Nájezdníci ze severu – když Vikingům dojde medovina
Recenze zdroj: tisková zpráva

Nájezdníci ze severu – když Vikingům dojde medovina

Název:
Nájezdníci ze Severu
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
60-80 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

19. 5. 2018 17:00 | Deskovky | autor: Alladjex |

Nájezdníci ze severu

2-4 hráči | 60-120 minut | Od 12 let | česky, minimum textu

Přestože nechci v žádném případě umenšovat zásluhy autora hry Shema Philipse, výraznější personou je Mihajlo Dimitrievsky, který svým výrazným uměleckým projevem spáchal makeup už několika úspěšným deskoherním projektů. Jeho vikinští nájezdníci jsou jednoduše čitelní a přesto ne infantilní. Berserkr je zuřivý a přitom sympatický. Stařešina vypadá potměšile a přitom ne odpudivě.

Osobitý styl prací makedonského výtvarníka stojí bez diskuze z velké části za úspěchy kickstarterových kampaní her Villages of Valeria, Quests of Valeria, Explorers of the North Sea a Architects of the West Kingdom. Jeho kresby navíc zdobí i malou v Čechách vydanou Hru o trůny: Pobočník krále.

Nájezdníci ze severu zdroj: tisková zpráva

Práce a plenění

Někdo by mohl říct triviální. Jiný by použil elegantní. Hlavní mechanismus, kterým si hráči prošlapávají pěšinu k vítězství, je tzv. workerplacement, ovšem v tomto případě ohryzaný téměř na kost. Ve svém tahu položíte figurku Vikinga, kterého máte právě u sebe, na herní plán a následně jinou figurku z herního plánu vezmete. V obou případech máte možnost zahrát akci políčka, na nějž umisťujte či z něj odebíráte.

V počáteční fázi hry se v drtivé většině případů věnujete návštěvě vesnice. Ražba stříbrných mincí, větrný mlýn na jídlo v podobě pytlů mouky, cvičení ve zbrani. Celý tento ekonomický kolotoč má jediný cíl – najmout posádku, vybavit ji na cestu odpovídajícími zásobami a odrazit s drakarem na loupeživou výpravu za moře.

Karty Vikingů mají nejen zmíněné pěkné ilustrace, ale navíc vládnou různou silou a jedním okamžitým a jedním trvalým efektem. Zatímco instantní schopnost stojí většinou jen odhození karty z ruky, při verbování bojovníka na palubu své lodi musíte vysolit příslušný jednorázový žold.

Podařilo se vám zajistit zásoby na cestu, dostatečně velkou posádku a Vikinga, který má jako náčelník správnou barvu, tj. bílou, šedou nebo černou? Vyrážíme tedy do boje! Nejsnadnější je přepadnout přístavy na jihu, poté se postupně prokousat přes kláštery a strážné hlásky až na sever, kde se tyčí tři pevnosti. Zteč na citadelu vyžaduje mimo plného stavu posádky a slušných zásob nakládaného uzeného – v pytlích s moukou samozřejmě – také zlato.

A zde narážíte na první dilema opatrného hospodáře. Máte těžce vydobyté zlato investovat do nájezdů nebo ho v poklidu ve vesnici obětovat bohům? Obě akce přinášejí body. Plenění většinou více, navíc ošperkované ziskem dalších surovin. Na druhou stranu je nutné získat a nalodit posádku, která na vaši válečnou kocábku nenaskočí zadarmo.

Aby situace byla ještě více nepřehledná, mezi odměnami za vyrabování místa za mořem může některého námořníka-válečníka potkat valkýra. To není pohlavní choroba, ale mytická válečnice, která s sebou nebožáka odvleče do Valhaly. Útěchou vám, jako náčelníkovi klanu, je posun na černém počítadle vzhůru, za což mohou být na konci hry významné body.

Nájezdníci ze severu zdroj: tisková zpráva

Hurá domů s kořistí

Okružní cestou přes mechanismy hry se vracíme znovu ke zpracování. Herní plán není jen pokrytý milými ilustracemi, není jen středobodem vašich ekonomických a sadistických choutek. Je také přehlednou informační tabulí. Po celou partii mají totiž hráči na očích vše, za co je možné získávat body. Až na výjimky v podobě ujasnění efektů některých karet se do pravidel během hry ani nepodíváte.

Už jsme se otřeli o tříbarevné figurky Vikingů (černé, bílé a šedé). Každé políčko herního plánu, kam lze poslat dřevěného pajduláka, má své barevné limity. Hráč je ve svém aktuálním snažení limitovaný nejen svými zdroji, ale především tím, které akce může v daném okamžiku zahrát. To přispívá ke svižnému tempu hry a příjemně krátké herní době okolo jedné hodiny.

Na druhou stranu, zvlášť v druhé polovině hry, člověk musí plánovat své tahy alespoň jedno kolo dopředu. Pokud se vám nepodaří ukořistit figurku správné barvy, můžete se například s výpravou na pevnost rozloučit, byť byste měli surovin, členů posádky i zlata sebevíc.

Nájezdníci ze severu zdroj: tisková zpráva

Podobně zákeřně mohou zafungovat i zmiňované valkýry. Nemusí být zrovna jednoduché určit správný moment, kdy jim obětovat člena posádky, dobrovolně se tak oslabit a předat výhodu soupeřům, to vše výměnou za body na konci hry.

Pokud hledáte deskovku, která by vám vlídně otevřela bránu do světa tzv. euro her, to znamená her, kde se musí přemýšlet, trošku počítat a přechytračit soupeře, pak jsou Nájezdníci ze severu vynikající volba. Mají vše, co potřebujete ke štěstí – jednoduchá pravidla, příjemný a přehledný gameplay, pohodovou herní dobu. Ostřílení hráči v novince vydané Rexhrami najdou relaxační kousek následující po větších a hutnějších hrách nebo pro rodinné hraní.

Přes severský původ (alespoň co se tématu týče) nečekejte žádné divoké emoce. Proto zejména na některé zkušenější spoluhráče hra působila až nudně a nevýrazně. Každopádně zpracování mechanismu workerplacementu je provedeno na jedničku a pokud jste jeho příznivci jako já, mohli by vás zuřící berserkři chytnou za srdíčko. Čerstvě vyrvané srdíčko!

Nájezdníci ze severu zdroj: tisková zpráva

Nájezdníci ze severu zdroj: tisková zpráva

Název:
Nájezdníci ze Severu
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
60-80 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

Nejnovější články