Indie hrou roku dle čtenářů ModDB je Starbound, čeští Space Engineers jsou čtvrtí!
zdroj: tisková zpráva

Indie hrou roku dle čtenářů ModDB je Starbound, čeští Space Engineers jsou čtvrtí!

31. 12. 2013 14:45 | Téma | autor: Petr Poláček |

ModDB se možná primárně věnuje modifikacím, ale už několik let dává tento skvělý projekt (v rámci své sestry IndieDB) prostor i nezávislým hrám a jejich vývojářům. Vedle nejlepších modifikací roku (o nich jsme psali včera) tak redakce ModDB/IndieDB nechala čtenáře už po čtvrté volit i nejlepší indie hry roku. Svým hlasem se na volbě desítky nejlepších indie her podílelo skoro 98 tisíc čtenářů, kteří pomyslný pohár pro vítěze předali do rukou sci-fi sandboxu Strabound.

Co na tom, že teprve nedávno vyšla alfa verze tohoto pomyslného nástupce Terrarie. Už nyní se fanoušci tohoto druhu her předhánějí v superlativech, nejenom na nebetyčné herní možnosti, dané z části náhodným generováním planet, zbraní, nepřátel a bůhví čeho všeho ještě. Oceňují také příběh, jehož přítomnost není v podobných sandboxech rozhodně obvyklá. Tolik tedy vítězná hra. Zmínku si však zaslouží i další hry z Top 10, zejména československý titul Space Engineers, který hráči umístili na skvělé 4. místo!

Na druhém místě dle čtenářů skončila velmi zajímavě koncipovaný kooperativní horor Contagion, postavený na Source enginu, který ale můžete hrát i sami. V tomto případě ale platí: víc hráčů, větší zábava. Hra navíc vyčnívá náhodně umisťovanými zbraněmi, náboji a předměty, potažmo spawnem zombíků na základě hráčova chování.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Třetí místo patří indie hvězdě letošního roku s názvem Kerbal Space Program. Láďa se v průběhu roku věnoval hře dostatečně, nebudu jej tedy papouškovat. Jisté je, že Kerbal Space Program je jedním z největších překvapení tohoto roku a jedna z nejúspěšnějších indie her na Steamu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Čtvrté místo mi ale dělá největší radost. Tvůrci z pražského týmu Keen Software se po dokončení Miner Wars 2081 vrhli po hlavě do projektu Space Engineers, který vyznává ideologii early access a prozatím s tím žnou obrovský úspěch. Pouhé dva měsíce od vydání první verze má hra širokou základnu fanoušků, k nimž se zjevně přidal i náš vesmírný specialista Láďa Loukota. Jeho dojmy z hraní alfa verze Space Engineers si na Games přečtete ještě během dneška!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Páté místo patří v hlasování hráčů zjevení letošního roku – Stanley Parable. Snad můžu prozradit, že tato hra-nehra bude hrát větší roli i v našem redakčním hlasování o hrách roku. Proč? Protože ukazuje, co všechno ještě může být hra, i když konkrétně tento titul vlastně předvádí, jak jsou tradiční herní mechanismy absurdní.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Šesté místo přisoudili hráči béčkovému hororu Into the Dark, který v největší míře sází na humor a znalost tématiky, ale jinak mi hra nic neříká, takže jdeme dál k místu sedmému. Patří free to play diablovce Path of Exile, kterou jsme recenzovali docela nedávno. Odkážu vás tedy na recenzi, abyste se dozvěděli, proč byste měli tomuto titulu věnovat pozornost, pokud vám klikací RPG alespoň něco říkají.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Roguelike RPG Tales of Maj'Eyal s tahovými souboji vůbec neznám, ale hráči vědí pro co hlasují. Zato Outlast na devátém místě znám velmi důvěrně a vůbec se volbě hráčů nedivím. V podstatě klasický lekačkový horor vyčnívá parádní atmosférou, skvělým zpracováním pohybu a hlavně super lekačkami. Pokud jste nehráli, doporučuju všemi deseti.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

To samé ale platí i další roguelike hře Rogue Legacy, která se umístila až na desátém místě. Proč až? Považuju Rogue Legacy se svým systémem předávání a mixování genů-schopností na potomky za jednu z nejlepších her roku 2013. Je obtížná, ale zábavná. Bude vás štvát, ale bavit. Nenechte si ji ujít, bez legrace.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

A vlastně až to 10. místo pro Rogue Legacy hlasujícím na ModDB odpustím. Spíše mě těší, že až na dva kousky, které mi opravdu nic neříkají, se s výsledky můžu ztotožnit. Jaké nezávislé hry vás vlastně v letošním roce oslovili nejvíce?

Nejnovější články