Hry zdarma: budovatelská strategie, revoluční válečná střílečka a vážná hopsačka
zdroj: tisková zpráva

Hry zdarma: budovatelská strategie, revoluční válečná střílečka a vážná hopsačka

14. 8. 2016 15:15 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Tvůrci freewarovek se samozřejmě činí i v létě. V posledních týdnech a měsících jsme se tedy dočkali vydání návykové budovatelské strategie, netypické válečné střílečky i bizarního simulátoru chození. Na každou hru, která působí dojmem, že by mohla jít do klasické distribuce na Steamu, ale připadají i tituly, které jsou ztělesněním nočních můr. Ani na ty jsme nezapomněli.

Lord Mayor (download)

Kdo si pamatuje hry jako SimCity, Pharaoh nebo Caesar, bude v Lord Mayor jako doma. Prvotina (!) mladého designéra z Filadelfie je totiž v zásadě simulátorem budování viktoriánské kolonie tak, aby zůstala vyvážena spokojenost obyvatel, výdělečnost i populace. Oproti některým jiným budovatelským hrám z poslední doby (Soviet City) je tu navíc překvapivě přehledná sada pravidel budování – celé hraní je totiž v zásadě jenom snahou vměstnat statistiky do požadovaných kolonek, přičemž sázení baráčků je pouze jednou z mnoha činností.

Vcelku asketická grafika, která nezobrazuje pochodující panáky nebo detailnější náhled na město, tak vlastně nejde proti srsti hratelnosti. Pozornost je totiž upřená na vzorečky kvalit či nekvalit vaší kolonie. Není to příliš složité, zároveň však jde o solidní výzvu na několik minut, strávených u jednoho města. Těžko ale říct, jak se Lord Mayor bude dařit na Steamu, kde se časem začne asi prodávat. Už základní freeware verze má však co nabídnout!

zdroj: Archiv

Suppressed (download)

Na Supressed je okamžitě vidět, že její autor je spíše grafik než vývojář - však také popis hry směřuje primárně na Deviantart (zephy0.deviantart.com). Zatímco grafická stránka je na freeware hru rozhodně nadprůměrná, hopsačková hratelnost mnohdy pokulhává – vzhledem k netradiční tématice nad tím ale u hry zdarma může člověk mávnout rukou. Supressed se totiž odehrává ve fiktivní diktatuře, z níž prchá ústřední dětský hrdina.

Hra je inspirovaná překračováním hranice Severní Korey, takže se dotýká témat, které nejsou v herní sféře zcela typické. Supressed je například silně vedená ústřední zápletkou, v níž hráč může volit možnosti, což přináší dějové zákruty i dialogy, přičemž Sofiiných voleb nad povahou útěku je víc než dost. Hře se sázka na netypické téma vyplácí s různou intenzitou, osobně ale dám vždycky přednost raději polovičaté, ale originální snaze před solidně provedené klasice. Supressed tak i přes nedotažené zpracování lze doporučit - už jen proto, že se alespoň snaží působit jako tradiční komerční titul.

zdroj: Archiv

Cordillera (download)

Další hopsačka Cordillera se naopak o inovaci nesnaží ani za mák – snad proto je i po všech stránkách řemeslně dotaženější, ale také se víc drží zpátky. V překvapivě dlouhé hře má hráč v roli horalky ve fantasy světě za úkol nenásilně zachránit několik horských vesniček před obléháním starověkým zlem. A to nikoliv kopáním potvor do hlav, nýbrž doputováním na určené místo a pronesením všemocného kouzla. Je to příjemně pohádkové, nenásilné, magické a “dobrodružně odpočinkové” - něco mezi Journey a Legend of Zelda.

