Magických 10/10 - nejlepší hry této generace podle Games.cz
zdroj: tisková zpráva

Magických 10/10 - nejlepší hry této generace podle Games.cz

22. 5. 2019 18:30 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Vysloužit si od některého z našich redaktorů v recenzi absolutní hodnocení, to není jen tak. I na vynikajících hrách často najdeme nějaké drobné závady, které výslednou známku srazí o stupínek dolů. Proto v následujícím výběru všech her této konzolové generace (tedy cca podzimu 2013), které u nás dostaly krásnou kulatou desítku, najdete opravdu jen to nejlepší. Uvidíme, jak (a zda) se tento seznam ještě rozšíří, než přijde nová generace, která už klepe na dveře.

Grand Theft Auto V / PC, Xbox One, PlayStation 4

Grand Theft Auto V (next-gen) zdroj: tisková zpráva

„Na první pohled jen další povedené GTA, což je samo o sobě záminka k maximálnímu hodnocení. Na druhý pohled neuvěřitelný svět, který pohltí, pobaví a odmítne vyplivnout. Chybičky se najdou, ale znáte to... když ji milujete, není co řešit,“ píše Vašek Rybář v recenzi Grand Theft Auto V, které na minulé a současné generaci vyšlo celkem třikrát a dodnes ho drží při životě nejen multiplayer.

Zaklínač 3: Divoký hon / PC, Xbox One, PlayStation 4

Geraltův úsměv zdroj: tisková zpráva

„Tvůrci z CD Projekt Red předčili očekávání a skutečně se jim povedlo skloubit megalomanský otevřený svět se silným příběhem. Zaklínač 3 je mistrovské dílo, o kterém budete vyprávět ještě svým vnoučatům,“ napsal na jaře roku 2015 Miloš Bohoněk. A to tehdy ještě nehrál dvě skvostná příběhová rozšíření - Srdce z kamene a O víně a krvi.

God of War / PlayStation 4

God of War zdroj: tisková zpráva

„God of War není jen ta správná resuscitace umírající série, ale i jeden z klenotů současné generace PlayStationu, z jehož výkonu mačká maximum. A hraje se ještě lépe, než jak vypadá, když bravurně zvládá přepínat mezi napínavým vyprávěním, strhujícími souboji pulzujícími adrenalinem a logickými pasážemi,“ zhodnotila Šárka Tmějová Kratosovy lapálie ve své loňské recenzi.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild / Switch

zelda zdroj: tisková zpráva

„Nejrozsáhlejší Zelda? O tom není sporu. Nejkvalitnější launchový titul pro novou konzoli? Jakbysmet. A není to náhodou také nejlepší Zelda? Je. A ještě něco navíc. Breath of the Wild je dosud nejlepší Zeldou, která se nesmazatelně zapíše do dějin her s otevřenými světy,“ napsal o Zeldě, která doprovodila Nintendo Switch při uvedení na trh, Miloš Bohoněk.

The Last of Us: Part II / PlayStation 4

The Last of Us: Part II zdroj: Naughty Dog

„The Last of Us: Part 2 nemá mezi současnými singleplayerovými survivaly konkurenci z hlediska hratelnosti, atmosféry, grafiky, ozvučení ani vypravěčského umu. Naughty Dog opět potvrdil, že patří k naprosté herní špičce,“ tvrdí o jedné z posledních a také řádně kontroverzních exkluzivit pro PlayStation 4 Šárka Tmějová.

Red Dead Redemption 2 / Xbox One, PlayStation 4

Red Dead Redemption II zdroj: tisková zpráva

„Red Dead Redemption II je ohromná, konzistentně špičková, technicky takřka bezchybná, plná detailů, překvapení i emocí, a hlavně je nesmírně zábavná. A také je to jedna z nejlepších her nejen pro současnou generaci konzolí,“ hodnotí westernové dobrodružství Adam Homola.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain / PC, Xbox One, PlayStation 4

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain zdroj: tisková zpráva

„Hideo Kodžima se loučí s téměř třicetiletou sérií nejlepším možným způsobem. Phantom Pain překvapuje i napíná, dojímá i trýzní, ale především neskutečně baví. Je vším, čím stealth hra v otevřeném světě může být a od hráčů očekává maximální nasazení a účast,“ píše o posledním setkání se Snakem Honza Olejník.

Super Mario Odyssey / Switch

Super Mario Odyssey zdroj: tisková zpráva

„Neskutečně hravá plošinovka plná úžasných nápadů, které se navíc jen minimálně opakují. Pokud se vám při slově hopsačka nedělají mžitky před očima, měli byste si Maria vyzkoušet – tak originální hratelnost a proměny jednoho žánru nikde jinde neuvidíte a hlavně vás jinde nebude tolik bavit,“ soudí o další vynikající exkluzivitě pro Switch Jakub Kovář.

Dark Souls 2 / PC, Xbox One, PlayStation 4

Dark Souls II zdroj: tisková zpráva

„Dark Souls II je v některých ohledech pozměněnou formulí původní hry. Ne všechny změny se vám musí zpočátku líbit, ale časem poznáte, že dávají smysl a výsledek je pak jasný. Dark Souls II je nekompromisní zábava na desítky hodin, která rozvibruje ruce adrenalinem, bude vás trápit, ale nebude k vám nespravedlivá. Je jen velmi náročná,“ píše na jaře 2014 v recenzi náš tehdy-ještě-ne-šéfredaktor Aleš Smutný.

