Jarní část League of Legends Championship Series opanovaly týmy G2 esports a CLG
zdroj: tisková zpráva

Jarní část League of Legends Championship Series opanovaly týmy G2 esports a CLG

19. 4. 2016 19:00 | Téma | autor: Daniel Kremser |

Během uplynulého víkendu vyvrcholila jarní část League of Legends Championship Series a svět už zná nejenom vítěze i poražené, ale zároveň první účástníky Mid-Season Invitational. V Evropě si nakonec pro svůj první titul dokráčeli nováčci z G2 esports, kteří ve finále porazili další relativně nový tým Origen. V Severní Americe došlo na další obligátní finále TSM versus CLG a druzí jmenovaní z toho i letos, stejně jako naposled, vyšli opět vítězně. Mohlo by se tak zdát, že se nekoná žádné překvapení a leckdo alespoň trošku v LCS zběhlý podobné výsledky asi i předvídal. Jenže letos to bylo skutečně o nervy a obzvláště semifinále přinesly v obou regionech nejedno překvapení. Pád favoritů i překvapivý úspěch nováčků, popřípadě nejednu aféru - to vše během víkendu zažili diváci v Rotterdamu (EU) a v Las Vegas (USA). 

Ocelote vrací úder 

Asi bude logické začít evropským kláním, i když bylo podle mého zrovna letos nudnější. Jestli se v posledních letech říkalo, že Evropa je hodně dopředu před Amerikou, Spring Split tímto předsudkem značně otřásl. Základní část ligy se sice nesla i v duchu několika překvapení, ale celkově se poměrně brzy ukázalo, že Fnatic s výrazně obměněnou sestavou budou oproti minulému roku, který opanovali neporaženi, hrát až druhé housle. A stejně tak favorizovaní Origen, složení ze samých veteránů, kteří s Xpekem v zádech nepředváděli nijak přesvědčivé výkony.

Tank meta jim vůbec nesedla a dlouho to vypadalo, že se usadí pouze v polovině tabulky a do playoff vůbec nepromluví. Před začátkem playoff se tak mohlo zdát, že karty byly rozdány už dávno předem a na základě výkonů si H2K a nováčci z G2 esports zahrají o finále. Celé jarní části totiž tyto dva týmy s přehledem dominovaly - taktikou se zaměřením na makro hru a nikoli jen na jednotlivé linky porážely ostatní rozdílem třídy.

Jak ale byla základní část subjektivně řečeno nudná a na výraznější překvapení skoupá, o to více si to fanoušci mohli vynahradit během vyřazovacích bojů. Hlavně Fnatic, kteří zažili velký pád, a v obměněné sestavě (hlavní hvězdy odešly za penězi do Ameriky) nakonec tým dokráčel po vyrovnaných hrách až pro třetí místo. Byť se do playoff dostal až z poslední postupové pozice. Třetí místo navíc získali na úkor H2K, což byl tým považovaný za jasného favorita na finále. Podobně jako Fnatic, i Origen nakonec našli v ten správný čas formu. Tým složený ze samých veteránů jednoznačně přejel v semifinále právě H2K a zastavil se až ve finále, kde svedl relativně vyrovnanou bitvu s jasně favorizovaným G2 esports.

Tým spojený s Ocelotem, což je jedna z největších League of Legends hvězd, nicméně i přes vyrovnané hry potvrdil svou dominanci a k prvnímu místu ze základní části tak přidal i celkové prvenství. Vítězství přineslo týmu G2 esports nejen 50 000 dolarů, ale také šanci reprezentovat region na Mid-Season Invitational, jednom ze dvou velkých LoL turnajů tohoto roku. Navrch pak G2 esports ještě získávají 90 bodů do kvalifikace na letošní Worlds, byť jim budou kvůli absenci v minulé sezoně úplně k ničemu. Celkově si pak v Evropě za základní část týmy rozdělily 100 000 dolarů a 240 postupových bodů.

(Tilt)Mortals 

V Americe bylo mnoho věcí stejných a týmy si například z Las Vegas odvezly i totožné výhry. Průběh playoff a vlastně i základní části byl ale mnohem napínavější a ověšen hned několika příběhy. Amerika totiž letos zažila malinký šok a zcela nový tým Immortals, za který mimo jiné hrají dva bývalí hráči Fnatic, celou základní část porážel všechny týmy rozdílem třídy - zdálo se tak, že o vítězi je rozhodnuto s tím, že po celou dobu vyrovnaně hrající CLG a Team Liquid si zahrají o třetí místo. Playoff ale v tomto případě přineslo nejeden šok a už výsledné pořadí CLG, TSM, Immortals a Team Liquid naznačuje, že v Americe se hrálo doslova do posledního dechu. Ostatně i většina zápasů základní fáze mi přišla mnohem vyrovnanějších a napínavějších, než tomu bylo v Evropě.

