Je třeba vylepšit přestupové systémy ve fotbalových hrách
zdroj: tisková zpráva

Je třeba vylepšit přestupové systémy ve fotbalových hrách

7. 7. 2018 14:00 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Mistrovství světa v Rusku vrcholí, Mbappé, Lukaku a Kane mají celý svět v hrsti, a tak se mi zase povedlo na hlavní stránku propašovat pár svých myšlenek na téma fotbalových her. Tentokrát se zaměřím na téma přestupů. Všichni obvyklí podezřelí – PES 2018, FIFA 18 i Football Manager 2018 – v tomhle ohledu dělají leccos dobře, a leccos velice špatně.

Nejde zavřít okno!

Aby bylo jasno, hodlám tu rozebírat singleplayerové kariérní módy všech zmíněných her, nikoli kartičkové Ultimate Teamy a jim podobné záležitosti pro více hráčů. A jeden by řekl, že tu snad ani není zas tak co rozebírat. Dostanete peníze, poohlédnete se po hráčích, co se vám líbí, a buď na ně máte chechtáky, nebo ne. Tady se snad nedá nic zkazit!

„Challenge accepted,“ odpovídá PES 2018 – na hřišti nepřekonatelná simulace realistického fotbalu, v menu často spíš špatný vtip. Mohl bych se tu pustit do vyčerpávajícího výčtu smrtelných transferových hříchů (a věřte, že se na některé z nich za chvíli dostane), ale radši vykopnu jedním zdánlivě nenápadným opomenutím – nemožností zrušit první přestupové období.

Pro fotbalové laiky: evropští hráči můžou v průběhu sezóny zpravidla měnit působiště jen ve dvou přesně definovaných přestupových obdobích, letním a zimním. To letní probíhá před sezónou, to zimní v její polovině (pokud tedy nekopete někde ve Švédsku, kde se musí přizpůsobit brutálním přírodním podmínkám).

FIFA i Football Manager umožňují úplně první přestupové okno vypnout z jednoduchého důvodu – aspoň polovinu sezóny si zahrajete s realistickými týmy. Za United bude hrát de Gea, v Paříži bude Neymar, nějaké přestupy proběhnou až v zimě, a od dalších sezón vše běží normálně. PES se vaší touze po skutečných soupiskách jen krutě vysmívá. Než zazní první píšťalka, Willian kope za Liverpool, Lacazette za Watford a zazobané velkokluby vymění doslova 90 procent svého kádru, většinu času k horšímu.

PES 2018 - přestupy zdroj: tisková zpráva

Podezřelá dohoda

Ale to je PES, s takovými patáliemi zkrátka musíte počítat. Vždyť se tu bavíme o sérii, která loni s velkou slávou přidala systém výstupních klauzulí ve hráčských smlouvách – stanoví se částka, za kterou daného borce může v budoucnu vykoupit jiný tým. Ve skutečném světě pochopitelně bývá řádově vyšší než cifra, kterou jste za hráče zaplatili: koupíte juniora za 2 miliony, výstupní klauzule bude 10. Koupíte hvězdu za 30, klauzule bude 100.

V Konami tuhle mechaniku bohužel tak docela nepochopili. Výstupní klauzuli lze nastavit jen o trošku výš než zaplacenou částku, a někdy – u toho se mi vždycky zatmí před očima – dokonce ani to ne. Často se stává, že za hráče platíte třeba 12 milionů eur a on se rozhodne, že nepodepíše smlouvu s výstupní klauzulí vyšší než 7 milionů. Kdyby to takhle fungovalo ve skutečnosti, vysolili byste za hráče majlant, jen aby jeho starý klub příští den aktivoval nižší klauzuli, získal ho zpátky a vydělal na tom.

Kinclův návrat

FIFA i Football Manager zrovna klauzule zvládají daleko líp, ale co se týče vypnutí prvního přestupového období, jedna z her má svoje mouchy. A překvapivě to není FIFA. Football Manager sice disponuje možností první okno deaktivovat, ale jenom napůl. Zmrazí vám přestupní fondy, ovšem platový rozpočet nechá na pokoji.

