Nejlepší nezávislou hrou roku je podle IndieDB RimWorld, české Factorio skončilo na 7. místě
zdroj: tisková zpráva

Nejlepší nezávislou hrou roku je podle IndieDB RimWorld, české Factorio skončilo na 7. místě

30. 12. 2016 13:51 | Téma | autor: Adam Homola |

Zatímco loňskému žebříčku nejlepších nezávislých her podle uživatelského hlasování webu IndieDB vévodil český sci-fi sandbox Space Engineers, letošní gratulace míří do Kanady. Jedna česká hra se do tamního TOP 10 ale přeci jen probojovala a ostatně i loňský vítěz se dočkal čestné zmínky s tím, že jde o hru stále hodnou vaší pozornosti. Pojďme už ale k letošním vítězům.

Komunita IndieDB hlasovala sice v menší míře než minule, ale i přesto se počítadlo zastavilo na téměř 95 tisících hlasů. S pomyslnou českou vlajkou mává na sedmém místě Factorio, které se podařilo předehnat Slime Rancher, ale na šestém místě ji přeskočila Firewatch. Celý žebříček deseti nejlepších nezávislých her tak, jak o nich hlasovala komunita IndieDB, zní takto:

10. INSIDE
9. Enter the Gungeon
8. Slime Rancher
7. Factorio
6. Firewatch
5. The Isle
4. Empyrion - Galactic Survival
3. Stardew Valley
2. SUPERHOT
1. RimWorld

Vedle komunitního hlasování vyhlašuje IndieDB také své vlastní redakční vítěze a tam se od uživatelských medailistů přeci jen trochu liší. Podle jejich redakce je sice nejlepší nezávislou hrou za rok 2016 také RimWorld, ale na druhém místě je už Factorio, následovaná Slime Rancher.

Vedle svého TOP 3 vyhlašuje redakce IndieDB vítěze ještě ve specifických kategoriích, kdy například cenu za nejlepší vizuální stránku hry vyhrála Brigador, zatímco cenu za kreativitu si odnesla potrhlá adventura Her Majesty’s SPIFFING.

Nejlepším singleplayerem je pak Enter the Gungeon a v multiplayeru podle IndieDB exceloval zase Hyper Light Drifter. Kompletní přehled všech vítězů v redakčních kategoriích najdete tady a pod tímto odkazem najdete zase všechny výsledky uživatelského hlasování.

Poslední kategorií, opět poháněnou hlasy uživatelů, jsou nejlepší nadcházející nezávislé hry. Zde už najdete pouze pět míst s tím, že čestné zmínky si tentokrát vysloužila Mount & Blade II: Bannerlord a War of Rights. Regulérní pětice vítězů je následující:

5. Rock of Ages 2: Bigger & Boulder
4. Exoplanet: First Contact
3. Planet Nomads
2. Guts and Glory
1. Mordhau

zdroj: Archiv

Modifikace roku podle hlasování uživatelů ModDB

Nezávislými hrami to ale samozřejmě nekončí, stejně jako IndieDB není jedinou „DB“ stránkou. Následuje vyhlášení nejlepších modifikací roku 2016, opět nejprve na základě čtenářského hlasování. Toho se letos zúčastnilo téměř 114 hráčů, respektive hlasů. Loni si zlatou medaili odnesl Edain Mod, následovaný Rise of the Reds a Mental Omega.

Letošní TOP 10 je následující:

10. Expanding Fronts (Star Wars: Galactic Battlegrounds)
9. RHS: Armed Forces of the Russian Federation (A3) (Arma 3)
8. Call of Warhammer: Beginning of The End Times (Medieval II: Total War: Kingdoms)
7. Divide and Conquer (Medieval II: Total War: Kingdoms)
6. Medieval Kingdoms Total War (Attila Version) (Total War: Attila)
5. Brutal Doom 64 (Doom II)
4. Thrawn's Revenge: Imperial Civil War (Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption)
3. Hearts of Iron IV: The Great War (Hearts of Iron IV)
2. Enderal (The Elder Scrolls V: Skyrim)
1. S.T.A.L.K.E.R.: Call of Chernobyl (S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat)

Modifikace roku podle redakce ModDB

Podobně jako u nezávislých her, i v případě modifikací si řekla své redakce webu ModDB, přičemž tentokrát se vkus redaktorů s vkusem jejich komunity poněkud rozcházel. Nejlepší modifikací je podle redakce Star Wars: Thrawn’s Revenge II: Ascendancy (modifikace pro Sins of a Solar Empire: Rebellion). Na druhém místě najdete Far East War (Company of Heroes: Opposing Fronts) a na třetím TemplarGFX’s ACM Overhaul (Aliens: Colonial Marines).