Příběhem letošních playoff je jednoznačně pád a opětovný vzestup TSM. Tradiční hegemon letos vůbec nezvládl základní část a i přes hvězdnou sestavu, kde mimo jiné nechyběl ani support YellOwStaR (opět přeběhlík z Fnatic), se tým umístil na šestém místě - od TSM už nikdo vůbec nic nečekal. Jak už ale bývá u celku zvykem, neskutečně se v playoff zvedl, zcela fenomenálním způsobem porazil Immortals 3:0 a ve finále přišel o titul až na poslední mapě, kdy o výsledku zcela vyrovnané BO5 série rozhodla jediná chyba.

Mrzelo to obzvláště marksmana týmu Doublelifta, který byl před začátkem sezóny vyhozen právě z CLG a celé finále tak provázely výrazné emoce. Vše navíc vyvrcholilo zcela nevhodným vyjádřením supporta CLG v pozápasovém rozhovoru, který si vzal Doublelifta nevybíravě do úst. Potvrdilo se tak, že rivalita mezi CLG a TSM je stále stejná. Bude zajímavé sledovat, zda se v létě dočkáme dalšího TSM vs CLG finále, nebo tentokráte Immortals ustojí tlak vyřazovacích bojů.

Pravdou totiž je, že tým v čele s miláčkem davů korejcem Hunim prohrál ve čtvrtfinále s TSM vlastní vinou hlavně kvůli tomu, že se nedokázal dostatečně připravit na tank metu, která momentálně hře jasně dominuje. Na favorizované Immortals tak zbylo až 3. místo, které sebrali výsledkem 3:0 celku Team Liquid.

V případě Ameriky ale za zmínku stojí i boje na samém spodku tabulky. O záchranu totiž mimo jiné hrál i tým Renegades, ve kterém působí jediný Čech v LCS - Aleš "Freeze" Kněžínek. Od Renegades se na začátku sezóny čekalo mnoho, ale tým se potýkal s problémy v sestavě a nakonec musel bojovat o záchranu. Na rozdíl od Dignitas ale Freezův tým tlak ustál a jak se zdá, uvidíme jej i v létě. Naopak Dignitas, další z legend LoL scény se s LCS po mizerných výkonech loučí a v Evropě se jen tak mimochodem zachránily všechny LCS týmy, včetně zcela mizerně hrajících Giants.

Neúspěšný import 

Na Mid-Season Invitational do čínské Šanghaje tak letos poletí G2 esports a CLG a utkají se zde mimo jiné i s vítězi korejské a čínské ligy, které ještě své vítěze neznají. Už nyní ale analytici předpokládají, že CLG nebude mít ani letos, podobně jako loni, mnoho šancí a obzvláště průměrný midař HuHi je stáhne dolů. Do G2 je naopak vkládáno mnoho nadějí a objevily se i názory, že by tým mohl stačit i na agresivní makro strategie čínských týmů. Zda tomu tak skutečně bude, se dozvíme už v první polovině května, kdy se turnaj, který ovlivní i rozlosování World Championship, koná.

Zbylé týmy ale budou mít úplně jiné starosti. Musí se nějak vyrovnat s výsledky a pravděpodobně i provést změny. Worlds, které se letos odehraje v Americe, se totiž nezadržitelně blíží a nikde se netají tím, že jde pro každý tým o absolutní prioritu. V Evropě tak bude určitě zajímavé sledovat, zda Riot vyřeší třeba problém s vízy pro ruské hráče. Nebo jak se s pátým místem popasuje ještě před sezonou za super tým označovaný celek Vitality, který skončil v zapomnění na 5. místě. Potažmo, co bude s týmem Roccat, který má bezesporu větší ambice, než je sestupová pozice a boje o záchranu.

V Americe pak jednoznačně zklamal například tým Echo, Fox vlastněný basketbalovou legendou Ricky Foxem, či Cloud 9, který měl problémy se sestavou a opět se nedostal ani do finále. Stejně tak to ale asi nebude idylické ani v TSM, od kterých se přeci jen čekala výhra - majitel Regi se nechal ještě během playoff slyšet, že se sestavou a jejími výkony není spokojen. Může tak jít z kola ven například evropský jungler Svenskeren, který až na playoff nic neukázal? Pro našince zdaleka největším tahákem ale samozřejmě budou Renegades s Freezem v čele, kterým se snad bude v létě dařit o trošku lépe a zahrají si alespoň playoff.

Nejnovější články