Minecraft proti cenzuře. Vznikla v něm knihovna plná zakázaných článků
zdroj: Reporters Without Borders

Minecraft proti cenzuře. Vznikla v něm knihovna plná zakázaných článků

16. 3. 2020 13:45 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Francouzská nevládní organizace Reportéři bez hranic ustanovila před 12 lety 12. březen coby Světový den proti kybercenzuře. Právě v tento den se snaží obzvlášť upozorňovat na problémy potlačování svobody slova na internetu ze strany vládnoucích režimů, ať už jde o blokování klíčových slov na sociálních sítích, odstraňování článků a blogů, nebo dokonce věznění a popravy novinářů a bloggerů. I v době pandemie COVID-19 je cenzura skloňované téma a jednou z překvapivých cest, jak na problém upozornit, je Minecraft.

Reportéři bez hranic na speciálním serveru spolupracovali s berlínským grafickým studiem DDB Berlin a britskými BlockWorks, kteří se specializují na zpracování nejrůznějších projektů v kostičkovaném světě. Tentokrát tak v jejich podání můžete navštívit takzvanou Necenzurovanou knihovnu, kde jsou k dispozici ke čtení zakázané články novinářů z Ruska, Mexika, Egypta, Vietnamu nebo Saúdské Arábie.

Žádný z vládnoucích režimů asi z nějakých nekalostí zrovna Minecraft podezřívat nebude, na rozdíl od jiných platforem. V oněch zemích jsou osobní weby a blogy kritizující vládu přísně monitorované a posléze tiše zablokované. Reportéři bez hranic Minecraftem využívají zajímavou mezeru v systému.

zdroj: Reporters Without Borders

„Zakázané články jsme publikovali jako knížky v Minecraftu, čtenáři mají šanci se seznámit s reálným stavem politiky v daných zemích a zjistit, jak důležitá je svoboda tisku,“ představuje výstavu Necenzurovaná knihovna na svém webu.

Výstava je do značné míry interaktivní – třeba ve vietnamské části musíte projít obřím labyrintem, abyste se dostali k zakázaným materiálům, což má reprezentovat skutečnost, jak komunistický režim svým občanům znesnadňuje přístup k informacím.

Nainstalovat si takový Minecraft vypadá z hlediska Velkého bratra rozhodně méně podezřele než torrenty a VPN, což je ve spoustě totalitních zemí prakticky jediný způsob, jak se dostat na svobodnou část internetu. Na druhou stranu se z projektu Reportérů bez hranic o víkendu stal článek třeba na hlavní straně BBC, spolu s pozorností, která se k tomu váže. Zablokují teď dané země zdánlivě nevinný a minimálně šifrovaný Minecraft?

Jistě, kostičkovaný sandbox není z hlediska svobody a anonymity ani zdaleka to samé jako deep web, zvlášť potom, co na tenhle způsob využití upozornila světová média, i tak ale jde o zajímavý projekt. Jak se na server s Necenzurovanou knihovnou dostanete, zjistíte na oficiálních stránkách hnutí.

Nejnovější články