkongu, se ve světě setkává se silnou kritikou. Proti americké společnosti se staví hráči, esportoví soutěžící, moderátoři jejího subredditu, politici, a dokonce i vlastní zaměstnanci.

Hráčům se nelíbí, že se Blizzard bez sebemenšího zaváhání podrobil čínským cenzorským tendencím a umlčel hlas jednoho ze svých Velmistrů na základě podivně aplikovaného pravidla o poškozování dobrého jména Blizzardu či urážení nějaké skupiny populace (obšírnější shrnutí najdete v mém komentáři).

Na Twitteru se rozmohla popularita hashtagu #BoycottBlizzard, ke které se kromě obyčejných hráčů připojil například bývalý zaměstnanec Blizzardu Mark Kern, který vedl vývoj původního World of Warcraft.

Kern napsal: „Už nebudu hrát Classic WoW, které jsem pomohl stvořit a pomohl jsem přesvědčit Blizzard, aby ho znovu spustil.“ V pozdějším tweetu dodal: „Co je moc, to je moc. Stojím s Hongkongem a stavím se proti očividnému, směšně průhlednému strachu, který má Blizzard z Číny. Je čas, aby Blizzardu opět vyrostla páteř, kterou kdysi míval, a aby udělal to správné pro hráče. Hráči, povstaňte.“ A nakonec ujistil sledující, že se svou novou hrou Em-8ER odmítne jakoukoli exkluzivitu od Epicu, protože jeho peníze pocházejí z Tencentu – stejné čínské společnosti, která vlastní pětiprocentní podíl v Blizzardu.

Není to jediná vzpoura zaměstnanců, ať už bývalých, nebo současných. Další bývalý pracovník Kevin Hovdestad sdílel fotku sochy před hlavní budovou Blizzardu, na které jsou vypsány hodnoty společnosti. Zaměstnanci dvě z nich zakryli: „Myslete globálně“ a „Na každém hlase záleží“.

Vyhrocená je i situace na Redditu, jak na subredditu Blizzardu, tak přímo Hearthstonu, kde lidé taktéž volají po bojkotu, například hráč Hinz, který ve hře podle svých vlastních slov utratil 10 tisíc dolarů, několikrát dosáhl legendárního ranku a teď hodlá skončit. Subreddit Blizzardu byl dokonce na nějakou dobu pod návalem kritiky znepřístupněn veřejnosti a momentálně je na hlavní stránce megathread, v němž nový moderátor z řad komunity vysvětluje, co se bude dít dál.

Sám přiznává, že to Blizzard „podělal“ a ujišťuje, že na subredditu nebude cenzurována kritika společnosti – sami se můžete přesvědčit o tom, že jí je tam víc než dost a že ji doprovází i otevřené útoky směřované na čínskou propagandu, například celé odstavce „zakázaných slov“ jako Medvídek Pú nebo Tiananmen Square. Někteří lidé bohužel využili chaosu a začali na subreddit nahrávat pornografické materiály, takže moderátoři mají beztak práce víc než dost.

K dalšímu incidentu došlo během oficiálního utkání Hearthstonové ligy amerických univerzit mezi American University a Worcester Polytechnic Institute. Hráči prvního jmenovaného týmu na kameru zvedli transparent s nápisem: „Free Hong Kong. Boycott Blizz.“ Stream byl okamžitě přerušen, záběr se přepnul na členy druhého týmu a komentátoři dělali, jako by se nic nestalo.

Kromě hráčů, streamerů, moderátorů a bývalých i současných zaměstnanců se k celé kauze vyjádřili i američtí politici, a to jak na demokratické, tak republikánské straně.

Ron Wyden, demokratický senátor za stát Oregon, na Twitteru napsal: „Blizzard ukazuje, že je ochotný se ponížit, jen aby potěšil Komunistickou stranu Číny. Žádná americká společnost by neměla cenzurovat volání po svobodě jen proto, aby vydělala rychlé prachy.“

Republikán Marco Rubio, kdysi jeden z favoritů na prezidentskou nominaci a současný senátor za Floridu, napsal: „Všimněte si, co se tu děje. Lidé, kteří nežijí v Číně, se buď musí sami cenzurovat, nebo čelit vyloučením a suspendování. Čína používá přístup k trhu jako páku, aby celosvětově rozdrtila svobodu slova. Implikace tohoto problému budeme cítit i dlouho poté, co budou všichni současní američtí politici pryč.“

Nejnovější články