Kvůli koronaviru jsou rušeny sportovní akce. Profesionální kluby místo toho hrají hry
zdroj: tisková zpráva

Kvůli koronaviru jsou rušeny sportovní akce. Profesionální kluby místo toho hrají hry

16. 3. 2020 16:20 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Co mají dělat fotbalové či hokejové týmy, když jim koronavirová pandemie znemožní hrát zápasy, a dokonce ani jejich hráči spolu nemohou trénovat? Nějak svoje fanoušky přece zabavit musí – a extrémně efektivním prostředkem se ukazují být počítačové hry. Skutečná NHL se sice nehraje, ale kdo ji potřebuje, když existuje NHL 20?

Potenciál virtuální simulace skutečného sportu si uvědomili například v Kanadě. Montréal Canadiens, oblíbený to tým Lukáše Grygara, odehrál svůj zápas proti Anaheim Ducks v NHL 20, respektive ho za něj odehrál počítač. A není to žádná šmudla na 15 minut – celý přenos přesahuje tři čtvrtě hodiny a přitáhl 30 tisíc věrných diváků (Lukáš mimochodem může být klidný, Canadiens anaheimské kačery pěkně oškubali).

 

Stranou nezůstává ani fotbal. Klub Watford hrající nejvyšší anglickou soutěž svůj zápas proti Leicesteru odsimuloval pro změnu ve Football Manageru 2020. Což není zas tak překvapivé vzhledem k tomu, že klub je touto hrou sponzorován a její loga jsou viditelná například přímo na sedačkách, na nichž ve skutečném světě sedí náhradníci.

V druhé anglické lize hrající Leeds, který letos bojuje o postup do Premier League, zvolil poněkud pohlednější variantu v podobě FIFA 20. Za oba týmy hrál údajně opět počítač, i když nevím, jestli tomu věřím – ovladač podle mě třímal útočník Patrick Bamford s jasným cílem, aby se jeho avatar stal hrdinou zápasu.

No a úplně od podlahy na to šli v týmu Leyton Orient ze čtvrté anglické ligy. Rozhodli se totiž uspořádat improvizovaný esportový turnaj mezi 64 dalšími týmy ve FIFA 20.

Potřebné zájemce už mají (dokonce víc, než potřebovali), a to včetně mistrů Anglie z Manchesteru City, takže v úterý se můžete naladit na jejich sociální sítě a sledovat pořádnou anglickou kopanou. Možná ji bude komentovat Guy Mowbray, skutečný komentátor pracující například pro BBC! (Za upozornění děkujeme britskému Eurogameru.)

Zatímco fotbalové a hokejové hry z koronaviru zřejmě docela těží, basketbal je na tom úplně opačně. NBA 2K20 hráčům v kariérním módu umožňuje začít hrát sezónu přesně tak, jak se věci momentálně mají ve skutečném světě. Jenže protože jsou všechny zápasy odvolané, hra se jen bezmocně snaží najít nějaký záchytný bod a pak spadne, na což upozornil server Polygon.

Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby celosvětová krize pominula a život se vrátil do starých kolejí, a to včetně sportu. To se ale v nejbližší době určitě nestane, a kdyby měla česká první liga zájem simulovat zbytek zápasů ve Football Manageru, já bych se aspoň na zápasy Slavie rozhodně podíval. Jak dokazuje tenhle článek, nebyl bych sám.

Nejnovější články