Jihokorejský startup testuje software pro samořídící auta v Euro Truck Simulator 2
zdroj: tisková zpráva

Jihokorejský startup testuje software pro samořídící auta v Euro Truck Simulator 2

4. 10. 2017 15:38 | Téma | autor: Adam Homola |

Samořídící auta jsou budoucnost a současnost zároveň. Už teď si můžete koupit třeba Teslu a nechat se vozit, aniž byste sahali na volant, ale do standardní technologie, která bude k nalezení v každém autě, mají podobné systémy ještě daleko. Na uspíšení přitom nepracuje jen Tesla nebo Waymo, ale také jihokorejská Mars Auto. Ta vyvinula software europilot, díky kterému jezdí kamiony v českém Euro Truck Simulator 2 samy.

Pro účely testování samořídícího softwaru se prý často používá The Open Racing Simulator, jenže ten není pro vývojáře z Mars Auto vhodný. Firma se chce totiž zaměřit přímo na nákladní dopravu a dálnice, zatímco TORCS je spíše závodní hra, která navíc vypadá poněkud zastarale. V Mars Auto oproti tomu potřebují virtuální prostředí blížící se realitě, a tento požadavek Euro Truck Simulator 2 splňuje na výbornou.

Hra má realistický model řízení, uvěřitelnou fyziku, dálnice, provoz na nich a reálně se tvářící prostředí. Takže ideální propojení? Ne tak docela. ETS2 momentálně vývojářům pomáhá, ale brzy jim stačit nebude. Česká hra je pro ně spíše jen dočasným řešením než platformou, na níž by svůj software pro samořídící nákladní vozy vyladili k dokonalosti.

Mars Auto potřebují simulovat i radar a sonar, tedy věci, se kterými se pak bude v ostrém provozu operovat, a tady už ETS2 nemůže sloužit. Cílem testování je tak vyvinout svoji vlastní automobilovou simulaci s odpovídající fyzikou, prostředím a možnostmi, které tvůrci europilot potřebují.

Euro Truck Simulator 2 si po letech na trhu našel další pozoruhodné využití. Zájemci mohou nakouknout na techničtější blog post tvůrců na Medium, nebo se rovnou podívat na github, kde je celý europilot k mání.

Nejnovější články