Nejlepší hry pro Switch, které si jinde nezahrajete
zdroj: tisková zpráva

Nejlepší hry pro Switch, které si jinde nezahrajete

13. 11. 2019 17:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Herní průmysl je exkluzivitou prolezlý. Mají ji konzole i počítačové eshopy. Ale zatímco na PC se tento problém dá obejít prostým stažením požadovaného launcheru, v případě konzolí to tak jednoduché není. Kdo se neobejde bez těch nejlepších her posledních let, ten musí kromě PC (případně Xboxu) zamířit i k Sony a Nintendu. Dnes si řekneme, co by vás nemělo minout na poslední jmenované platformě.

Nintendo Switch je na trhu od 3. března 2017 a za ty bezmála tři roky se stalo nedílnou součástí herního průmyslu. Za relativně krátkou dobu se celosvětově prodalo 41 milionů konzolí, vznikla druhá, menší verze Lite a mezi hráče se prodalo šílených 250 milionů her. Víc než pětina z nich připadá na hry z následujícího seznamu.

Ten jsme vytvořili z námi recenzovaných her, které dostaly hodnocení 9 a vyšší. Nenajdete mezi nimi jiné velmi kvalitní kousky jako třeba Octopath Traveler a Valkyria Chronicles 4, jelikož ty nesplňují naši podmínku. Chtěli jsme se totiž podívat na deset nejlepších her pro Switch, které si nezahrajete na žádné jiné platformě.

Astral Chain – 10/10

Astral Chain zdroj: tisková zpráva

Čekání na třetí Bayonettu a tajemný Babylon’s Fall nám šikovné studio Platinum Games ukrátilo vysoce originálním počinem Astral Chain, který ve svém jádru nezapře rukopis studia, ale jinak se docela vzdálil jeho klasické akční rubanici. Krásný vizuál, zajímavý svět, hádanky, platforming, vyšetřování. Nová značka nám dokázala, že ať už se Platinum pustí do čehokoliv, bude to perfektně vybroušený diamant.

Verdikt recenze: Brilantní akční souboje se tu střídají s poklidnou detektivní složkou, zajímavým platformingem a hádankami. Přidejte si k tomu výborný soundtrack, poutavý příběh a fascinující svět a není pochyb o tom, že Astral Chain je jednou z nejlepších her studia Platinum, Switche i celého roku.

Super Mario Maker 2 – 10/10

Super Mario Maker 2 zdroj: tisková zpráva

Her s Mariem a jeho kumpány bude v tomto seznamu nepřekvapivě víc, ale jen jedna z nich je naprosto odlišná od ostatních. Super Mario Maker 2 není jen o hraní výborně nadesignových úrovní od vývojářů, ale i od ostatních hráčů. Sami se můžete stát tvůrcem komplexních světů. Nicméně absolutní hodnocení by se tomuhle kousku vyhnulo, kdyby zde nebylo tolik zábavy i pro netvořivé hráče. Zkrátka megalomanská hra, tak jako obvykle.

Verdikt recenze: Nintendu se opět podařilo udeřit hřebíček na hlavičku. Super Mario Maker 2 je povinností každé tvořivé dušičky, ale stejně tak myslí i na hráče, které tvorba úrovní vůbec nezajímá. Pro obě strany má připravené minimálně desítky hodin zábavy a jako celek jde o další z mnoha titulů, kvůli kterým se vyplatí mít doma Switch.

Super Mario Odyssey – 10/10

Super Mario Odyssey zdroj: tisková zpráva

Žádná odbočka, ale ten pravý a jediný Mario. Od Super Mario Odyssey jsme nečekali nic jiného než tu nejlepší skákačku pod sluncem a také jsme ji dostali. Byla obrovská, originální, roztomilá a plná nápadů. Dokonce přišla s čepičkovou kooperací. V jejím světě jsme utopili desítky hodin a vůbec toho nelitujeme.

Verdikt recenze: Neskutečně hravá plošinovka plná úžasných nápadů, které se navíc jen minimálně opakují. Pokud se vám při slově hopsačka nedělají mžitky před očima, měli byste si Maria vyzkoušet – tak originální hratelnost a proměny jednoho žánru nikde jinde neuvidíte, a hlavně vás jinde nebudou tolik bavit.

Super Smash Bros. Ultimate – 10/10

Super Smash Bros. Ultimate zdroj: tisková zpráva

Nintendo potřebovalo vánoční hit a vsadilo na Super Smash Bros. Ultimate. Udělalo dobře? No to si pište. Dnes jde o druhou nejprodávanější hru na Switchi s 15,71 milionu kusů (první je Mario Kart 8 Deluxe s 19 miliony, třetí Super Mario Odyssey s 15,38 milionu). A herně jednoduše není co vytknout. Výborná bojovka s obrovskou příběhovou kampaní a nekonečným zástupem postav z univerza Nintenda.

Verdikt recenze: Slovem „ultimátní“ se v dnešní době dost plýtvá, ale v případě Super Smash Bros. Ultimate je jeho užití zcela namístě. Megalomanský přístup tvůrců se odráží jak v obsáhlé kampani pro jednoho hráče, tak v kooperativních i kompetitivních módech. Výsledkem je neskutečná hra, která pobaví i ty, kteří bojovkám neholdují.

Fire Emblem: Three Houses – 9/10

Fire Emblem: Three Houses zdroj: ESPN

Tím nám skončily desítkové hry, ale ani ty devítkové by neměly uniknout vaší pozornosti. Výborné tahové souboje, komplikované vztahy doprovázející zajímavý příběh a tři různé školní koleje zajišťující tři odlišná 80 hodin trvající dobrodružství. To je excelentní Fire Emblem: Three Houses.