Tím pádem první přestupové období připomíná nákup v sekáči nebo davové šílenství při černém pátku. Všechny kluby se snaží najít posily, za které nemusí nikomu zaplatit ani vindru kromě platu. V praxi to znamená buď hostování, nebo nechtěné volné hráče, často přestárlé veterány, kteří hrají někde v amatérských soutěžích.

Ve slabších ligách, třeba té české, je docela legrace to pozorovat. Teplice si přivedou zasloužilého čtyřicátníka Marka Kincla, co kope někde na vesnici, Plzeň sáhne po nějaké vyhořelé jihoamerické „hvězdě“. Umělá inteligence klubů je radikálně kapitalistická – všichni nakupují jako o závod, i když jim na účtu svítí nula, protože platy jsou k dispozici a peníze se prostě musí utrácet, jinak to s ekonomikou dopadne špatně.

Výsledkem je první sezóna, v níž nejspíš uvidíte zhruba stejné základní jedenáctky jako ve skutečnosti, ale z cizí lavičky na vás občas vybafne nějaký opravdu nečekaný zjev. Není to zdaleka takový problém jako v PES, ovšem i tak v porovnání s detailně propracovaným zbytkem simulace zamrzí. Nicméně je pravda, že kluby se aspoň snaží shánět nové hráče a zaplňovat díry v sestavě. A tady se dostáváme zpátky k sérii FIFA.

Na její adresu jsem zatím nemohl utrousit křivého slova, ale je čas rozsévat tvrdou spravedlnost. Tak tedy: kluby ovládané umělou inteligencí jsou při přestupech zoufale neaktivní. Nezřídka se stane, že dokonce i megatýmy s nabitými kreditkami projdou celým obdobím bez jediného nákupu nebo prodeje, a jakmile hrajete třetí sezónu po sobě proti nezměněným jedenáctkám, je to skoro stejně špatné, jako když v PES vedou útok Arsenalu Harry Kane a Dele Alli.

FIFA 18 zdroj: tisková zpráva

Palec za změny!

Obecně vzato mi přestupy nejvíc vyhovují ve Football Manageru, a jsem si vědom toho, že za vyplýtvání šesti tisíc znaků na takhle očividnou pointu by mě ve válce zastřelili. Hluboké simulaci v podání Sports Interactive oba „akční“ tituly nemohou, a nejspíš ani nechtějí, konkurovat, zvlášť když se vezmou v potaz i dodatečné složitosti jako systém skautování – ale to už je na trošku jinou debatu (no dobře, monolog).

Ovšem i FIFA je na tom, minimálně v prvních sezónách, velice dobře, a její nový systém osobního vyjednávání sice možná není moc realistický, ale rozhodně přestupům dodává tvář a imerzi. Je fajn vidět, že se inovací dočká i něco jiného než zlatý důl Ultimate Team. V kariéře se dá rozhodně leccos zlepšit, namátkou dlouhodobá neschopnost umělé inteligence včas nabídnout smlouvu svým nejlepším hráčům, abyste jim je nemohli ukrást na volný přestup, ale tyhle chyby rozhodně bolí míň než ukopnutý palec.

Když hraju PES, tak bych občas do té stěny klidně i čutnul, kdyby to mělo znamenat nápravu těch nejhorších blbostí. Možná bych si maličko ublížil i kvůli drobnostem, třeba aby domlouvání smluv a přestupových částek nebylo závislé na hodu kostkou, zvlášť když vám to hra ještě cpe přímo do obličeje: „Máš šanci 54 %, že se k tobě Salahovi bude chtít.“ Simulace jako řemen.

Pomaličku ale začínám ztrácet naději, že se něco zásadně zlepší, a spíš čekám, že se FIFA (o Football Manageru samozřejmě ani nemluvě) vyšvihne do ještě výraznějšího vedení. Vývojářům v Konami nakonec možná nezbyde nic jiného než se řídit podle svých vlastních ekonomických pravidel. Nechají vás pořídit si PES 2019 za 1 600 Kč s nenápadnou klauzulí, že si od vás DVD můžou kdykoli koupit zpátky za pět stovek. Opakuj – profituj.

Nejnovější články