Kingdom Come vydělalo víc než nová Lara aneb kryptické žebříčky Steamu
zdroj: tisková zpráva

Kingdom Come vydělalo víc než nová Lara aneb kryptické žebříčky Steamu

3. 1. 2019 10:41 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Konkrétní čísla prodaných kusů na Steamu stále ještě nezjistíte jinak než přes neoficiální služby typu SteamSpy, jehož tvůrce zároveň pracuje pro konkurenční Epic Store. I čerstvě uvolněné žebříčky za uplynulý rok 2018 nabízí zhruba stejně jasné informace jako váš horoskop. Nedozvíte se, kolik kdo vydělal ani za kolik kopií tolik peněz dostal. Některá porovnání jsou přesto vcelku zajímavá.

Hned první kategorií jsou totiž nejprodávanější hry za uplynulý rok. Jasné jak facka, říkáte si. Žebříček ovšem neřadí tituly podle počtu prodaných kusů, nýbrž podle obratu. Obsahuje tedy i free-to-play tituly, které se živí mikrotransakcemi, a do celkového čísla se započítávají i příjmy z prodeje DLC.

Seznam navíc nejde tak docela popořadě – stovka titulů je rozstrkaná v kategoriích platina, zlato, stříbro a bronz. Vyčtete z něj tedy například, že Civilization VI vydělala víc než definitivní edice Divinity: Original Sin 2, protože jsou v odlišných kategoriích, v jejich rámci už ovšem žádné řazení neexistuje. Utráceli hráči víc v GTA Online, v Rocket League, anebo hodně nakupovali Assassin’s Creed Odyssey? Těžko říct.

Ve zlaté kategorii se tak potkává tuzemské Kingdom Come: Deliverance se tři roky starým třetím Zaklínačem, ve stříbrné najdete Shadow of the Tomb Raider, No Man’s Sky anebo třeba Warhammer: Vermintide 2. Bronzová kategorie pak obsahuje dokonce 60 her, například Crusader Kings 2 s armádou DLC, již tradiční Skyrim, ale třeba i loňské Call of Duty: WWII nebo českou Armu 3.

O něco chytřejší pak můžeme být v kategorii her nově vydaných, i když ani tam vás spousta titulů nejspíš nepřekvapí, pokud vlastníte kalendář. Steam vzal při sestavování v potaz celkem 150 her, jejich příjmy za první týden a první rok a seskupil je tentokrát podle měsíců vydání.

Těžko říct, co v jazyku Valve vlastně znamená „dosáhnout nezanedbatelného komerčního úspěchu“, výsledný seznam nicméně hezky ilustruje herní období sucha v dubnu, červenci a v prosinci. Nejvíce plodný byl z tohoto hlediska únor, kdy vyšlo 22 ze 150 nejúspěšnějších her, včetně tuzemského Kingdom Come. Tomu dělají společnost poklady jako Cyberdimension Neptunia: 4 Goddesses Online anebo Puyo Puyo Tetris.

Nezanedbatelným sektorem trhu s hrami byla loni i kategorie s podporou VR, kam přibylo přes 1000 nových her, přes 900 z nich dokonce pouze pro virtuální realitu. Stejně jako v případě nejprodávanějších her se i tady měřily výdělky. Platinové kategorii celkem nepřekvapivě kraluje třeba Beat Saber, Skyrim VR anebo streamersky populární Job Simulator.

Pokud vás štvou hry s věčným předběžným přístupem, Steam se vývojáře k jeho opuštění snaží motivovat samostatnou kategorií. Vybral jich padesát, v úvahu přitom bere výdělky za rok jako takový, nikoliv pouze po opravdovém vydání, takže mají šanci i tituly, které stihly vyjít třeba až v prosinci.

Pokud vyhlížíte další český zářez v podobě nedávno vydaného DayZ, čekáte marně. V platinové kategorii se nachází třeba hlubinná Subnautica, kriticky velmi úspěšná akčňárna Dead Cells anebo Warhammer 40,000: Inquisition Martyr. Survival od Bohemky ovšem nenajdete ani na zlaté a stříbrné pozici, kam se dostalo i menší zklamání We Happy Few a spousta titulů, o jejichž názvu jste dost možná ani neslyšeli. Říká vám něco Mirror nebo Sairento VR?

Nejkonkrétnější kategorií ze všech je ta vůbec poslední, kde jsou nejhranější hry uplynulého roku. Data o aktuálním počtu hráčů jsou veřejně známá, Steam uvádí, že do žebříčku zahrnul hry, které překonaly počet 15 000 současně aktivních hráčů. Aby však soutěž byla spravedlivější, vyřadil několik titulů, které podobných čísel dosáhly pouze velmi nárazově, například během víkendu s hraním zdarma.

Milník 100 000 překonaly evergreeny jako CS:GO, Dota 2, PUBG a GTA Online, ale třeba i Monster Hunter: World nebo sci-fi střílečka Warframe. Aspoň 50 000 hráčů naráz mělo spuštěnou Civilizaci VI, ale i její starší předchůdkyni, loňský i předloňský Football Manager, Kingdom Come, Assassin’s Creed Odyssey, Far Cry 5 anebo RPG The Scroll of Taiwu, které vyšlo jen v čínštině a má tak na Steamu vcelku omezenou hráčskou základnu.

Kompletní žebříčky si můžete projít na Steamu, kde ještě do dnešního večera probíhá zimní výprodej. Většina medailistů se momentálně nachází v menší či větší slevě. Sice už je příliš pozdě na to, abyste zahýbali loňským pořadím, počítadla pro rok 2019 se nicméně už pomalu roztáčejí.

Nejnovější články