Super Smash Bros. Ultimate / Switch

Super Smash Bros. Ultimate zdroj: tisková zpráva

„Slovem „ultimátní“ se v dnešní době dost plýtvá, ale v případě Super Smash Bros. Ultimate je jeho užití zcela namístě. Megalomanský přístup tvůrců se odráží jak v obsáhlé kampani pro jednoho hráče, tak v kooperativních i kompetitivních módech. Výsledkem je neskutečná hra, která pobaví i ty, kteří bojovkám neholdují,“ soudí o bojovce nabité nejen hrdiny od Nintenda Patrik Hajda.

Sekiro: Shadows Die Twice / PC, Xbox One, PlayStation 4

Sekiro: Shadows Die Twice zdroj: From Software

„Strhující, návyková hratelnost postavená na originálním a fantasticky funkčním bojovém systému, bezkonkurenční level design, nádherné prostředí, dechberoucí výtvarné zpracování, ocelově tvrdá, ale férová a nesmírně dovedně vyvážená obtížnost, bezchybný technický stav. Tady není o čem,“ míní o dalším desítkovém zářezu od From Software Honza Slavík.

Divinity: Original Sin 2 / PC, Xbox One, PlayStation 4

Divinity: Original Sin II zdroj: tisková zpráva

„Od výborného příběhu až po obtížný boj, od skvěle vykresleného světa až po excelentní multiplayer, Divinity: Original Sin II je jedinečná hra nabízející neopakovatelný zážitek. I přes pár chyb se zrodil další velikán žánru RPG,“ zhodnotil v recenzi pokračování kombinace RPG a tahovky Vašek Pecháček.

Apex Legends / PC, Xbox One, PlayStation 4

Apex Legends zdroj: tisková zpráva

„Špičkový gunplay Titanfallu 2 tu slouží jako pouhý základ pro do detailu promyšlené novinky a vylepšení. Apex Legends posouvá dopředu nejen celý žánr battle royale, ale i žánr týmových stříleček jako takových,“ tvrdí o letošním příslušníkovi momentálně dominujícího žánru Adam Homola.

Bayonetta 2 / Switch

bayonetta zdroj: Nintendo

„Bayonetta 2 sama sobě v úvodu nastavuje opravdu vysokou laťku, nad kterou se ale v pohodě drží celou dobu. Epičností nabité scény vám uzemní čelist, sexy čarodějka rozproudí krev v žilách a plynulost soubojového systému povzbudí produkci adrenalinu. Je to nezastavitelný nářez přístupný širokému publiku, které by se nemělo ostýchat a vrhnout se do této zběsilé akce po hlavě. Na Nintendo Switch tak vychází nejen skvělá hra, ale také skvělý remaster,“ říká o remasteru druhé Bayonetty Patrik Hajda.

Tetris Effect / PlayStation 4

Tetris Effect zdroj: Resonair

„Až se bude historie ptát, kdy vyšla nejlepší verze Tetrisu, prst v seznamu let ukáže na rok 2018. Tetris Effect je úžasným spojením chytlavé obyčejnosti s naprosto unikátním projevem uspokojujícím vaše citlivé smysly. Virtuální realita sice není povinností, ale povyšuje zážitek na další úroveň,“ píše ve své recenzi Patrik Hajda.

Persona 5 Royal / PlayStation 4

  Persona 5 Royal zdroj: Vlastní foto autora

Pátý díl JRPG série Persona se dočkal definitivní edice, který jeho už tak dobře stavěnou kostru rozšířil o vypečené kusy křehkého masa. „Persona 5 Royal není v žádném případě nastavovanou kaší základní hry. Jde o propracovaný zážitek do posledního písmenka a do poslední minuty. Je to vybroušený japonský diamant,“ napsal v recenzi Pavel Skoták o nadstavbě k simulátoru života japonského studenta, který se vydává do nejtemnějších zákoutí lidských myslí.

Astral Chain / Switch Astral Chain zdroj: tisková zpráva

Další zářez pro Nintendo Switch: „Brilantní akční souboje se tu střídají s poklidnou detektivní složkou, zajímavým platformingem a hádankami. Přidejte si k tomu výborný soundtrack, poutavý příběh a fascinující svět a není pochyb o tom, že Astral Chain je jednou z nejlepších her studia Platinum, Switche i celého roku,“ tvrdí Patrik. Tedy nejenom roku, ale i celé generace.

Super Mario Maker 2 / Switch

Super Mario Maker 2 zdroj: tisková zpráva

„Super Mario Maker 2 je povinností každé tvořivé dušičky, ale stejně tak myslí i na hráče, které tvorba úrovní vůbec nezajímá. Pro obě strany má připravené minimálně desítky hodin zábavy a jako celek jde o další z mnoha titulů, kvůli kterým se vyplatí mít doma Switch,“ píše v recenzi Patrik Hajda. Nekonečné množství úrovní Maria - potřebujete vůbec něco víc?

Unity of Command II / PC

Unity of Command II zdroj: 2x2 Games

„Zrodila se novodobá klasika žánru, které k dokonalosti nechybí téměř nic. Pro fanoušky tahových válečných strategií naprostá nutnost,“ soudí o druhoválečné tahovce Mars Vertigo. Tu po vydání dokonce rozšířily také scénáře z alternativní historie, kde jeden z největších konfliktů současných dějin klidně může vyhrát Hitler.

Rayman Legends / PC, Xbox One, PlayStation 4, Switch

Rayman Legends zdroj: tisková zpráva

„Když někdo přijde se skvělým titulem a následně oznámí, že chystá pokračování, automaticky a mnohdy oprávněně předpokládáte, že už to prostě nebude ono. Rayman Legends ovšem tuto zásadu s neochvějnou jistotou popírá a posouvá celou raymanovskou sérii na novou, LEGENDÁRNÍ, úroveň,“ uzavírá naši přehlídku legend končící generace Alina Holušová.

Nejnovější články