Kompletní Unreal Engine 4 bude přístupný za nízký pronájem všem
zdroj: tisková zpráva

Kompletní Unreal Engine 4 bude přístupný za nízký pronájem všem

19. 3. 2014 19:50 | Téma | autor: Adam Homola |

My o vlku a vlk za dveřmi. Odpoledne jsme psali o oznámení Unity 5, ale teď se pánům z Unity Technologies asi solidně orosilo čelo. Epic totiž konečně vyrukoval s Unreal Enginem 4. A ne s jen tak ledajakou omezenou verzí, ale v plnohodnotným zdrojovým kódem - kompletně celým enginem. Navíc - a to hlavně - za velmi rozumných podmínek.

Když budete chtít UE4 používat, bude vás to stát jen 19 dolarů měsíčně. Pokud tedy svoji hru na UE4 doděláte a budete ji prodávat, vezme si Epic z výdělků pět procent. Unreal Engine tak nikdy nebyl dostupnější a studia, která počítají každý dolar, se nemusí bát a spoléhat například jen na dříve dostupnější Unity.

Epic klade velký důraz na to, že vydává opravdu kompletní engine v C++, který oni sami používají. Nejde tedy o nějakou upravenou komerční verzi, ale o celou věc tak, jak ji mají inženýři a programátoři z Epicu hotovou. Skvělé taky je, že za těch 19 dolarů měsíčně nedostanete jen engine, ale také přístup k celému ekosystému Unrealu - k oficiálním fórům, upravitelné wiki, AnswerHubu a GitHubu.

“Uspěje tahle metoda distribuce? To je na vás a vašem posouzení hodnoty enginu. Unreal Engine vybudoval celosvětový tým čítající přes 100 inženýrů, umělců a designérů. Tento start navíc reprezentuje naše naděje a sny jak by měla vypadat distribuce velkého softwaru v budoucnu. Podle nás je tahle budoucnost velice vzrušující.

...

Už jí nedominují gigantičtí vydavatelé a marketingové kampaně, ale jednoduduchá a čestná nabídka: hráči platí za skvělé hry a uspět může každý, kdo k vývoji těchto her hodnotně přispěje. Ať už půjde o indie studio, obrovský tříáčkový tým, nebo jednotlivé programátory, nebo tvůrce obsahu,” uvedl v blogu na oficiálním webu zakladatel Epicu Tim Sweeny.

A aby vaše první krůčky v Unreal Engine 4 nebyly tak nejisté, vyprodukovali v Epicu hromadu předpřipraveného obsahu, příkladů a dokonce i herních šablon. Ty najdete v místním Marketplace, který si přiznaně bere inspiraci z App Store. Tvůrci v Epicu doufají, že všichni vývojáři budou do Marketplacu přispívat a časem se tamní obchod rozroste v komplexní obchodní ekosystém pro všechny vývojáře používající UE4, kteří si tam budou moct kupovat nebo zdarma stahovat různý obsah.

...

Do budoucna se navíc počítá se spoustou zajímavých technologií, které v současné době teprve pomalu startují. Namátkou můžeme jmenovat podporu pro Oculus VR, Linuxu, Steamworks, Steam Machines a taky s deploymentem her pro webové prohlížeče skrze HTML5, jak oznámil Tim Sweeny na oficiálním webu.

Nejnovější články