Hra sice vyšla skoro před rokem, teprve nyní se jí však dostalo zvýšené pozornosti. Díky původní soundtracku a hodinové době hraní jde o solidní volbu pro ty, kteří hledají něco konzervativnějšího, co postrádá jakékoliv ambice na experimentování, ale zároveň kvalitního. Cordillera nese kvality komerčního titulu.

zdroj: Archiv

Eight Millimeters (download)

Miluju Call of Duty. Tedy spíše někdejší podobu této značky, která byla prolezlá podmanivým patosem i svěžím pojetím válečné střílečky. Podobná snaha o spojení akce a mudrování nad povahou války rozhodně měla hodně do sebe. Eight Millimeters mě proto okouzlila obdobnou snahou o spojení zdánlivě nespojitelného – hra totiž popisuje události z někdejší mimozemské invaze (obvykle mají podobu klasické akce říznuté tady Quakem, támhle Call of Duty), mezi nimiž se přepíná do rozhovorů s přeživšími. Geniální je nejen propojení obou režimů, včetně volby, na co se hlavní postava veteránů ptá, ale i využití klasické hudby (!) a filmového střihu (!!). Konec konců, vzdor střílení vznikla hra pro Adventure Game Jam...

Není třeba dlouze procházet levely, aby vás na konci čekala cutscéna. Ústřední příběh hlavního hrdiny z doby války vám hra odvypráví za pár minut - postupně procházíte generickými akčními levely a po několika uběhnutých metrech jste teleportování třeba o půlrok dopředu. Krom netradičně-tradiční hratelnosti její povídková forma připomíná nejvíc knihu Světová válka Z.

Navzdory hranaté grafice působí hra překvapivě dospěle, ale protože jde o freewarovku, tak s gustem padá a zamrzává, a působí obecně vzato nedodělaně. Člověk se ale nemůže ubránit otázce, co by její tvůrce byl schopný vytvořit, kdyby k tomu měl potřebný čas a prostředky.

The Endless Express (download)

O tomto rozverném walking simulátoru jste možná už slyšeli. Původní verze The Endless Express vznikla již před dvěma lety v rámci game jamu, přičemž její tvůrci - Florian Veltman, Alexandre Taillefert, Martin Gugger, Felix Meunier a Baptiste Virot - plánovali koncept přetavit v komerční projekt. Dva roky na to se ukázalo, že něco podobného je nad možnosti nezkušeného týmu. Namísto pohřbení všech dosavadních snah se však pětice tvůrců rozhodla hru vydat v jejím aktuálním, nedokončeném stavu, což ničemu nevadí, naopak.

Jak už padlo, The Endless Express je typický walking sim, ve kterém v surrealistickém světě přejíždíte z jedné bizarní mapy do druhé, a můžete lehce ovlivnit dění na různých místech. Hlavním kladem hry je především kouzelné zpracování, díky kterému je radost prostředím jednoduše brouzdat a objevovat výplody tvůrčí fantazie. Krásné virtuální kulisy například netypicky začínají už v hlavního menu, které má podobu 3D portálu, jež se zjeví před hráčovým avatarem, ať už je kdekoliv.

Na hře je vidět nepopiratelný talent tvůrců, stejně jako to, že občas mají příliš velké oči. Snad ale pětice tvůrců dotáhne příští projekt do úspěšného finiše.

zdroj: Archiv

Může se hodit aneb pár blbostí, pár slovy:

Shadows 2 - vylepšená verze stejnojmenného 3D hororu. Poměrně profesinálně zmáknutý titul je plný archetypálních lekaček a recyklovaných levelů po vzoru P.T./Silent Hills. Když vám nevadí děsit se stokrát viděných zrůd, rozhodně se budete bavit

I Am The Captain - WTF tohoto měsíce je simulátor kapitána startrekovské lodi, jehož hratelnost v zásadě spočívá jen v možnosti pochválit nebo naopak trestat členy posádky

Thoughts And Prayers The Game - Politicky motivovaný titul si utahuje z každé reakce na šíleného střelce nejen ve Spojených státech. Můžete se modlit, můžete nad oběťmi přemýšlet, ale chraň bůh učinit nějaké rozhodnutí! Nedoporučuje se hráčům, kteří jsou alergičtí na debatu kolem omezení vlastnictví střelných zbraní

breach zdroj: Vlastní foto autora

Breach And Clean - druhé silné WTF tohoto měsíce je simulátor uklízečky. Cílem je uklidit sérii pokojů včetně nutnosti se do nich občas probourat dynamitem (!). A to celé tak, abyste nevyrušili jejich případné obyvatele...

Game Studies - titul, který hráče metaforicky seznamuje s akademickým studiem her. Ať už je to pro vás lákavé téma, nebo ho považujete za plýtvání časem (o daních nemluvě), Game Studies ho zpracovává solidně

Nejnovější články