I modifikace se dočkaly svých vlastních specifických kategoriích, kde například nejlepšímu multiplayeru vévodí Crysis Co-op (Crysis), nejlepšímu singleplayeru Old Good STALKER Evolution (S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl), nejlepším vizuálům GoldenEye: Source (Half-Life 2) a cenu za nejlepší kreativitu si odnesl Call of Warhammer: Beginning of the End Times (Medieval II: Total War: Kingdoms).

Kompletní žebříček všech oceněných modifikací podle redakce ModDB najdete zde a pro výsledky uživatelského hlasování stačí kliknout sem.

Poslední kategorií jsou opět nejlepší nadcházející modifikace a opět podle hlasování hráčů. Pětici vítězů předchází ještě čestné zmínky o Star Wars: Battlefront III Legacy, Operation: Black Mesa, Total War: Rise of Mordor a GUNSLINGER mod. Teď už ale těch pět nejlepších nadcházejících modů podle hlasování uživatelů ModDB:

5. Counter-Strike: Classic Offensive (Counter-Strike: Global Offensive)
4. Evolutions: Real Time Strategy Evolved (Command & Conquer 3: Tiberium Wars)
3. Galaxy at War: The Clone Wars (Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption)
2. Star Trek Infinites (Stellaris)
1. Yuuzhan Vong at War (Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption)

Aplikace roku podle uživatelů SlideDB

Další z rodiny „DB“ webů je SlideDB zabývající se mobilními hrami a ani tam nesmí chybět vyhlášení těch nejlepších her na mobilní telefony a tablety. Jde už o pátý ročník a na rozdíl od nezávislých her a modifikací hlasovali uživatelé pouze o pětici těch nejlepších.

V minulém roce byla nejlepší mobilní hrou vyhlášena Brave & Little Adventure, stříbrnou medaili získala Asgard Run a bronzovou Cyclos: Revolution. Letošní žebříček pěti nejlepších mobilních podle hlasování uživatelů SlideDB je následující:

5. Disco Dave
4. Mister President
3. Fallin
2. Triangle 180
1. Guardian Light of the World

Aplikace roku podle redakce SlideDB

Redakční výběr mobilní hry roku podle SlideDB je stejně jako u modifikací odlišný. Na prvním místě zde najdeme Xash3D Android, na druhém Go Surf – The Endless Wave a na třetím 10000 Skeletons. Redakce SlideDB pak za nejlepší vizuální stránku ocenila Era of Empire, zatímco nejkreativnější je Legends of Callasia. A nejinovativnější je Level: A Simple Puzzle Game.

Kompletní přehled všech ocenění mobilních her podle redakce SlideDB najdete tady a tady je přehled uživatelského hlasování o nejlepší mobilní hry roku.

VR hra roku

Posledním členem do party je pak VRDB, tedy web zaměřený na hry a aplikace pro virtuální realitu. Tady se také hlasovalo pouze o pět nejlepších kousků a žebříček je podle uživatelů VRDB následující:

5. Pool Nation VR
4. Arizona Sunshine
3. Chronos
2. Job Simulator
1. New Retro Arcade: Neon

redakční kategorii je pak vyhlášení nejlepších VR her bez jakéhokoliv pořadí, a tak se na první, druhé a třetí místo nehraje:

Na závěr už zbývá jen připomenout, že naše vlastní vyhlášení nejlepších her za rok 2016 si na Games přečtete v průběhu ledna a stejně jako minulý rok budete mít možnost vyjádřit svůj názor ve čtenářském hlasování o nejlepší hru.

Nejnovější články