Ne, Sony o koupi Take-Two nejedná
zdroj: tisková zpráva

Ne, Sony o koupi Take-Two nejedná

14. 3. 2019 16:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Respektive možná jedná, a možná se o tom dokonce někteří odpovědní lidé právě teď baví, ale rozhodně to nelze usuzovat z aktuálních spekulací. Ty v uplynulých hodinách zaplavily internet a začaly žít vlastním životem, nicméně jakkoliv je zpráva o odkoupení Take-Two Sony sexy, na ničem relevantním se nezakládá. Původním zdrojem celé spekulace je totiž – pozor – nic.

Celý kolotoč lákavého drbu roztočil náhlý nárůst akcií Take-Two. Ty poskočily o pár procent nahoru a podle reportu MarketWatch jde o reakci na spekulace o pokročilých debatách ve správní radě Sony, která by chtěla Take-Two, vydavatele hitů jako GTA V nebo Red Dead Redemption 2, koupit.

MarketWatch se odkazují na Joela Kulinu, jednoho z vrchních technologických a mediálních analytiků ve Wedbush Securities. Kulina se k nárůstu akcií opravdu vyjádřil, nicméně napsal pouze stručnou poznámku "TTWO M&A CHATTER MAKING ROUNDS...+2.5% - NO SOURCE **UNCONFIRMED**". Samo o sobě by mělo stačit už jen „žádný zdroj“ a „nepotvrzeno“, jenže to reportéry z MarketWatch a další média samozřejmě nezastavilo.

Autoři reportu na MarketWatch Kulinovu poznámku vzali a přidali si k ní větičku o tom, že za růst akcií mohou právě spekulace o možné akvizici. Sám Kulina to ale v rozhovorech pro GameSpot i Games Industry International důrazně popírá. Prý nic takového neřekl a odmítá, že by byl zdrojem spekulace právě on.

Podle jeho vyjádření pro GameSpot ho prý špatně citovali, načež ho začali všichni „bombardovat telefonáty“ s prosbou o vyjádření se k něčemu, co sám vůbec neřekl. „Já vůbec nevím o ničem, na čem by měla být tahle zpráva založená. Já jejím zdrojem v žádném případě nejsem. A nejsem si jistý, kdo mě vlastně citoval, protože po telefonu jsem s nikým nemluvil. Leda by někdo viděl tu moji poznámku.“

Kulina pokračuje: „Nikdo nenašel žádný zdroj. Tržní drby se zakládají jednoduše na tom, co zaslechneme v kancelářích, ale to se děje na denní bázi. Mě spíš překvapuje, že se zrovna tohle rozšířilo takovýmto způsobem.

Větičku o tom, že se někdo ve správní radě Sony baví o koupi Take-Two, si tak MarketWatch očividně vycucali z prstu. Autoři reportu navíc zpětně potvrdili, že zdrojem jejich spekulace byla skutečně jen Kulinova poznámka. Jenže akcie nevzrostly v reakci na spekulace, ale už před nimi a autoři reportu pro to mají zajímavé vysvětlení: prý se jen snažili přijít s „uvěřitelným vysvětlením“ náhlého nárůstu akcií. A jako zdroj si vybrali Kulinu proto, že „Joel je v dobré pozici, ze které může vědět, co hýbe akciemi technologických firem, i když to jsou jenom spekulace.“

Jenže Kulina to už několikrát vysloveně dementoval a od spekulací se jasně distancoval. Ve výsledku se tak jenom točíme v podivném kruhu a vždy se dostaneme k tomu, že prapůvodní zdroj celé spekulace se (na 99 procent) nezakládá na vůbec ničem.

Všechno výše uvedené samozřejmě možné debaty správní rady Sony o koupi Take-Two či jakéhokoliv jiného nezávislého studia či vydavatele nevylučuje, každopádně aktuální spekulace je bezobsažná a nemá žádné (byť neoficiální) potvrzení. Nemluvě o přítomnosti případného druhého zdroje, který také neexistuje.

Oficiální reakce zástupců Sony i Take-Two na celou tuhle šaškárnu je klasická – jedna firma se k tomu nevyjadřuje a druhá „spekulace nekomentuje“. Reportérovi Bloombergu pak zástupce Sony údajně řekl, že se spekulace „nezakládají na pravdě.”

Nejnovější články