Itálie otevírá první stálé evropské videoherní muzeum
zdroj: tisková zpráva

Itálie otevírá první stálé evropské videoherní muzeum

2. 11. 2010 10:48 | Téma | autor: Petr Poláček |

Co dělali Češi, když chtěli ukázat, že mají svoji vlastní kulturu a tím poukázat na to, že jsou samostatný národ? Postavili si kulturní svatostánek – Národní divadlo. Co musí hry udělat pro to, aby byly přijaty jako oficiální součást kultury? Vybudovat svatostánek, je to logické. A jakkoli se to zdá utopické, jeden takový už vzniká.

Na jaře příštího roku bude v centru Říma (poblíž Piazza Mazzini) otevřeno první permanentní videoherní muzeum ViGaMus (VideoGame Museum) v Evropě. Na ploše větší než 1000 metrů čtverečních hodlá provozovatel muzea (AIOMI - Italian Association for Interactive Multimedia Works) nabídnout italským i zahraničním návštěvníkům nejenom procházku historií videoherního průmyslu ve všech možných aspektech (technologie, žánry, charaktery, hudba, zvuky), ale také bohatý doprovodný program v podobě seminářů, projekcí a workshopů na aktuální témata.

Celá výstava bude samozřejmě interaktivní (jak jinak u her!), historii i současnost videoherního průmyslu, zhmotněnou v podobě celé řady exponátů (např. konzole), si budete moci vyzkoušet a následně klást další otázky a dostat se až k jádru toho, co vás zajímá. Výstava nemá být pouze mrtvou prezentací starého hardwaru, ale komplexním pohledem na historii i současnost videoher včetně historických faktů a kuriozit o hrách a jejich tvůrcích.

Plánované provázání s praktickými projekty (výzkum apod.) na blízkých i vzdálených univerzitách je jen jedním z mnoha smělých plánů, který provozovatelé muzea sdílí na ViGaMus webu, kde se rovněž praví:

„Cílem ViGaMus je přiznat videohrám kulturní, historickou i uměleckou hodnotu, která jim náleží. Každý krok směrem k tomuto cíli provádíme s maximálním soustředěním a důraz klademe na průběh tohoto procesu a ne jenom cíl na konci.“

Podrobnosti a fotky z ViGaMu najdete na webu projektu. Také už přemýšlíte, že příští jaro vyrazíte do Říma?

Nejnovější články