Nejlepší písničky o počítačových hrách
zdroj: tisková zpráva

Nejlepší písničky o počítačových hrách

3. 10. 2019 17:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Většina písniček se v dnešní ucancané době zabývá láskou a podobnými prkotinami, když přitom všichni víme, že nejúctyhodnější inspirací jsou a budou počítačové hry. Sedli jsme si tedy v redakci kolem kulatého stolu, vytáhli naše empétrojky a walkmany a vybrali ty nejlepší písničky o hrách, které známe. Jeden redaktor, jeden song.

Vašek – Lady of Worlds (Miracle of Sound)

Upřímně řečeno, když se bavíme o písničkách s herní tematikou, mohl bych vybrat skoro jakýkoliv song z produkce muzikanta, který si říká Miracle of Sound (vlastním jménem Gavin Dunne). Někdy mám náladu na námořnické pořvávání Beneath the Black Flag (Assassin’s Creed IV), jindy si radši napustím hlavu goticky provinilou extází Nameless (Planescape Torment).

Ale když už musím vybrat jednu písničku, bude to ta, v níž vlastně Gavinův hlas zas tak moc neuslyšíte, protože hlavní vokály má na starosti Ailín Kennedy. Mluvím o Lady of Worlds, písni, kterou inspiroval Zaklínač 3, konkrétně tedy postava Cirilly Fiony Elen Riannon.

Pro svoji volbu mám pár pádných důvodů. Jedním je prostý fakt, že hudební část se mi trefila přesně do vkusu, zní slovansky, ale není utahaná, místo toho uhání jako Ciri na Kelpii. A tím druhým je text: „Another turn // Another peace to shun.“ „I pay the debt // Muse to another’s song // Heir to another’s wrongs // Unwanted crown.“ Chudák Škaredka.

Adam – JV & DLeazy Present 2014 in Video Games (feat. Dr. Tracksuit)

Písnička o hře, říkáte? Já na to půjdu šalamounsky, protože si živě pamatuju zběsilost z roku 2014 jménem „JV & DLeazy Present 2014 in Video Games (feat. Dr. Tracksuit)“.

Co že to je? Inu, to si takhle provozujete herní web (Giant Bomb), znáte se s vývojáři a s některými z nich jste kamarádi. Na konci roku děláte pravidelně různé žebříčky nejlepších her za daný rok a pravidelně s žádostí o osobní TOP 10 žebříček oslovujete i známé vývojáře a vůbec osobnosti z herního průmyslu. A to včetně dvou kamarádů kravaťáků, kteří se sejdou, dají flašku rumu a těch svých deset nejlepších her roku vám nenapíší, ale zarapují. 

Je to strašná haluz, je to divné, ale je to unikátní, roztomilé a má to nápaditý text. A na to, co to je, to možná zase tak pekelné není. Dva nadějní rappeři jsou John „JV“ Vignocchi, bývalý viceprezident Disney Interactive a teď velké zvíře v americkém Nintendu, a Dave „DLeazy“ Lang, šéf Iron Galaxy Studios. O úvodní slovo písničky se postaral Dr. Tracksuit, alter ego šéfredaktora Giant Bomb Jeffa Gerstmanna. Kvalita.

Lukáš – Kill Screen (Jean Grae)

Pominu klasiky jako Pinball Wizard od The Who, pominu i svého oblíbence Lou Reeda, jehož Down at the Arcade patří v jeho repertoáru mezi slabší chvilky. Vsadím na kus, který se od her a fenoménu tzv. kill screens „jenom“ odpichuje k popisu obecnějších témat, ale takhle jsme to přece vždycky chtěli – aby se hry plně integrovaly do soudobé kultury.

Legendární rapperka sampluje Donkey Konga, odkazuje na jeho rekordmana (ale i podvodníka) Billyho Mitchella, a pokud byste přesto chtěli zpochybňovat její videoherní cred, zkuste ji vyzvat na souboj v Tekkenu. Dostanete naloženo stejně, jako nakládá v tomhle fenomenálním tracku nejenom o násilí mezi námi.

