Mikrotransakce z Ultimate Teamu vydělávají víc než samotná FIFA
zdroj: EA Sports

Mikrotransakce z Ultimate Teamu vydělávají víc než samotná FIFA

29. 7. 2019 11:21 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Když nevíte, jak na hře vydělat absurdní množství peněz, umístěte do ní „mechaniky překvapení“. Možná vás ale překvapí, jak výdělečné tyhle mechaniky ve skutečnosti jsou. Příjmy ze sportovních mikrotransakcí totiž za poslední fiskální rok tvořily více než čtvrtinu příjmů celé společnosti Electronic Arts. A to i navzdory zákazům a kritice v posledních letech.

Ve zprávě se neuvádí, kolik procent výdělků Ultimate Teamu tvoří konkrétně fotbalisté, prý ale jde o podstatnou část. Nakupování kartiček s hráči je jednou z „mechanik překvapení“, jak v EA přezdívají loot boxům, která se nachází skoro ve všech titulech EA Sports. Proti nim brojí nejen hráči, ale postupně i vlády jednotlivých států (zejména Belgie), příjmy z mikrotransakcí ovšem v případě Electronic Arts stále rostou.

Zatímco v roce 2017 to bylo podle finanční zprávy 16 %, o rok později už 21 %. Nyní příjmy z Ultimate Teamu tvoří přes 28 %. Samotná FIFA se přitom taky neprodává zrovna nejhůř – za minulý fiskální rok přispěla do kasičky celými 14 %, za dva předchozí shodně 11 %. Kupříkladu Fify 18 se prodalo přes 16 milionů kopií, převážně na PlayStation 4, v porovnání s necelým milionem u PES 2018. Majitelé základní hry jsou v ní ale očividně velmi ochotní v ní utrácet další peníze, a to dokonce nad rámec původní hodnoty.

zdroj: Archiv

Dojná kráva na peníze v podobě kartiček hráčů poskytuje EA dostatek financí, aby si mohla dovolit skoupit všechny důležité licence, ale časy se možná mění – PES od Konami totiž nedávno oznámilo exkluzivní dohodu s italským Juventusem. Ve Fifě 20 si tak „Cristiano Ronaldo“ zahraje za tým Piemonte Calcio. Jedině čas ale ukáže, jestli tenhle výrazný úlovek budou následovat i další kluby a s nimi potenciálně třeba i samotní hráči.

Výše příjmů z mikrotransakcí ale ukazuje, že navzdory hlasitému brblání hráčů jde o profitabilní strategii: u EA live service celkově tvořilo za loňský rok 45 % příjmů a je jen otázkou času, kdy se přehoupnou přes polovinu a překonají samotné prodeje her. Pokud jste tedy doufali, že jsou loot boxy a herní měny hudbou minulosti, na kterou korporátům hráči už nemůžou skočit – doufejte dál.

Nejnovější články