Verdikt recenze: Vynikající zážitek na desítky a desítky hodin. Snoubí se zde povedené taktické bitvy a mikromanagement vašich jednotek s rozsáhlým systémem budování vztahů a povedeným příběhem, který tu není jen do počtu ke strategickému rozhodování.

Luigi’s Mansion 3 – 9/10

Luigi's Mansion 3 zdroj: tisková zpráva

Nejnovější přírůstek do seznamu je teprve dva týdny starý. Luigi’s Mansion 3 je velmi originální adventura, kde se o zábavu starají na fyzice založené puzzly a souboje s duchy, zatímco sranda pramení z roztomile vystrašeného Luigiho. Chcete něco neotřelého, co si můžete dát v koopu? Tohle je jasný kandidát.

Verdikt recenze: Zábavná a hravá adventura s akčními a puzzle prvky, která praská ve švech ohromným množstvím důmyslných detailů. Překvapivě robustní lokální i online multiplayer tu není jen do počtu a společně s relativně dlouhou kampaní vás dokáže bavit klidně desítky hodin.

Mario + Rabbids Kingdom Battle – 9/10

Mario + Rabbids Kingdom Battle zdroj: tisková zpráva

Mario + Rabbids Kingdom Battle byla jednou z prvních velkých her na Switchi. A byla velmi unikátní. Nintendo a Ubisoft dali ušaté hlavy dohromady a přinesli výtečnou taktickou hru, kterou si užili jak zastánci tohoto žánru, tak i úplní nováčci.

Verdikt recenze: Výborná ukázka zpřístupnění a oživení žánru taktických tahovek se spoustou drobných inovací a nápadů. Mario + Rabbids Kingdom Battle je zábavnou, příjemnou a hravou trefou do černého, která by neměla žádnému majiteli Switche chybět.

Splatoon 2 – 9/10

Splatoon 2 zdroj: tisková zpráva

Přebarvování okolí bylo zábavné už v prvním díle originální multiplayerové „střílečky“ Splatoon, ale dvojka celý nápad posunula ještě o kousek dál. Switch neměl svůj Counter-StrikeOverwatch nebo Rainbow Six Siege. Ale měl a stále má Splatoon 2, které se podařilo na poli kompetitivních her vykouknout z davu.

Verdikt recenze: Po čertech zábavná a originální multiplayerová střílečka, která z minulého dílu zachovala to dobré, vypulírovala některé drhnoucí mechaniky a naservírovala skvělé menu. Drobných chyb a některých ústupků se autoři sice nevyvarovali, ale jako celek jde o znatelně lepší produkt.

Yoshi’s Crafted World – 9/10

Yoshi's Crafted World zdroj: tisková zpráva

A další známý hrdina ze světa Maria, který to dotáhl do sólo projektů. Yoshi’s Crafted World použil sílu Unreal Enginu 4 k vytvoření originálního světa, který vděčí za svou neobvyklou podobu běžnému papíru, kartonu, látce a dalším materiálům. Navíc to je výborná plošinovka se zapeklitými puzzly, obsáhlou kampaní a zábavnou kooperací. A kdo by nechtěl hrát za Yoshiho!

Verdikt recenze: Yoshi’s Crafted World je na pohled úžasně zpracovaná plošinovka, jejíž roztomilost sice evokuje hru pro děti, ale nenechte se touto kartonovou skořápkou zmást. V jádru jde o náročný titul, který i v lehčím módu nabízí výzvu. Kooperace by potřebovala trochu doladit, ale jinak jde o další brilantní počin Nintenda.

Čestné zmínky

Ještě si dovolíme trochu ohnout naše pravidla a necháme tu dvě čestné zmínky, které splňují naše kritéria výsledného hodnocení, ale s tou jejich exkluzivitou to není tak stoprocentní. Obě totiž vyšly také na nepříliš úspěšnou konzoli Wii U. Oko jsme ochotní přimhouřit proto, že jen díky Switchi se jim dostalo větší pozornosti.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild – 10/10

The Legend of Zelda: Breath of the Wild zdroj: tisková zpráva

První a dodnes asi vůbec nejlepší hra, kterou si můžete na Switchi zahrát, není (možná překvapivě) exkluzivní. The Legend of Zelda: Breath of the Wild vyšla i na Wii U, ale vzhledem k nízkým prodejům konzole (lehce přes 13 milionů) se o tom moc nemluví. Zato Switch vděčí právě jí za raketový start. Další Mario by ke konzoli asi nepřilákal tolik Nintendem nepolíbených duší jako gigantické RPG, po kterém PCčkáři toužili natolik, že si ho emulovali. A to mluví za vše.

Verdikt recenze: Nejrozsáhlejší Zelda? O tom není sporu. Nejkvalitnější launchový titul pro novou konzoli? Jakbysmet. A není to náhodou také nejlepší Zelda? Je. A ještě něco navíc. Breath of the Wild je dosud nejlepší Zeldou, která se nesmazatelně zapíše do dějin her s otevřenými světy.

New Super Mario Bros. U Deluxe – 9/10

New Super Mario Bros. U Deluxe zdroj: tisková zpráva

Že vás Super Mario Odyssey neláká kvůli 3D prostředí? Radši byste starý dobrý pohled z boku? Tak to můžete přestat hledat, protože deluxe verze New Super Mario Bros. U je téměř bezchybnou poctou časům dávno minulým.

Verdikt recenze: Chcete posouvání hranic? Zahrajte si Super Mario Odyssey. Chcete vytříbenou oldschool plošinovku v moderním hávu? Nic lepšího než New Super Mario Bros. U Deluxe asi nenajdete.

Nejnovější články