Modovací nástroj OpenIV pro GTA V už zase funguje, spory jsou snad u konce
zdroj: tisková zpráva

Modovací nástroj OpenIV pro GTA V už zase funguje, spory jsou snad u konce

26. 6. 2017 12:42 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Posledních pár týdnů se nese na trpké vlně právnických sporů kolem modování hry Grand Theft Auto V. Všechno začalo dopisem od vydavatele Take-Two autorovi modovacího nástroje OpenIV, který se ocitl pod hrozbou žaloby kvůli porušení práv, jak se můžete dočíst v Adamově článku. OpenIV ukončil svou existenci, aby se záhy daly věci opět do pohybu ze strany jeho tvůrce a nesouhlasející komunity. K věci se vyjádřilo studio Rockstar a vše je, zdá se, ve starých kolejí.

OpenIV už zase funguje a vděčit za to můžete iniciativě ze strany vývojářů z Rockstaru. V pátek došlo mezi vývojáři a vydavatelem z Take-Two k nové dohodě, v níž vydavatel souhlasí nepodstupovat právnické kroky s hrami od Rockstaru. Samozřejmě za určitých, blíže nespecifikovaných, podmínek.

Rockstar si váží nadšení svých fanoušků svých her a věří, že opětovné umožnění jejich modování povede k čistě kreativním výtvorům a ne k podvodům v GTA Online. Jurij Krivoručko, tvůrce OpenIV, se na toto téma také vyjádřil a opětovně popřel, že by se jeho modovací nástroj týkaly GTA Online. Následně však přiznal, že část OpenIV mohla posloužit jiným moderům k činnosti porušující pravidla.

zdroj: Archiv

Nejde jen o vstřícný krok, ale také logický. Reakce komunity způsobila poprask na steamové stránce hry, kde je momentálně jen 63% kladných recenzí celkově a pouhých 14% kladných z 55 tisíců recenzí za poslední dobu. Byť se počet negativních recenzí z posledních dní může jevit jako zanedbatelné číslo vzhledem k 7.5 milionu vlastníku hry dle SteamSpy, stále se jedná o velice špatnou reklamu jak pro hru, tak i pro Rockstar, který za celou kauzu paradoxně ani přímo nemůže.

Navíc, vývojáři jsou si dobře vědomí, jak nejrůznější mody a z nich vycházející videa fungují jako skvělá reklama, která může ke koupit přesvědčit i nové uživatele a především upevňuje sílu značky GTA a povědomí o ní.

Svět je tedy zase jednou v pořádku a za chvíli se na celou kazu úplně zapomene. Pokud se tedy pochlapí ta aktivní komunita, která na základě petice nasázela negativní hodnocení, která nijak nesouvisí s kvalitou hry. Dokud nedojde k jejich odstranění, bude GTA V nepravém vysedávat ve spodních částech žebříčku. Snad se díky nové dohodě nebudou podobná faux pas opakovat a plánovaný mod Liberty City z GTA IV se stane skutečností.

Nejnovější články