Šárka – Video Games (Lana del Rey)

Mám dost různorodý, eklekticky vybíravý hudební vkus, takže je mi trochu podezřelé, že si žádnou jinou písničku o hrách, kterou bych si dobrovolně někdy pouštěla, vlastně nevybavuju. Herní soundtracky, to je jiná, ty bych klidně poslouchala pořád, kdyby zakázali veškerou ostatní hudbu. Ale písničky o hraní her? Achjo, no tak teda jo.

Video Games od Lany del Rey jsou ale stejně o té trapné lásce z úvodního odstavce, vzhledem k tomu, že zpívá o tom, jak si užívala klidné chvíle doma se svým bývalým přítelem. Zatímco se pro něj snažila načančat, on radši seděl u World of Warcraft. Hry jsou špatné, áno? Ne.

Takže i když je tahle písnička vlastně jen juxtapozicí jednoho vztahu, který v její hlavě moc hezky fungoval, přestože se vzdávala ambicí budovat kariéru a chodit ven, ale reálně se v něm trochu nudila, můžete ji brát jako připomenutí, že důležité je všeho si užívat s mírou. A hraní her občas doplnit taky tím kulečníkem, líbáním ve tmě a rychlou jízdou v autě.

Patrik – Dota (Basshunter)

Doby, kdy jsem měl sluchátka permanentně na hlavě, jsou dávno pryč. Nemám žádný vyhraněný styl, když se mi něco líbí, tak si to rád poslechnu dvakrát, možná i třikrát. Mám i období, kdy poslouchám jednoho interpreta pořád dokola, což byl případ prvních stupňů na gymplu, když frčel Basshunter.

Všichni ve třídě ho poslouchali, a protože jsem tehdy jel na podobné vlně muziky, taky mi slušně notoval. Jeho song Dota nevyjímaje, i když k titulu, který ho inspiroval, nemám žádný vztah. Dotu jsem nikdy nehrál (nemám v plánu to měnit) a tehdy jsem ani nevěděl, že jde o nějakou hru (švédsky neumím dodnes), poněvadž ji nehrál ani nikdo z mého okolí (dobře, možná dva kluci, ale dlouho jim to nevydrželo).

No, i tak mě tahle písnička napadla jako první. Hlubší dumání přineslo ještě Pokáčovy Vymlácený entry, díky kterým jsem si vzpomněl na své dětství s olympiádou, ale ani zde nejde o nic jiného než fajn rytmickou písničku.

Aleš – Overwatch Epic Rap (Dan Bull)

Horší otázku mi nešlo dát? Myslím, že neposlouchám nic, co by se dotýkalo videoher, když pominu oficiální soundtracky a jejich cover verze (a to se prostě nepočítá). Ale poctivě jsem dělal rešerši, zda něco nepřehlížím a zjistil jsem třeba, že Nicki Minaj má song Chun-Li (jenže o Minaj vím jen to, že existuje), že Megadeath měl song Gears of War (ale rozhodně neřeknu, že se mi líbí) a Two Steps From Hell nechci uvádět, protože je to trochu podvádění.

Moje hledání songu inspirovaného videohrami skončilo fiaskem. Dokud... dokud jsem si nevzpomněl, že tři roky zpátky jsem každý večer sedal k Overwatch a záludný David Ryneš mě upozornil na Overwatch Epic Rap od Dana Bulla. A ten jsem jel v kuse dokola, zas a pořád. Dnes už na mě působí ryze nostalgicky, ale tehdy se prostě trefil do správného momentu v mém herním životě.

Doba, kterou jsem strávil s Overwatchem a naší malou komunitou byla prostě unikátní a tenhle song se k ní neodmyslitelně váže. Takže – má první a jediná písnička inspirovaná hrami!

Nejnovější články